Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση

Ordine Nuccio

5 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1893
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ordine Nuccio

Γλώσσα
Ιταλική με ελληνικούς υποτίτλους

Ημερομηνία
05/10/2015

Διάρκεια
61:38

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Φιλοσοφία, Εκπαίδευση

Ετικέτες
γνώση, κουλτούρα, ωφελιμισμός, κέρδος, πολιτισμός, ανθρωπιστικές επιστημες, βασική έρευνα, κλασικές γλώσσες, τέχνη, εκπαιδευτικοί θεσμοί

Η χρησιμότητα της γνώσης που δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με κάθε ωφελιμιστικό σκοπό αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι το θέμα της διάλεξης του φιλοσόφου και καθηγητή Nuccio Ordine (Νούτσο Όρντινε) η οποία διοργανώθηκε από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Στην ομιλία του με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση», ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης.
 
Με την ευκαιρία της διάλεξής του στο Μέγαρο, ο Ν. Όρντινε εξηγεί: «Ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».
 

Ordine Nuccio Φιλόσοφος

Ο Nuccio Ordine γεννήθηκε στο Ντιαμάντε της Ιταλίας το 1958. Είναι καθηγητής ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει το βιβλίο Η χρησιμότητα του άχρηστου (2013), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα. Έχει επίσης αφιερώσει τρία συγγράμματά του στον Ιταλό φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο που έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες, ενώ έχει γράψει ακόμη δοκίμια και μελέτες. Είναι μέλος (Fellow) του Κέντρου Ιταλικών Αναγεννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Ιδρύματος Αλεξάντερ φον Χούμπολντ.

Ο Νούτσο Όρντινε προσκαλείται συχνά να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ (Γέηλ, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) και της Ευρώπης (Σορβόννη, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου, EHESS, ENS, IEA Paris, Ινστιτούτο του Βάρμπουργκ κ.ά.).

Είναι επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτωρ (honoris causa) του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου Rio Grande do Sul του Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία). Η προσφορά του στον χώρο των γραμμάτων έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Στη Γαλλία, ο Νούτσο Όρντινε έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Γαλλικής Ακαδημίας (2014), καθώς και με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής (2012). Επίσης, η ιταλική προεδρεία του έχει απονείμει τον τίτλο του Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana (2010). Ο διαπρεπής καθηγητής συνεργάζεται επίσης με αξιόλογους γαλλικούς και ιταλικούς εκδοτικούς οίκους, όπου διευθύνει σειρές έργων κλασικών συγγραφέων, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα Corriere della Sera και με το εβδομαδιαίο ένθετο της Sette.

Σχετικές ομιλίες