Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The crisis of my life: digital storytelling as a radical response to crises in health and care

Hardy Pip

10 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 36:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1950
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωσαν στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης».

Η αφήγηση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη, που λειτουργεί ως πλαίσιο έκφρασης απόψεων για τον κόσμο γύρω μας καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό, νοηματοδοτεί τη ζωή μας και προσδίδει στις αναμνήσεις μας μια διάσταση διάρκειας μέσα στον χρόνο.  Ο κόσμος μας σήμερα, γεμάτος από ψηφιακά μέσα και υπερπληροφόρηση από τη μια, και πολλαπλές κρίσεις όλων των ειδών από την άλλη, θέτει μια διπλή πρόκληση για την ψηφιακή αφήγηση, η οποία αφενός καλείται να αποτελέσει εργαλείο διατύπωσης των σε πρώτο πρόσωπο ιστοριών, αφετέρου, να υπηρετήσει τη δημιουργική δράση και την αλληλεγγύη, ως απάντηση στις κρίσεις που μαστίζουν οικονομίες, κοινωνίες και το περιβάλλον. Μέσα από τον διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας που προτείνει, ενισχύεται η συναισθηματική εμπλοκή αφηγούμενων και ακροατών και η αντιμετώπιση και επούλωση ψυχικών τραυμάτων, αγγίζοντας παράλληλα ένα ευρύτατο κοινό μέσω των πολλαπλών επιλογών διάχυσης που προσφέρει το διαδίκτυο.

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσεγγίζει την τελευταία πενταετία το θέμα της Ψηφιακής Αφήγησης τόσο μέσα από ερευνητικές δράσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό, τα ψηφιακά παίγνια κλπ., όσο και με τη διδασκαλία μαθημάτων και σεμιναρίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το διεθνές συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης» διοργανώθηκε με τα φιλοδοξία να δώσει απαντήσεις, με πρωτοποριακό τρόπο, στις προαναφερθείσες προκλήσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες, παρουσιάσεις εργασιών, πάνελ και εργαστήρια αναφορικά με όλες τις εκφάνσεις της ψηφιακής αφήγησης, καθώς και προβολές ψηφιακών ιστοριών.

Το Blod δημοσιεύει τις διαλέξεις των 4 προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου. 

Hardy Pip Ιδρύτρια και Διευθύντρια, "Pilgrim Projects"

Η Pip Hardy (μαζί με τον Τόνι Sumner)  έχει ιδρύσει και διευθύνει την Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Πρωτοβουλία Pilgrim Projects, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί το πρόγραμμα Patient Voices  που συμβάλει στην επικοινωνία των ασθενών και των υγειονομικών λειτουργών με τους υπεύθυνους σχεδιασμού και υλοποίησης της υγειονομικής πολιτικής.

Η Pip Hardy έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και είναι κάτοχος Masters στη δια βίου μάθηση και έχει πολύχρονη εξειδίκευση στην συμβουλευτική και την ανάπτυξη μεθόδων ανοιχτής και εξ αποστάσεως μάθησης από το στάδιο της σύλληψης έως την ολοκλήρωσή τους. Η μεταπτυχιακή της εργασία περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενηλίκων, στρατηγικές μάθησης, ομαδική εργασία και την παροχή συμβουλών. Πρόσφατα εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών και Εμπορίου, και την εποχή αυτή ασχολείται με την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής που διερευνά την επίδραση των Ψηφιακών ιστοριών που βασίζονται σε αφηγήσεις ασθενών.

Ιστοσελίδα του Προγράμματος Patiens Voices

Σχετικές ομιλίες