Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Tο εθνικό μας... χρέος στη συναίνεση

Χατζηδάκης Κωστής, Δραγασάκης Γιάννης, Σαχινίδης Φίλιππος, Ιωαννίδης Γιώργος, Σκόκος Θανάσης, Τσακλόγλου Πάνος, Σαρδελής Χριστόφορος, Διαμαντοπούλου Άννα

8 Ιουλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2432
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το «ΔΙΚΤΥΟ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη οργάνωσε, στις 8 Ιουλίου 2014, συζήτηση για το ζήτημα του χρέους και την εθνική συναίνεση κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι 5 πολιτικών κομμάτων και εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

- είναι το χρέος μας βιώσιμο;

- ποιες εφικτές λύσεις υπάρχουν για τη διευθέτηση του;

- μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν;

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Χριστόφορος Σαρδελής, πήραν μέρος οι:

- Κωστής Χατζηδάκης – ΝΔ

- Γιάννης Δραγασάκης - ΣΥΡΙΖΑ

- Φίλιππος Σαχινίδης – ΠΑΣΟΚ

- Γιώργος Ιωαννίδης – ΔΗΜΑΡ

- Θανάσης Σκόκος – Το Ποτάμι

- Πάνος Τσακλόγλου – π. Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ».

Χατζηδάκης Κωστής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ιστότοπος του Κωστή Χατζηδάκη

Δραγασάκης Γιάννης Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι, από τον Ιανουάριο του 2015, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ως οικονομολόγος – μελετητής. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012. Από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε. Στο παρελθόν εκπροσώπησε την Ελλάδα ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει υπάρξει Πρόεδρος της υπο-Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Δραγασάκη

Σαχινίδης Φίλιππος τ. Υπουργός Οικονομικών

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε το 1963 στον Καναδά και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συνέχισε τις σπουδές με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης (CUNY) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (1994). Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας.

Δίδαξε οικονομικά στο Manchester School of Management του UMIST (1991-1994).

Εργάστηκε στο ΙΟΒΕ και στην Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο διάστημα 2000-2004.

Το 2007 εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2009.

Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.

Στις 17 Ιουνίου 2011 ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, θέση που διατήρησε στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Στις 21 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών.

Επανεξελέγη στις εθνικές εκλογές στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012.

Υπήρξε Μέλος Επιτροπών Οικονομικών και διατέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απολογισμού - Ισολογισμού της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015.

Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο, με δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, στον περιοδικό τύπο και σε εφημερίδες.

Είναι παντρεμένος με τη Ράνια Καραγεώργου από το 1990 και έχει ένα γιο το Δημήτρη.

Ιστότοπος του Φίλιππου Σαχινίδη

Ιωαννίδης Γιώργος Δρ. Οικονομολόγος - Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ - Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ

Ο Γιώργος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1975. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο αντικείμενο «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» και κατεύθυνση «Χωροταξία–Πολεοδομία» και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε Επισκέπτης ερευνητής (visiting fellow) στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών (Department of Political and International Studies) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (University of Cambridge) και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ). Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Σκόκος Θανάσης μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής "Το Ποτάμι"
Ο ΘΙανάσης Σκόκος είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και κάτοχος ΜΒΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ από το 1983 απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας κατασκευαστής, και από το 1991 έως και το 2004 υπήρξε συνιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανέπτυξε και συνδικαλιστική, στο πλαίσιο του ΤΕΕ. Από το 1992 έως και το 1995 ήταν αιρετός πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ. Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές του 2014 και είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ίδιου κόμματος.
Τσακλόγλου Πάνος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι Καθηγητής (σε αναστολή άσκησης καθηκόντων) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και στο Hellenic Observatory (LSE, London).

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review και Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica - Journal of Economic Policy.

Διετέλεσε Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG), αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014), μέλος της Economic Policy Committee (EPC) της ΕΕ (2010-2011), Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).

Έχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick, Bristol, Charles (Prague) και στο London School of Economics. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα.

Σαρδελής Χριστόφορος Πρώην Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

Ο Χριστόφορος Σαρδελής είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Πρώην Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες