Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θα κατοικήσουμε τα επόμενα χρόνια στη Σελήνη και στον Άρη;

Βλάχος Λουκάς

14 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 172

Την επομένη δεκαετία τα ταξίδια μας στη Σελήνη θα είναι συχνά και οι οικισμοί (moon camps) εκεί θα βοηθήσουν να συνεχίσουμε με τον εποικισμό του Άρη.

H επίτευξη μιας μακροχρόνιας παρουσίας του ανθρώπου στη Σελήνη μπορεί να είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια. Η σεληνιακή διαβίωση είναι το κλειδί για τη συνεχή εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η NASA προγραμματίζει το 2025 μια αποστολή στη Σελήνη, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis και ο δρόμος προς τον Άρη θα χρειαστεί το Lunar Gateway, ένα διαστημικό σταθμό που θα μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη, ενώ παράλληλα θα παρέχει μια περιοχή στάθμευσης για μελλοντικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Ο Gateway θέτει ένα νέο σύνολο προκλήσεων για τη διατήρηση της ασφάλειας, της παραγωγικότητας και της άνεσης των αστροναυτών σε ένα περιβάλλον που είναι μικρότερο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και πιο μακριά από τη Γη.

Στην ομιλία αυτή θα ανατρέξουμε σύντομα στην ιστορία των ταξιδιών του ανθρώπου στο διάστημα και θα συζητήσουμε γιατί είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε και πάλι τη Σελήνη και από εκεί να ανοίξουμε τα φτερά μας για πιο μακρινά ταξίδια μέσα στο Ηλιακό μας σύστημα.

Βλάχος Λουκάς Διατελέσας Καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ

Ο Καθηγητής Λουκάς Βλάχος γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ολοκλήρωσε το εξατάξιο 1ο Γυμνάσιο. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1967-1972) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc, PhD) στις ΗΠΑ με υποτροφία (1974-1989).

Εργάστηκε σαν ερευνητής στα Πανεπιστήμια της πολιτείας του Maryland στις ΗΠΑ στο College Park και Johns Hopkin’s στη Βαλτιμόρη (1980-1986). Επέστρεψε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1986. Στο ΑΠΘ δίδαξε Μαθηματικά και Αστρονομία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και έχει δώσει σειρά προσκεκλημένων διαλέξεων σε πανεπιστήμια, συνέδρια και θερινά σχολεία. Έχει οργανώσει πάνω από τριάντα θερινά σχολεία και συνέδρια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ΑΠΘ δημιούργησε ερευνητική ομάδα με την οποία επεξεργάστηκε και συνεχίζει να επεξεργάζεται ανοικτά προβλήματα σε θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής φυσικής. Στην ομάδα αυτή εκπαιδεύτηκαν πάνω από 50 φοιτητές και φοιτήτριες οποίοι στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με υποτροφία σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Σήμερα οι νέοι και οι νέες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια κατέχουν θέσεις καθηγητικές ή ερευνητικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Από το 2016 είναι συνταξιούχος Καθηγητής αλλά συνεχίζει να εργάζεται με την ερευνητική του ομάδα στο ίδιο ίδρυμα.

Σχετικές ομιλίες