Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons

Singh Simon

17 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1805
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Singh Simon

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/02/2015

Διάρκεια
33:03

Εκδήλωση
Hub Science

Χώρος
The HUB Events

Διοργάνωση
The HUB Events

Κατηγορία
Μαθηματικά

Ετικέτες
Hub Science, The Simpsons, μαθηματικά, τοπολογία, θεωρία του χάους, θεωρία παιγνίων

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
 
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στην πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τραυλός, η διάλεξη του πολυβραβευμένου συγγραφέα Simon Singh με τίτλο «The Simpsons and their mathematical secrets», («Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons»). Η εκδήλωση έγινε με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης - Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέα Γενιά σε Δράση» και την υποστήριξη του British Council.

 
Τα μυστικά μαθηματικά των SimpsonsThe Simpsons and their mathematical secrets
 
Οι πολυσχιδείς δημιουργοί της σειράς «The Simpsons» είναι επιστήμονες (μαθηματικοί, φυσικοί και μηχανικοί υπολογιστών) με απίθανο χιούμορ. Εγκατέλειψαν την επιστήμη τους υποκύπτοντας στα θέλγητρα του Χόλυγουντ, ωστόσο ποτέ δεν έκρυψαν την έντονη αγάπη τους για τα μαθηματικά. Στη διάλεξή του, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Simon Singh θα μας «συστήσει» τους συντελεστές των Simpsons και θα αποκωδικοποιήσει το στόχο τους: θέλουν, με κάθε επεισόδιο, να εμφυσήσουν στους θεατές το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Στις ατάκες των Simpsons βρίσκει κανείς τους πρώτους αριθμούς Μερσέν, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το άπειρο, τον αριθμό π, τον Ραμανουτζάν, τον Χίλμπερτ, τον Γκάους, τον Τιούρινγκ, την τοπολογία, τη θεωρία του χάους, τη θεωρία παιγνίων... Τα μυστικά μαθηματικά αυτών των πολυαγαπημένων καρτούν αποκαλύπτονται στην οθόνη! Αποτέλεσμα; Η νέα γενιά εξοικειώνεται με την ποπ κουλτούρα των μαθηματικών, εκτίθεται στη μαθηματική σκέψη και μαθαίνει να ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο αυτής της παρεξηγημένης επιστήμης.

 

Singh Simon Συγγραφέας

Ο Simon Singh θεωρείται στις μέρες μας από πολλούς ως «ο πατριάρχης της επικοινωνίας της επιστήμης και γκουρού του popular science». Γεννήθηκε το 1964 στο Somerset από Ινδούς γονείς. Κατοικεί στο Λονδίνο. Σπούδασε φυσική στο Imperial College και εκπόνησε διδακτορική διατριβή του στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο CERN. Το 1990 εργάστηκε στο τμήμα επιστημονικών ντοκιμαντέρ του BBC. Στο πλαίσιο της σειράς BBC Horizon το 1996 σκηνοθέτησε ένα από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν ποτέ στην αγγλική τηλεόραση, σχετικά με την επίλυση του «τελευταίου θεωρήματος του Φερμά» από τον μαθηματικό Andrew Wiles, για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA. Μετά από αυτό, έγινε ο μάγος των best seller βιβλίων με θέμα την εκλαΐκευση των επιστημών.  Το πρώτο βιβλίο του «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και εξοικείωσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τα μυστήρια των μαθηματικών. Το δεύτερο βιβλίο του, «Κώδικες και μυστικά» αποδίδει την ιστορία της κρυπτογραφίας, ενώ το τρίτο του βιβλίο, «Big Bang», καταπιάνεται με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης. Πρόσφατα έγραψε το ανατρεπτικό «Τα μυστικά μαθηματικά των Simpson» (Εκδόσεις Τραυλός). Επίσης, αρθρογραφεί συχνότατα στην εφημερίδα Guardian.

Σχετικές ομιλίες