Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στρογγυλό Τραπέζι – Νανοτεχνολογία: Παρόν και Μέλλον

Μακαρώνα Ελένη, Νασιοπούλου Ανδρούλα, Καρατάσιος Ιωάννης, Γογγολίδης Ευάγγελος, Ευθυμιάδου Ελένη

5 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 230

Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα έγινε φέτος 54 χρονών. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα ήταν από τα θέματα που το φετινό σχολείο ανέδειξε απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Για 54η συνεχή χρονιά ο Δημόκριτος, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από 1 έως 11 Ιουλίου 2019, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Την πρώτη εβδομάδα (1-5/7/2019 ) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και “Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα: Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, και τέλος Νανοτεχνολογία.

Επιπλέον, δόθηκαν εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές:
• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το Στρογγυλό Τραπέζι "Νανοτεχνολογία: Παρόν και Μέλλον" εντάσσεται στις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος.

Μακαρώνα Ελένη Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Ελένη Μακαρώνα είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και το διδακτορικό της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Brown της Βοστώνης το 2000 και 2004, αντίστοιχα. Από το Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ως Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια.

Έχει τιμηθεί με το ελληνικό βραβείο 2010 L'Oreal - UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Νασιοπούλου Ανδρούλα Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Ανδρούλα Νασιοπούλου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, υπεύθυνη της ομάδας Νανοδομών για Νανοηλεκτρονικές διατάξεις, φωτονική και αισθητήρες και συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος Νανοηλεκτρονική, Φωτονική και Μικροσυστήματα του Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (1996-2009) και συνέβαλε στην καθιέρωση του Ινστιτούτου ως Κέντρου Αριστείας στον τομέα του και στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου νανοηλεκτρονικής "Sinano".

Καρατάσιος Ιωάννης Ερευνητής, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Ιωάννης Καρατάσιος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (1998), με ειδίκευση στα Αρχαιολογικά Ευρήματα και στα Αρχιτεκτονικά Μνημεία. Το 2005 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή (De Montfort University, UK), με θέμα την ανάπτυξη κονιαμάτων για την αποκατάσταση των μνημείων, με αυξημένη ανθεκτικότητα έναντι της δράσης των θειικών (SOx).

Εργάζεται στο "Δημόκριτο" από το 2001, συμμετέχοντας ως επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2007 εργάστηκε ως Επιστημονικό Προσωπικό (Research Officer) στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (τότε Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών). Το 2017 εκλέχθηκε και εργάζεται σε θέση Ερευνητή.

Η ερευνητική δραστηριότητα αφορά στην τεχνολογία των αρχαιολογικών υλικών -με έμφαση στα κονιάματα και στα κεραμικά- στην παθολογία των δομικών υλικών των αρχιτεκτονικών μνημείων και στην ανάπτυξη σύγχρονων, καινοτόμων υλικών για την αποκατάσταση τους (κονιάματα, υλικά επιφανειακής κατεργασίας). Στις ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται, επίσης, η τεχνολογία και η διάβρωση του αρχαιολογικού γυαλιού και των τοιχογραφιών.

Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ TΕ 96/ «Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εθνικός εκπρόσωπος -με δικαίωμα ψήφου- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτυποποίησης CEN/TC 346/ WG2: Materials constituting cultural property, ηγείται της Ομάδας Εργασίας «Characterisation of Stone» και ανήκει στο μητρώο Αναγνωρισμένων Μελετητών του ΥΠΟΠΑΙΘ για τα Αρχαιολογικά και Ιστορικά Μνημεία.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κρίση, 1 πατέντα και 6 κεφάλαια σε βιβλία/ αριθμημένους τόμους.

Γογγολίδης Ευάγγελος Ερευνητής, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Ευάγγελος Γογγολίδης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη Λέσβου όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Βοστώνη των ΗΠΑ, με υποτροφία του εκεί Πανεπιστημίου, ενώ συμπλήρωμα υποτροφίας έλαβε για δύο έτη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έλαβε το Master το 1987 και το διδακτορικό του το 1990. Μετά την στρατιωτική του θητεία συνεργάστηκε στον Δημόκριτο με τον κύριο Μιχαήλ Χατζάκη σε θέματα κατεργασίας φωτοπολυμερών με πλάσμα για κατασκευή κυκλωμάτων διαστάσεων κάτω του μισού μικρομέτρου, στο τότε Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής. Από τον Φεβρουάριο του 2004 είναι διευθυντής ερευνών (ερευνητής Α’) στο Δημόκριτο. Έχει συγγράψει άνω των 210 επιστημονικών ανακοινώσεων σε περιοδικά με κριτές, και κατέχει 8 διεθνείς και ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Ασχολείται με την νανοτεχνολογία, και ειδικά την νανοτεχνολογία πλάσματος, με στόχο την κατασκευή «έξυπνων» αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, «έξυπνων» μικρο και νανο διατάξεων και μικροεργαστηρίων σε ψηφίδα για χημική και βιοχημική ανάλυση. Είναι υπεύθυνος και συντονιστής αρκετών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει εγκαταστήσει μέσω αυτών σημαντική υποδομή όπως αντιδραστήρες πλάσματος υψηλής πυκνότητας επαγωγικής σύζευξης, φασματοσκοπικό ελλειψόμετρο 500 μηκών κύματος, φασματοσκοπία εκπομπής από το πλάσμα, μηχανήματα χαρακτηρισμού διαβροχής επιφανειών κ.ά. Το 2013 η ερευνητική ομάδα Νανοτεχνολογίας πλάσματος με επικεφαλής τους Ερευνητές Ε. Γογγολίδη και Α. Τσερέπη έλαβε το 2ο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον διαγωνισμό «η Ελλάδα Καινοτομεί» που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού Microelectronic Engineering της Elsevier, μέλος σε διεθνείς επιτροπές συνεδρίων όπως του Micro and Nano Engineering το οποίο οργάνωσε δύο φορές στην Ελλάδα, και ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) την Nanoplasmas, και την Nanometrisis.

Ευθυμιάδου Ελένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Η Ελένη Ευθυμιάδου, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό (MSc) και διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Χημείας. Στα πλαίσια των εργασιών της ασχολήθηκε με τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και την βιολογική αξιολόγηση οργανικών και ανόργανων ενώσεων στο εργαστήριο Χημικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" από όπου και έλαβε υποτροφία για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Το 2010 έλαβε 2ο Μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα της «Κατάλυσης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος» από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Μετά το διδακτορικό της (2009) εργάζεται μέχρι και σήμερα στο Εργαστήριο Sol-Gel, του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναπτύσσοντας συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για τοπική και αποτελεσματική απελευθέρωση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στον τομέα της φαρμακευτικής/Ιατρικής νανοτεχνολογίας.

Σχετικές ομιλίες