Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σχέση Κλιματικής αλλαγής και Λοιμωδών νόσων. Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης Λοιμωδών νοσημάτων κι Επιδημιολογική παρατήρησή τους με στόχο την Διαφύλαξη και Βελτίωση της Υγείας των πολιτών

Βελονάκης Μανόλης

21 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1025
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ετήσιας ευρωπαϊκής συνάντησης Περιφερειακών και Τοπικών αρχών OPEN DAYS, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  της Ιατρικής Σχολής «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία».

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του διημέρου, δημιούργησαν την ευκαιρία να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον και την υγεία, το οποίο επηρεάζει άμεσα και έμμεσα ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της χώρας μας (θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, εκπρόσωποι ΜΚΟ κλπ) αλλά και της Ευρώπης.

Στην 3η Θεματική Συνεδρία με θέμα  «Ευαισθητοποίηση-Συμβολή ΜΚΟ» συμμετείχε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ινστιτούτο- Ομάδα για τον Κόσμο» κι έγινε ανάλυση της ενότητας «Ακραία καιρικά φαινόμενα και Φυσικές καταστροφές- Διαχείριση κρίσεων Υγείας» από τον καθηγητή χειρουργικής του ΕΚΠΑ, κο. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την Κλιματική αλλαγή κι έγινε εισαγωγή στην «Κλιματική αλλαγή και Βιώσιμη ανάπτυξη» από τον καθηγητή του Ανοιχτού Παν/μίου των Βρυξελλών κο. Luc Hens.
 

Τέλος, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη του ΠΜΣ «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», κα. Π. Νικολοπουλου-Σταμάτη, τόνισε τη σημασία την ενσωμάτωσης γνώσης στη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία και την εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Βελονάκης Μανόλης Καθηγητής, Τομέας Μικροβιολογίας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Ο Μανώλης Βελονάκης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υγιεινολόγος στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών (νυν ΕΣΔΥ), είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει τις ειδικότητες της Βιοπαθολογίας και Ιατρού Δημόσιας Υγείας (Κοινωνικής Ιατρικής). Από το 1988 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Μικροβιολογίας της ΕΣΔΥ, και από το 2008 είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος και Τεχνικός Υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

Έχει ποικίλο διδακτικό και ερευνητικό έργο, αλλά και έργο αντιπροσώπευσης της ΕΣΔΥ και της Ελλάδας σε Οργανισμούς όπως η ASPHER, o WHO, το ECDC κλπ. Είναι φοκαλ ποιντ για τη Legionella spp. για την Ελλάδα στο ECDC. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και ερευνητικών και άλλων εργασιών σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πολλαπλές φορές με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό. Έχει υπάρξει επανειλημένα Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της ΕΣΔΥ και έχει παρουσία σε διάφορα κοινωνικά και άλλους τόπους δημόσιας συζήτησης.

Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της πρόληψης για τα υδατογενή και τροφιμογενή νοσήματα, την οργάνωση, ποιότητα και λειτουργία Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας την απολύμανση/αποστείρωση και συμπαθεί ιδιαίτερα το βακτήριο της Λεγεωνέλλας.

Σχετικές ομιλίες

Κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης και εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καλωσόρισμα και εισαγωγή 31:29

Νοε 21, 2013

Κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση γνώσης και εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καλωσόρισμα και εισαγωγή

Νικολοπούλου - Σταμάτη Πολυξένη Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα Ekström Monika Μπασακάλη Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική