Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πλαίσιο αναφοράς του "Συντάγματος της Αθήνας" του Αριστοτέλη

Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης

9 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1025
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/07/2016

Διάρκεια
00:16:07

Εκδήλωση
Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη (Διεθνές Συμπόσιο)

Χώρος
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Αγία Παρασκευή Λέσβου

Διοργάνωση
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Αριστοτέλης, έτος Αριστοτέλη, αριστοτελική σκέψη, Λέσβος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Αριστοτέλη, 2016», πραγματοποιήθηκε  στον πολυχώρο  εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, Διεθνές Συμπόσιο  με θέμα  «Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet σε  συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Βορείου Αιγαίου (Europe Direct), με αφορμή το έτος Αριστοτέλη, όπως έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 2016. Συντονιστές της διοργάνωσης  ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη και ο Αντώνης Καϊλής, ανώτατο στέλεχος  της Ε.Ε. πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ομιλητές που πήραν μέρος την εκδήλωση, ήταν:

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας - πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εναρκτήρια Ομιλία)

Πάνος Γρηγορίου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου ( Εισαγωγική Ομιλία)

Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών

Pierre Vercauteren, Καθηγητής, Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain

Yves Palau, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Creteil

Sergiu Miscoiu, Αναπλ. Καθηγητής, Babeș-Bolyai University, Cluj-Napoca

Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αικατερίνη Νικολαρέα, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημήτρης Μπάλλας, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χατζηιωάννου Χριστόδουλος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καλλονής Λέσβου

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά όλες τις ομιλίες της διοργάνωσης.

Τη βιντεσκόπηση πραγματοποίησε ο Λέσβιος εικονολήπτης και σκηνοθέτης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ερευνητικά με τις παράδρομες θεωρήσεις της πολιτικής ζωής και έχει αποτυπώσει σε δημοσιεύματα και βιβλία τα αποτελέσματα των ερευνητικών του διαδρομών. Εξακολουθεί, άλλωστε, να διδάσκει στην διατμηματική μεταπτυχιακή κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα: «Τέχνη και Εξουσία».

Ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Aix-en-Provence. (Πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα). Είναι κάτοχος δυο διδακτορικών διπλωμάτων (Αθήνα, με βαθμό Άριστα και Aix-en-Provence, Doctorat d’Etat με βαθμό Άριστα –Très bien et éloges). Για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το Βραβείο της Σχόλης Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence.

Διετέλεσε Προσκεκλημένος Καθηγητής της “École Doctorale” του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστήμιου της Βουδαπέστης και του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence, Κοσμήτορας (κατ’ ανάθεση) της Νομικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι πρόσφατα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδίου Εργαστηρίου.

Από το 1976 μέχρι το 1986 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατοχύρωση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Επιστήμης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας.

Μετά από μια μακρόχρονη πανεπιστημιακή και ερευνητική καριέρα, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μέλος του Δ.Σ. του ίδιου ιδρύματος. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ‘Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος’.

Παράλληλα, συνεργάσθηκε ως τακτικός επιφυλλιδογράφος με ‘Το Βήμα’ και την ‘Καθημερινή’ καθώς και ως υπεύθυνος ύλης της στήλης ‘Επί του θέματος’ στην εφημερίδα ‘Ο Κόσμος του Επενδυτή’.

Ανάμεσα στα πολλά δημοσιεύματα και βιβλία του, ξεχωρίζουν τα: Τέχνη και Εξουσία, Η υφαρπαγή των μορφών: από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτρέτα, Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους, Η παράκαμψη της φήμης, Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, Η πολιτική ευθύνη του διανοούμενου λόγου, Θρησκειοποίηση της πολιτικής και φοβική κοινωνία. Προς δημοσίευση είναι δυο βιβλία: Η διεθνής ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και Προς μια παράδρομη προσέγγιση της πολιτικής διαδικασίας.

Σχετικές ομιλίες