Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι τραπεζίτες του Γαλατά και οι διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες της ελληνικής επιχειρηματικής ομάδας τον 19ο αιώνα

Γαλάνη Κατερίνα

14 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1234
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΙΕ/ΕΙΕ, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο.
 
Η Ρούρα Σιφναίου, στη διάρκεια της επιστημονικής της σταδιοδρομίας τόσο στο ΙΙΕ όσο και κατά τις πολλές συνεργασίες που είχε με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ελληνικών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ασχολήθηκε συστηματικά με τέσσερις επιστημονικές περιοχές: την οικονομική και κοινωνική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των επιχειρήσεων και την ιστορία της διασποράς.
 
Πιο συγκεκριμένα, ερεύνησε την οικονομική και κοινωνική ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία της Ελλάδας και ανέδειξε νέο και σημαντικό αρχειακό υλικό, κυρίως για την ιστορία της σαπωνοποιίας της Λέσβου, την ελαιουργία και τα βιομηχανικά κατάλοιπά της. Μελέτησε παράλληλα και άλλες επιχειρήσεις Λέσβιων επιχειρηματιών, τοποθέτησε τη Μυτιλήνη και τις ποικίλες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητές της στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ιστορίας.
 
Μεγάλη επίσης υπήρξε η συνεισφορά της Ρούρας Σιφναίου στην ιστορία των επιχειρήσεων και της διασποράς, αντικείμενο στο οποίο άνοιξε νέους ορίζοντες μελετώντας νέα αρχεία και ανεξερεύνητα πεδία. Ειδικότερα στο επιστημονικό αντικείμενο της ιστορίας των επιχειρήσεων δημοσίευσε σημαντικές μελέτες για τα επιχειρηματικά δίκτυα των εμπόρων και εφοπλιστών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μαύρη Θάλασσα.
 
Στο συνέδριο αυτό (από το οποίο το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 θεματικές ενότητες με 8 ομιλίες), παρουσιάστηκαν μελέτες Ελλήνων και ξένων Ιστορικών γύρω από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που απασχόλησαν τη Ρούρα Σιφναίου με κέφι και πάθος για τη γνώση και την προαγωγή της επιστήμης.



Δείτε το βιογραφικό της Ευρυδίκης Σιφναίου εδώ.


Γαλάνη Κατερίνα Διδάσκουσα, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
H Κατερίνα Γαλάνη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc) στην Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Wolfson College. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, η οποία το 2012 απέσπασε το βραβείο Frank Broeze από την International Maritime Economic History Association. Διετέλεσε Junior Research Fellow στο Saint Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Postan Post-Doctoral Fellow στο Institute of Historical Research (IHR) στο Λονδίνο. Από το 2012 διδάσκει κατ’ ανάθεση Ναυτιλιακή και Οικονομική Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η μεταδιδακτορική της έρευνα αφορά στους Έλληνες εμποροτραπεζίτες του Λονδίνου τον 19ο αιώνα, ενώ πρόσφατα μελετά την Ελληνική Ναυτιλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη ναυτιλιακή και οικονομική ιστορία σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Η πρώτη της μονογραφία με τίτλο British shipping in the Mediterranean during the Napoleonic Wars. The untold story of a successful adaptation θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Brill το 2017.

Σχετικές ομιλίες