Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Ζέκκος Κωνσταντίνος, Αποστολίδης Ηλίας, Πετράκος Γιώργος, Ματσαγγάνης Μάνος, Οικονόμου Δημήτρης, Γκοιμίσης Βασίλης, Βασιλάκης Νίκος, Δούκας Χάρης, Τσακανίκας Άγγελος, Παγκάλου Χρύσα, Δρακωνάκης Νίκος, Κοντζιάς Γιάννης

15 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 03:16:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 251

Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε διάλογος με με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, καθώς και παρουσίαση της πορείας εκπόνησης των μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Το Blod βιντεοσκόπησε το σύνολο των ομιλιών της εκδήλωσης, οι οποίες δημοσιεύονται σε 5 ενότητες, ως εξής:

-Χαιρετισμοί και εναρκτήρια ομιλία
-Τοποθετήσεις τοπικών φορέων.
-Ομιλία του Πρωθυπουργού
-Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης
-Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Ζέκκος Κωνσταντίνος Συγκοινωνιολόγος - Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του μελετητικού οργανισμού Dromos
Δραστηριοποιείται στον τομέα της Συμβουλευτικής για τις Μεταφορές από το 1972. Διαθέτει μακρά εμπειρία σε όλο το φάσμα σχεδιασμού συστημάτων μεταφορών από το επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού και την ανάπτυξη μαθηματικών προτύπων πρόβλεψης των μετακινήσεων σε μητροπολιτική, περιφερειακή, εθνική και διεθνή κλίμακα, μέχρι και το επίπεδο του φυσικού σχεδιασμού των μεταφορικών υποδομών, σε μελέτες έργων συγκοινωνιακής υποδομής, σε μελέτες αστικής ανάπτυξης, κυκλοφοριακής διαχείρισης αστικών περιοχών και αξιοποίησης ακινήτων, σε θέματα οργάνωσης και κυκλοφοριακού σχεδιασμού μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων και εγκαταστάσεων στάθμευσης, καθώς και σε μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εχει διατελέσει κατ’ επανάληψη Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών και Δημοσίων Εργων, καθώς και πολλών άλλων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, φορέων Δημοσίου ενδιαφέροντος και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, λειτουργίας, χρηματοδότησης και διαχείρισης συστημάτων μεταφορών. Διετέλεσε συντονιστής των ομάδων διαμόρφωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Μεταφορών της Ελλάδας για τις Προγραμματικές Περιόδους 1994-1999, 2000-2006 και 2007-2013 ενώ συνεχίζει την υπερεικοσαετή συνεχή ενασχόλησή του με τον στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των δικτύων μεταφορών της χώρας ως Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Υπήρξε ακόμα τα έτη 1993 και 1994 Συντονιστής και Επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης για το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Υποδομών Μεταφορών Ελλάδα 2010», που υπήρξε μέχρι σήμερα το μοναδικό ολοκληρωμένο Σχέδιο Μεταφορών με κάλυψη του πλήρους φάσματος των συστημάτων μεταφορών – οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και εναέριων. Στη βάση αυτού του Σχεδίου καθορίσθηκαν ακολούθως το 1996 τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών μέσα στην Ελληνική Επικράτεια. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Μελέτης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου Ελλάδας, με αρμοδιότητα το Εθνικό Σύστημα Μεταφορών, ενώ έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη βασική δομή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, τόσο ως προς το οδικό, όσο και ως προς το υπεραστικό και το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, με την σύνταξη πλειάδας σχετικών μελετών. Συμμετείχε επίσης ως συνεπικεφαλής στην επιτελική ομάδα σχεδιασμού των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων Πρωτεύουσας, στη βάση των οποίων υλοποιήθηκαν τα έργα της Αττικής Οδού και του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Παράλληλα έχει καλύψει τον τομέα των Μεταφορών σε πλείστα όσα Ρυθμιστικά και Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Αστικών Περιοχών της Ελλάδας, ενώ συμμετέχει ως υπεύθυνος του συστήματος μεταφορών σε δύο από τα 13 ειδικά Χωροταξικά που βρίσκονται σήμερα υπό εκπόνηση. Πρόσφατα συντόνισε και συμμετείχε στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας / Πάτρας – Σόφιας – Βουδαπέστης (Αξονας Προτεραιότητας Νο 7), που συνεισφέρει ουσιαστικά στην άμβλυνση της περιφερειακότητας της Ελλάδας ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο επίπεδο του φυσικού σχεδιασμού των υποδομών μεταφορών έχει εκπονήσει και έχει συντονίσει ομάδες μελετών για πάρα πολλά έργα, με ενδεικτική μόνο αναφορά στο σύστημα χερσαίας πρόσβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στην Αττική Οδό, στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, στο Σιδηροδρομικό Διάδρομο Πειραιάς – Αθήνα – ΣΚΑ, στη σιδηροδρομική σύνδεση Ικόνιο – Θριάσιο, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στην Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, στην Ιόνια Οδό, στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα κλπ.
Αποστολίδης Ηλίας Δασολόγος - Σύμβουλος περιβάλλοντος, μελετητής «Master Plan για το Νέο Δάσος» – Εταιρεία «Ύλη» Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος,
Πετράκος Γιώργος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Γιώργος Πετράκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ελλάδα και την Αμερική. Έχει γράψει ή επιμεληθεί πάνω από είκοσι βιβλία και δεκάδες άρθρα σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά για τις περιφερειακές ανισότητες, την ανασυγκρότηση των πόλεων και περιφερειών, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή πολιτική. Έχει εκπονήσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (3 θητείες), Vice President of the European Regional Science Association (2007-11) και Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιφερειακών Οικονομικών Αναλύσεων και Πολιτικών και Director of the South and East European Development Center του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των πολιτικών Συνοχής και Ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

(Πηγή: Ιστότοπος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Ματσαγγάνης Μάνος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Γεννήθηκε στη Γερμανία (1963). Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του York (MSc) και του Bristol (PhD). Εργάστηκε στη London School of Economics (1990-93), στο Γραφείο Πρωθυπουργού (1997-2001), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 & 2001-04) και Θεσσαλίας (1999-2001), καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε και διηύθυνε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Έχει εκπονήσει μελέτες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και των Ιδρυμάτων Friedrich Ebert και Heinrich Böll. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Ειδικών «Κοινωνική Επένδυση για Ανάπτυξη και Συνοχή» στο πλευρό του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor (2012-14). Υπήρξε Fulbright Scholar στα πανεπιστήμια Harvard (2014) και Berkeley (2015), Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης (2017, 2018), και Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο Βιέννης (2019). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αυτή την περίοδο εστιάζονται στο μέλλον του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου μετά τις κρίσεις της Ευρωζώνης και της πανδημίας, στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική προστασία, στις ανακατατάξεις της κατανομής εισοδήματος στη Ν. Ευρώπη, στις κοινωνικές προϋποθέσεις της αναβάθμισης του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις μεταμορφώσεις της μεσαίας τάξης στην Ιταλία.

Οικονόμου Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - πρώην Υφυπουργός

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Έχει σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της πολεοδομίας-χωροταξίας και γεωγραφίας, από το ΕΜΠ (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και το Κέντρο Αστικών Ερευνών των Παρισίων, με Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χωροταξία από το 1ο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Σορβόννη).

Δίδαξε και διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ΜΧΠΠΑ θέματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Έχει διδάξει ή υπάρξει ερευνητής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητική κέντρα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Centre de Recherche d’Urbanisme και το ΕΚΚΕ.

Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους 7 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το ερευνητικό του έργο είναι ποικίλο και καλύπτει πολλά θέματα χωρικής ανάλυσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού.

Έχει ενεργό παρουσία στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δρώμενα με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας ή προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή fora και οργανισμούς και Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού όπως το Group of Experts on Human Settlements Problems, και η Committee on Housing, Building and Planning, της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ

Ιδιαίτερης σημασίας, ως προς την συμβολή του, είναι η σημαντική εμπειρία του κ. Οικονόμου σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο και η ενασχόληση με πραγματικά προβλήματα και θέματα χάραξης και εφαρμογής της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, στηρίζοντας ενεργά την εθνική προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής της σχετικής πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος και οργάνωσης του τρόπου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου και υποδομών με μια σύγχρονη προοπτική. Ειδικότερα μεταξύ άλλων έχει διατελέσει:

-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την μεταρρύθμιση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας (ΥΠΕΚΑ 2012),
-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αγροτική γη (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2010),
-Μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας-Χωροταξίας (2009),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την ισοτιμία των Διπλωμάτων Μηχανικών ΑΕΙ και των πτυχίων Master των ισότιμων Αγγλοσαξονικών Πανεπιστημίων (2000),
-Μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΟΧ (1997-98, και 2017–), του ΔΣ του ΕΕΔΙΠΟΧ (2008–), και του ΔΣ του ΕΣΕΠΠΑ (2017– ).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Δημήτρης Οικονόμου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του ΤΜΧΠΠΑ καθώς δημιούργησε και οργάνωσε το Εργαστήριο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του οποίου διετέλεσε Διευθυντής επί πολλά χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτησή του. Πιο συγκεκριμένα έχει διατελέσει:

-Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολεοδομία, Χωροταξία και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2004-08),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000-01),
-Πρόεδρος της Επιτροπής Γ’ ΚΠΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1999),
-Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου “Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” Β’ ΚΠΣ 1994-1999-ΕΠΕΑΕΚ (1996-2003), καθώς και
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1996-99).

Διετέλεσε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος.

 

(Πηγή: Ιστότοπος Πολυτεχνική Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Γκοιμίσης Βασίλης Αρχιτέκτων

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. (2001), καθώς και της Bartlett School of Architecture, του University College London (2002), από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στον Αστικό Σχεδιασμό (MSc in Urban Design). Τέλος είναι Κάτοχος Τίτλων Μελετητή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Χωροταξικών και Ρυθμιστικών Μελετών Α’ Τάξης (01Α), και, Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών Μελετών B’ Τάξης (02B). Από το 1997 έως και το 2004 εργάσθηκε ως Αρχιτέκτονας, σε Εταιρείες και φορείς, σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Αθήνα.

Από το 2004 έως και σήμερα, ασχολείται με θέματα χωροταξικής, πολεοδομικής, οικιστικής, οικοδομικής, κτιριοδομικής και, εν γένει νομοθεσίας ακινήτων, ως Τεχνικός Σύμβουλος, φορέων του ιδιωτικού τομέα.

(Πηγή: Π.Γκοιμίσης & Συνεργάτες Α.Ε.)

Βασιλάκης Νίκος επικεφαλής Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συντονισμού, Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΔΥΤΕ
Δούκας Χάρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ

Ο Χάρης Δούκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με διδακτορική διατριβή στα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής και διοίκησης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ). Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει σχεδόν 2 δεκαετίες εμπειρίας στο σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών, προγραμμάτων προώθησης ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων διαχείρισης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε σχετικές πρωτοβουλίες πέραν της Ευρώπης, στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Στα παραπάνω αντικείμενα έχει περισσότερες από 120 εργασίες του δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, το ελληνικό βιβλίο «Πολυκριτήρια Μοντέλα Αποφάσεων σε Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά Συστήματα», την επιμέλεια της ανοιχτής πρόσβασης έκδοσης "Understanding Risks and Uncertainties in Energy and Climate Policy: Multidisciplinary Methods and Tools for a Low Carbon Society", το αγγλικό βιβλίο "Multicriteria Portfolio Construction with Python", πλήθος παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, άρθρων σε τεχνικά περιοδικά, ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Τέλος, είναι Συνεργάτης Έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Operational Research, an International Journal (ORIJ)» και συμμετέχει στο Εκδοτικό Συμβούλιο σε επιστημονικά περιοδικά με γνωστικά αντικείμενα της ενεργειακής πολιτικής και της επιχειρησιακής έρευνας. Για το έργο του έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων από το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το IKY, το ΤΕΕ, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (EEEE) και το Διεθνές Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών.

(Πηγή: Ιστότοπος ΕΜΠ)

Τσακανίκας Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογικών Συστημάτων, Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) ΕΜΠ - Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ

Ο Άγγελος Τσακανίκας γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του  ΕΜΠ. Εργάστηκε ως μεταπτυχιακός ερευνητής στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην περιοχή της Στρατηγικής και Οικονομικών της Τεχνολογίας. Από το 2003 έως το 2008 δίδασκε στη βαθμίδα του Λέκτορα (Π.Δ 407/80) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί επίσης ως επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα ανταγωνιστικότητας και στην Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι τον Απρίλιο του 2007 εργάστηκε στο ΙΟΒΕ ως Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Συγκυρίας, ενώ από τον Απρίλιο του 2007 είναι Υπεύθυνος Ερευνών του ΙΟΒΕ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και υπό την επίβλεψη του Επιστημονικού Διευθυντή του Ιδρύματος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του συνόλου του ερευνητικού και μελετητικού έργου που επιτελείται στο Ίδρυμα, παρέχει ερευνητικές συμβουλές και καθοδηγεί τους ερευνητές του Ιδρύματος αναφορικά με την εκπόνηση των μελετών. Είναι Υπεύθυνος των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας, συντονίζει και επιβλέπει την υλοποίηση του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Αυτοκινήτου του Ιδρύματος, ενώ αναλαμβάνει ως επιστημονικός Υπεύθυνος την εκπόνηση εκείνων των ερευνητικών έργων που σχετίζονται ειδικά με την Κοινωνία της Πληροφορίας, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Επίσης συμμετέχει στην εκπόνηση των τακτικών μελετών του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και τις τριμηνιαίες εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία. Τέλος, μαζί με τον κ. Σ.Ιωαννίδη συνθέτουν την εθνική ερευνητική ομάδα που συμμετέχει στο ερευνητικό consortium του GEM (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας), στο πλαίσιο του οποίου εκδίδεται η ετήσια έκθεση για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Παγκάλου Χρύσα Μελετήτρια «Ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό» Β. Εύβοιας
Δρακωνάκης Νίκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΤΑΜ Α.Ε.

Ο Νίκος Δρακωνάκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΜ και από το 1988 έως σήμερα, έχει συμμετάσχει, ως υπεύθυνος έργου, στην υλοποίηση περισσότερων των 200 έργων (μελέτες και υπηρεσίες) στους τομείς: Περιφερειακή Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτική Ανάπτυξη, Τουρισμός, Υγεία, Business Plans, Ανθρώπινοι Πόροι, Περιβάλλον, Αξιολόγηση, Διαχείριση & Τεχνική Υποστήριξη Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.

Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση σε πολυθεματικούς τομείς δράσης φορέων δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, της διαγνωστικής ανάλυσης, του στρατηγικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, μέσα από την πολυετή επαγγελματική του πορεία, έχει αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων και παράλληλα έχει άριστη γνώση του περιβάλλοντος της οικονομίας και του αναπτυξιακού περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Κοντζιάς Γιάννης Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης 02:36:15

Δεκ 14, 2021

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Κοντζιάς Γιάννης Καραγιάννης Γιώργος Ζέκκος Κωνσταντίνος Αμυράς Γιώργος Μπένος Σταύρος Κεραμέως Νίκη Γκάγκα Μίνα Μακαντάση Φαίη Μενδώνη Λίνα Ζούρος Νίκος Σκάλκος Δημήτρης Τριαντόπουλος Χρήστος Μπαγινέτας Κωνσταντίνος Κάλφας Ηλίας Λοϊζου Βασιλική Δρέττα Ιωάννα Γεωργαντάς Γεώργιος Οικονόμου Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική