Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Πρόσωπο και το Έργο: Ελένη Βαροπούλου

Βαροπούλου Ελένη, Γρηγορίου Ρέα, Μηνιώτη Ναταλί, Κοτζιά Ελισάβετ

27 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 184

Το Πρόσωπο και το Έργο: Ελένη Βαροπούλου

Η Ελένη Βαροπούλου συνομιλεί με τη Ρέα Γρηγορίου και τη Ναταλί Μηνιώτη. Τη συζήτηση συντονίζει η Ελισάβετ Κοτζιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός, επιφυλλιδογράφος, μεταφράστρια, επιμελήτρια εκθέσεων. Σπούδασε νομικά (Αθήνα), θεατρολογία, θεωρία μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνιολογία της τέχνης (Παρίσι). Έγραφε κριτικές θεάτρου από το 1947 έως το 1996 σε αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε για εικαστικά και πολιτιστικά θέματα, κυρίως για τις σύγχρονες τάσεις. Έχει μεταφράσει για παραστάσεις στην Ελλάδα Αισχύλο, Ευριπίδη, Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Μπρεχτ, Χέρμαν Μπροχ, Γκαίτε, Φαλκ Ρίχτερ. Δίδαξε θεατρολογία στα παν/μια Αθηνών, Πάτρας, Θεσσ/κης, Φρανκφούρτης και Βερολίνου. Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1994-1997). Πολυάριθμες οι δημοσιεύσεις και τα βιβλία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βαροπούλου Ελένη Θεατρολόγος - Κριτικός - Επιφυλλιδογράφος - Μεταφράστρια - Επιμελήτρια εκθέσεων

Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός, επιφυλλιδογράφος, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκθέσεων. Σπούδασε νομικά (Αθήνα), θεατρολογία, θεωρία μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνιολογία της τέχνης (Παρίσι). Έγραφε κριτικές θεάτρου από το 1947 έως το 1996 σε αθηναϊκές εφημερίδες, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε για εικαστικά και πολιτιστικά θέματα, κυρίως για τις σύγχρονες τάσεις. Έχει μεταφράσει για παραστάσεις στην Ελλάδα Αισχύλο, Ευριπίδη, Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Μπρεχτ, Χέρμαν Μπροχ, Γκαίτε, Φαλκ Ρίχτερ. Δίδαξε θεατρολογία στα παν/μια Αθηνών, Πάτρας, Θεσσ/κης, Φρανκφούρτης και Βερολίνου. Διετέλεσε: Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1984-1992), Ειδική Σύμβουλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1991-2011), Σύμβουλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Νίκου Κούρκουλου στο Εθνικό Θέατρο (1998-2007), Καλλιτεχνική Υπεύθυνη των Θερινών Ακαδημιών του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος (1999-2009), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2019-2022). Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1994-1997), διηύθυνε το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο (2014-2016). Πολυάριθμες οι δημοσιεύσεις και τα βιβλία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κείμενά της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει κυρίως στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Γρηγορίου Ρέα Καθηγήτρια, Τμήμα «Ελληνικός Πολιτισμός», ΕΑΠ

Η Ρέα Γρηγορίου γεννήθηκε στο Χαρτούμ. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Paris IV) και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Θέατρου του ΑΠΘ και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα ιστορίας και δραματολογίας του νεοελληνικού θέατρου, σκηνικής πρακτικής και πρόσληψης του ευρωπαϊκού στο ελληνικό θέατρο. Σχετικές μελέτες και επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με θέμα τη σχέση του ελληνικού με το ευρωπαϊκό θέατρο και έχει διδάξει τα γνωστικά αντικείμενα της ιστορίας και δραματολογίας νεοελληνικού και ευρωπαϊκού θέατρου στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα «Ελληνικός Πολιτισμός» του ΕΑΠ και έχει αναλάβει τη στήλη της θεατρικής κριτικής στην Καθημερινή της Κυριακής.

Μηνιώτη Ναταλί Διδάκτωρ Θεατρολογίας Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ

Η Ναταλί Μηνιώτη είναι Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε δραματικές σχολές. Έχει δουλέψει ως δραματολόγος σε θεατρικές παραγωγές (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.). Συμμετέχει σε θεατρικά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας, και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θεατρολογικά επιστημονικά περιοδικά. Το ερευνητικό της πεδίο είναι η ιστορία και θεωρία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου θεάτρου στον 20ό αιώνα και η θεατρική κριτική στον ελληνικό και τον ξένο τύπο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το κριτικό έργο της Ελένης Βαροπούλου και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο συνέβαλε στον εξευρωπαϊσμό της ελληνικής σκηνής (1974-1992).

Κοτζιά Ελισάβετ Κριτικός Λογοτεχνίας

Η Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε οικονομικά και από το 1987 ως το 2012 κάλυψε εβδομαδιαίως μια από τις στήλες κριτικής λογοτεχνικού βιβλίου της εφημερίδας Η Καθημερινή. Το 2006 εξέδωσε τη μελέτη Ιδέες και αισθητική. Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930-1974, και το 2020 τη γραμματολογική-κριτική μελέτη Ελληνική πεζογραφία 1974-2010. Το μέτρο και τα σταθμά.

Σχετικές ομιλίες