Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Social Order of “Crypto” Communities

Dupont Quinn

17 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:45:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Dupont Quinn

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/12/2019

Διάρκεια
00:45:13

Εκδήλωση
Workshop: TOKENS. The Athenian legacy to modern world

Χώρος
British School at Athens

Διοργάνωση
University of Warwick
European Commission - Horizon 2020

Κατηγορία
Κλασικές σπουδές

Ετικέτες
TOKENS, σύμβολο, αρχαία Αθήνα, κοινωνική ιεραρχία, κρυπτοκοινωνίες, κρυπτονομίσματα, αλγόριθμοι, bitcoin

Ποτέ πριν ένα αντικείμενο της καθημερινότητας δεν έπαιξε ρόλο τόσο σημαντικό σε μια σειρά πολλών και διαφορετικών καταστάσεων: στην οικονομία (Αγορισμός, κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες και κάρτες άμεσων πληρωμών), στη διακυβέρνηση (δίκτυα «Αγοράς» που εφαρμόζονται στις εκλογές), στην πληροφορική (ασφάλεια συστημάτων). Αυτή η Επιστημονική Συνάντηση έχει ως σκοπό την καλύτερη κατανόηση τόσο των ρόλων των Συμβόλων στην Αρχαία Αθήνα όσο και των σύγχρονων εφαρμογών τους σε συστήματα ψηφοφορίας και σε μηχανισμούς της Αγοράς. Η σύγχρονη αντίληψη θεωρεί την Αθήνα ως το ιστορικό παράδειγμα. Αλλά τελικά τι ξέρουμε για τα Σύμβολα; Μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην Επιστημονική Συνάντηση είναι κατά πόσον τα σύγχρονα «Tokens» διαφέρουν από τα αρχαία Σύμβολα, αν αποτελούν καθαρά Αθηναϊκή καινοτομία, πώς και αν άλλαξαν οι ρόλοι τους με την πάροδο των αιώνων, πώς και γιατί τα σύμβολα υποστηρίζουν τη δημιουργία και την ανάπτυξη δικτύων και είναι απαραίτητα στη διοίκηση και στην οικονομία γενικότερα.

Η κοινωνική ιεραρχία των κρυπτοκοινωνιών

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι «κοινωνίες των κρυπτονομισμάτων» ή αλλιώς «κρυπτοκοινωνίες» είναι αφοσιωμένες στην ιδεολογία του ηθικού και μεθοδολογικού ατομικισμού, των ελεύθερων και ανταγωνιστικών αγορών και των ισχυρών προσωπικών ελευθεριών. Αυτές οι αρχές φυλάσσονται ευλαβικά από τεχνολογίες ελέγχου που χρησιμοποιούν κωδικοποιημένους κανόνες (απαγορεύσεις) και μια οικονομία, όπου σύμβολα (tokens) ανταλλάσονται με παροχές (κίνητρα), αφού οι παραπάνω αρχές υπόσχονται συνοχή, υπό την μορφή αλγοριθμικής εξουσίας. Όμως, προσεκτική παρατήρηση αυτών των «κρυπτο-κοινωνιών» αποκαλύπτει μια ιστορία διαφορετική. Μετά από έξι χρόνια ενδελεχούς ανάλυσης των πρακτικών των κρυπτονομισμάτων και των κρυπτοκοινωνιών, των επίσημων εμπορικών αιτιολογιών και προσωποποιημένων αφηγήσεων αλλά και της προσωπικής μου συμμετοχής σε εμπορικά και ακαδημαϊκά προγράμματα, έχω διαπιστώσει ότι αυτές οι κοινωνίες ζουν σε μια «διαρκή κατάσταση εξαίρεσης» σε σχέση με τις δικές τους πολιτικές δεσμεύσεις. Αντί να καθορίζονται από τους αλγορίθμους, τους χρησιμοποιούν για να διαπραγματευτούν την κοινωνική τους ιεραρχία, η οποία χαρακτηρίζεται από διαπροσωπικές μορφές εξουσίας, εμπορευματοποίηση και εμπιστοσύνη. Όπως πολλές ακέφαλες κοινότητες, οι διαφωνίες και οι καταστρεπτικές συγκρούσεις είναι συνήθεις και ταυτόχρονα παραγωγικές, τελετουργικές και συμβολικές διαδικασίες, οι οποίες σηματοδοτούν αποκλεισμό και ιεραρχία, τιμή και σεβασμό δημιουργώντας μια εντυπωσιακά ανθεκτική κονωνική ιεραρχία. Αυτή η παρουσίαση αναλύει την αληθινή και βιωμένη κοινωνική ιεραρχία των κρυπτοκοινωνιών σε αντίστιξη με τις διακηρυσσόμενες ιδεολογίες και το κοινωνικό φαντασιακό.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Dupont Quinn Επίκουρος Καθηγητής, University College Dublin

Ο Quinn DuPont είναι κάτοχος διδακτορικού στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (2016). Το βιβλίο του «Κρυπτονομίσματα και Τεχνολογίες κατανεμημένης εγγραφής» (Cryptocurrencies and Blockchains) κυκλοφόρησε το 2018. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων στο University College Dublin.

Σχετικές ομιλίες