Συρίγος Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/03/2023
Διάρκεια
00:29:28
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις των "Φίλων του Μουσείου Μπενάκη"
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη
Διοργάνωση
Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Συνθήκη της Λωζάνης, 1923, 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, Ελλάδα, Τουρκία, ανταλλαγή πληθυσμού
Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η πλέον ανθεκτική Συνθήκη Ειρήνης από όσες σφράγισαν συμβατικά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά την εντύπωση που επικρατεί στη χώρα μας, η ίδια η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν αναφερόταν αποκλειστικώς σε ελληνοτουρκικά θέματα. Αντιθέτως, τα συγκεκριμένα ζητήματα ήσαν μάλλον δευτερεύοντα εν σχέσει προς εκείνα που κυριάρχησαν στα 143 άρθρα της ίδιας της Συνθήκης και στα υπόλοιπα 17 συμβατικά κείμενα (συμβάσεις, πρωτόκολλα, δηλώσεις) που τη συνόδευαν. Δεν είναι υπερβολή επίσης να λεχθεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι στο DNA μας. Διαμόρφωσε τη γεωγραφική φυσιογνωμία των δύο κρατών περίπου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η ανταλλαγή των πληθυσμών προσδιόρισε καταλυτικά την εθνολογική σύνθεση των δύο κρατών. Η Συνθήκη της Λωζάννης επιβεβαίωσε το τέλος της Μεγάλης Ιδέας και έθεσε στην τελική ευθεία τις διαδικασίες για την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.
Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-΄94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019.
Ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης στις 5 Ιανουαρίου 2021.
Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.