Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη: Εναρκτήρια ομιλία

Πελεγρίνης Θεοδόσης

9 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:09:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 932
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πελεγρίνης Θεοδόσης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/07/2016

Διάρκεια
00:09:45

Εκδήλωση
Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη (Διεθνές Συμπόσιο)

Χώρος
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Αγία Παρασκευή Λέσβου

Διοργάνωση
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Αριστοτέλης, έτος Αριστοτέλη, αριστοτελική σκέψη, Λέσβος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Αριστοτέλη, 2016», πραγματοποιήθηκε  στον πολυχώρο  εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, Διεθνές Συμπόσιο  με θέμα  «Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet σε  συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Βορείου Αιγαίου (Europe Direct), με αφορμή το έτος Αριστοτέλη, όπως έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 2016. Συντονιστές της διοργάνωσης  ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη και ο Αντώνης Καϊλής, ανώτατο στέλεχος  της Ε.Ε. πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ομιλητές που πήραν μέρος την εκδήλωση, ήταν:

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας - πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εναρκτήρια Ομιλία)

Πάνος Γρηγορίου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου ( Εισαγωγική Ομιλία)

Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών

Pierre Vercauteren, Καθηγητής, Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain

Yves Palau, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Creteil

Sergiu Miscoiu, Αναπλ. Καθηγητής, Babeș-Bolyai University, Cluj-Napoca

Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αικατερίνη Νικολαρέα, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημήτρης Μπάλλας, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χατζηιωάννου Χριστόδουλος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καλλονής Λέσβου

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά όλες τις ομιλίες της διοργάνωσης.

Τη βιντεσκόπηση πραγματοποίησε ο Λέσβιος εικονολήπτης και σκηνοθέτης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Πελεγρίνης Θεοδόσης Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Έξετερ της Aγγλίας.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2007.

Eκτός από τις μελέτες του και τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα 25 βιβλία:

Πέρα από την συγγραφική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο: το 1993 με θέμα «Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας-η φιλοσοφία της μαγείας», το 1994 με θέμα «Γαλιλαίος Γαλιλέι: αιρετικές φωνές», το 1996 με θέμα «H εκδίκηση», το 1997 με θέμα «H μοχθηρία του γέλιου», το 1998 «Tο αίωνιο θήλυ» και το 1999 «Ωδή στην νύχτα» και 2000 H αξία της φθοράς. Στο πλαίσιο των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγελματικές θεατρικές παραστάσεις των έργων: Φάουστ του Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Mπρεχτ σε μουσική του Άισλερ, Oθέλλος του Σαίξπηρ, Δον Zουάν του Mολιέρου, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Tα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ και Eλένη του Pίτσου.

Παράλληλα προς την επιστημονική δραστηριότητά του ο καθηγητής Πελεγρίνης έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη δυο λογοτεχνικά βιβλία: την συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Δεύτερη επιλογή και το μυθιστόρημαTο είδωλο του κόσμου , το οποίον παρουσιάστηκε επίσης από το Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.

Oργάνωσε και παρουσίασε στην Δημόσια Tηλεόραση τρεις σειρές εκπομπών: το 1999 την αποτελούμενη από 10 επεισόδια σειρά Tην ταυτότητά σας, παρακαλώ, το 2000 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Kαι το ταξίδι συνεχίζεται και το 2002 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Η 25η Ώρα.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας., όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε, αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές Eγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.

Από το 2006, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, παρουσιάζει την Φιλοσοφία στην Σκηνή, σειρά θεατρικών παραστάσεων που αναφέρονται στην ζωή και την πνευματική δράση κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία –ειδικότερα: σον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Μάρκο Αυρήλιο–, και από τις 15 Μαΐου άρχισε ο δεύτερος κύκλος, στον οποίο περιλαμβάνονται ο Καρτέσιος, ο Χιουμ, ο Καντ, ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Κίρκεγκωρ και ο Βιτγκενστάιν.

Ιστοσελίδα του Θεοδόσιου Πελεγρίνη

Σχετικές ομιλίες