Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χαιρετισμοί και εναρκτήρια ομιλία

Μπένος Σταύρος, Σπανός Φάνης, Κοντζιάς Γιάννης, Τσαπουρνιώτης Γεώργιος, Τριαντόπουλος Χρήστος

14 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 146

Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε διάλογος με με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, καθώς και παρουσίαση της πορείας εκπόνησης των μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Το Blod βιντεοσκόπησε το σύνολο των ομιλιών της εκδήλωσης, οι οποίες δημοσιεύονται σε 5 ενότητες, ως εξής:

-Χαιρετισμοί και εναρκτήρια ομιλία
-Τοποθετήσεις τοπικών φορέων.
-Ομιλία του Πρωθυπουργού
-Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης
-Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σπανός Φάνης Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Ο Φάνης Σπανός είναι Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας από το 2019. Διατέλεσε επίσης, Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας από το 2014 έως το 2019.

Γεννήθηκε το 1984 στην Χαλκίδα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και έκανε μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο ALBA. Έχει εργαστεί ως Πολιτικός Μηχανικός και Επιχειρηματίας στον τεχνικό και βιοτεχνικό κλάδο και υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2011.

Διαμένει στη Χαλκίδα. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαρία Αναστασίου με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Το 2010 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολεοδομίας και Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΑΕΠΕΧ Α.Ε., καθώς και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2014 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Νομού Εύβοιας με τον συνδυασμό "Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας" του Κώστα Μπακογιάννη και εξελέγη Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, θέση την οποία υπηρέτησε ως το 2019.

Στις 5 Νοεμβρίου 2018 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού "Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας".

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (26 Μαΐου 2019) έλαβε ποσοστό 39.77 % (126.822 ψήφους) και 20 έδρες, ενώ στον δεύτερο γύρο (2 Ιουνίου 2019) κέρδισε με ποσοστό 52.43 % (122.178 ψήφους) και αναδείχθηκε ο νεότερος εκλεγμένος Περιφερειάρχης από τη θέσπιση των αιρετών Περιφερειών.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, είναι μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της Ένωσης.

(Πηγή: Wikipedia)

Κοντζιάς Γιάννης Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού
Τσαπουρνιώτης Γεώργιος Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας Εύβοιας
Τριαντόπουλος Χρήστος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές

Γεννήθηκε το 1980 και κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο (Βόλου) Μαγνησίας και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Sussex, ως visiting research fellow, και σε λοιπούς ερευνητικούς φορείς, ενώ επαγγελματικά, μεταξύ άλλων, κατείχε, την περίοδο 2012 – 2014, συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

Από το 2014 είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και την περίοδο 2016 – 2019 δίδαξε οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ την περίοδο 2017 – 2019 δίδαξε δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που αποτέλεσε, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων, ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Από τον Ιούλιο του 2019 ως και τα μέσα Αυγούστου 2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και ανέλαβε το συντονισμό της αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ταυτόχρονα, προώθησε και τη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με το νόμο για την Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021).

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης – FATF (Financial Action Task Force), είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ το καλοκαίρι του 2019 άσκησε και παράλληλα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, με αποτέλεσμα να διατελέσει και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης 02:36:15

Δεκ 14, 2021

Παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Κοντζιάς Γιάννης Καραγιάννης Γιώργος Ζέκκος Κωνσταντίνος Αμυράς Γιώργος Μπένος Σταύρος Κεραμέως Νίκη Γκάγκα Μίνα Μακαντάση Φαίη Μενδώνη Λίνα Ζούρος Νίκος Σκάλκος Δημήτρης Τριαντόπουλος Χρήστος Μπαγινέτας Κωνσταντίνος Κάλφας Ηλίας Λοϊζου Βασιλική Δρέττα Ιωάννα Γεωργαντάς Γεώργιος Οικονόμου Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική

Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης 03:16:12

Δεκ 15, 2021

Παρουσιάσεις Μελετών του Προγράμματος Ανασυγκρότησης

Ζέκκος Κωνσταντίνος Αποστολίδης Ηλίας Πετράκος Γιώργος Ματσαγγάνης Μάνος Οικονόμου Δημήτρης Γκοιμίσης Βασίλης Βασιλάκης Νίκος Δούκας Χάρης Τσακανίκας Άγγελος Παγκάλου Χρύσα Δρακωνάκης Νίκος Κοντζιάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική