Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψηφιακή διακυβέρνηση: Από την θεωρία στην πράξη - Χαιρετισμοί

Μπούρας Χρήστος, Φωτήλας Ιάσων

13 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:04:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 212

Το Τμήμα ΔΕΤ του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια της έναρξης του δεύτερου κύκλου του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ διοργάνωσε με στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Από την θεωρία στην εφαρμογή».

Το Τμήμα ΔΕΤ με αυτή την πρώτη ανοικτή ημερίδα για όλους τους πολίτες, προσπάθησε να ανταποκριθεί στη νέα εποχή στη βάση των αξιών του διαλόγου, των ίσων ευκαιριών και της ανοιχτής κοινωνίας.

Πεποίθησή του Τμήματος ΔΕΤ είναι πως καμία πρόοδος δεν έχει αξία αν δεν μπορεί να γίνει κτήμα της ευρύτερης κοινωνίας.

Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Το σύγχρονο ψηφιακό κράτος», στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν τη νέα αυτή μονάδα δημόσιας διοίκησης, η οποία για πρώτη φορά συγκεντρώνει όλες τις κρίσιμες δομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις Επιχειρήσεις και τους Δημόσιους Φορείς.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Πανεπιστήμιο και ψηφιακή διακυβέρνηση», οι καθηγητές με τις δικές τους παρουσιάσεις, έδειξαν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τα στελέχη των διαφόρων δομών, ώστε πράγματι να υπάρξει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σημαντικές οικονομίες κλίμακας στο Δημόσιο με την αδιάλειπτη παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Μπούρας Χρήστος Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Επίσης από το 1999 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 στο ΙΤΥ-Ε (Διόφαντος). Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Μηχανισμοί Ποιότητας Υπηρεσίας σε Δίκτυα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενης Γενιάς Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού. Έχει πάνω από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά. Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Εκπαίδευσης από Απόσταση.

Φωτήλας Ιάσων Βουλευτής Αχαΐας - Τελειόφοιτος ΠΜΣ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Γιος του Ασημάκη Φωτήλα και της Αλίκης Κακούρη, προέρχεται από μια οικογένεια με έντονη πολιτική δράση ήδη από τον προπάππο του Ασημάκη Φωτήλα (οπλαρχηγό του 1821) και τον παππού του Αριστοτέλη Φωτήλα. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη και πατέρας δύο παιδιών, του Ασημάκη και της Αλίκης.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρώμης, La Sapienza, με άριστα. Υλοποίησε ειδική διατριβή με θέμα «Σχέσεις εκκλησίας και κράτους- Δικαιοδοσία της εκκλησίας στο ελληνικό κατεστημένο», καθώς και ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης και εξειδίκευσης σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών και άριστη ιταλικών.

Ασκεί την ελεύθερη δικηγορία από το 1999 και ειδικεύεται στο Ποινικό Δίκαιο. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Επίσης, συνεργάστηκε ως δικηγόρος με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από το 2001. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Αγίου Αντρέα» Πάτρας. Πριν την κτήση του πτυχίου της νομικής, είχε εργαστεί ως μάνατζερ και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων καθώς και ως εμπορικός αντιπρόσωπος και προμηθευτής ενδυμάτων σε καταστήματα της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Διαθέτει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Συνεργάστηκε με το σύνολο των ομογενειακών ενώσεων και φορέων προσφέροντας βοήθεια και νομική υποστήριξη σε πλήθος συμπατριωτών μας στην Ιταλία. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας καθώς και μέλος του ΔΣ της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πατρινού Καρναβαλιού. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο όπου έχει επανειλημμένα διακριθεί, κερδίζοντας το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ερασιτεχνικού θεάτρου.

Το 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Κέντρου της Πόλης με τον κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο.

Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αχαΐας τον Ιανουάριο 2015 με το κόμμα «Ποτάμι». Τον Οκτώβριο 2016 διεγράφη από το κόμμα «Ποτάμι» και ανεξαρτοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Από τον Απρίλιο 2017 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

Είναι Γραμματέας της ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων.

Ιστότοπος του Ιάσονα Φωτήλα

Σχετικές ομιλίες