Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;

Carpenter Michael, Λαμπρινίδης Σταύρος, Loiseau Nathalie, Pyatt Geoffrey Ross, Σώκου Κατερίνα

9 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 136

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το Atlantic Council και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσε στις 9 Νοεμβρίου 2020 δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;”.

Ομιλητές:

Michael Carpenter, Διευθύνων Σύμβουλος, Penn Biden for Diplomacy & Global Engagement

Σταύρος Λαμπρινίδης, Πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ

Nathalie Loiseau, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/ πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Τη συζήτηση συντονίζει η Κατερίνα Σώκου, Δημοσιογράφος, Καθημερινή/ Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 και η ζωντανή ροή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ELIAMEP στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Carpenter Michael Διευθύνων Σύμβουλος, Penn Biden for Diplomacy & Global Engagement

Ο Δρ Michael Carpenter είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement και μη-μόνιμος Senior Fellow του Atlantic Council. Επίσης, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Jamestown Foundation.

Ο Δρ Carpenter είχε προηγουμένως υπηρετήσει στο Πεντάγωνο ως Deputy Assistant Secretary of Defense με πεδίο ευθύνης τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρασία, τα Βαλκάνια και τον Έλεγχο Συμβατικών Όπλων. Υπηρέτησε επίσης στον Λευκό Οίκο ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ως Διευθυντής για τη Ρωσία. Προηγουμένως, ο Δρ Carpenter ήταν αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατέχει M.A. και Ph.D. στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια και πτυχίο B.A. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο Δρ Carpenter έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα κανάλια MSNBC, CNN, BBC, ABC News, Bloomberg, Voice of America, και έχει αναφερθεί και δημοσιεύσει στα Foreign Affairs, Foreign Policy, New York Times, Washington Post, Newsweek, McClatchy, Atlantic, Politico, The Hill και Defense One.

Λαμπρινίδης Σταύρος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Οικοτροφείου του Κολλεγίου Αθηνών, απέκτησε δύο πτυχία από πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες από το Amherst College και Νομική από το Yale Law School. Διατέλεσε Αρχισυντάκτης της νομικής επιθεώρησης The Yale Journal of International Law στο διάστημα 1987-1988. Στη συνέχεια μεταξύ 1988 και 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στην Washington, στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς διαιτησίες. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ενώ έχει βραβευτεί για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό από την επιτελική οργάνωση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και αργότερα Υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996, ενώ το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Συνεχίζοντας την καριέρα του στο χώρο της διπλωματίας, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού (1996-1999), Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999-04) και Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2000-04).

Εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος αυτού.

Από τις 17 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Στις 25 Ιουλίου 2012 διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμέμος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το Μάρτιο του 2019 είναι Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α..

Loiseau Nathalie Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

Η Nathalie Loiseau, γεννηθείσα την 1η Ιουνίου 1964, είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO), στην κινεζική γλώσσα.

Προσχώρησε στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1986 και μεταξύ άλλων, εργάστηκε στη Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας, στη Διεύθυνση Ασίας και στη Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών.

Από το 1993 έως το 1995 εργάστηκε ως τεχνική σύμβουλος στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Έχει υπηρετήσει στην Τζακάρτα (1990-1992), στο Ντακάρ (1995-1999), στο Ραμπάτ (1999-2002) και από τον Αύγουστο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2007 στην Ουάσιγκτον, όπου εργάστηκε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών στη γαλλική Πρεσβεία. Αφού εργάστηκε ως Επικεφαλής του Τμήματος Βόρειας Αφρικής (2007-2008), διορίστηκε Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Quai d'Orsay (2008-2009).

Υπήρξε Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το 2009 έως το 2011 και τον Νοέμβριο του 2011 ορίστηκε Γενική Διευθύντρια Διοίκησης και Εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Nathalie Loiseau διορίστηκε Διευθύντρια της γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA) στις 3 Οκτωβρίου 2012, θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Από το 2017 έως το 2019 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Από το 2019 είναι Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας

Pyatt Geoffrey Ross Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία

Ο Geoffrey R. Pyatt [Τζέφρυ Ρ. Πάιατ] διπλωμάτης καριέρας με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού, ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013 – 2016 και έλαβε το Βραβείο Robert Frasure Memorial Award σε αναγνώριση της αφοσίωσής του στην ειρήνη και την ανακούφιση όσων υποφέρουν στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων από 2010 – 2013. Υπήρξε Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη της Αυστρίας από τοπ 2007 – 2010. Υπηρέτησε επίσης στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί ως Επιτετραμμένος από το 2006-2007 και ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2002-2006. Ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε και ως Οικονομικός Σύμβουλος στο Αμερικανικό Προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ από το 1999-2002 και ως επικεφαλής του Αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν από το 1997-1999. Από το διορισμό του στο Διπλωματικό Σώμα το 1989 υπηρέτησε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.

Πριν εργασθεί για το Υπουργείο Εξωτερικών εργάσθηκε για τον Δι-Αμερικανικό Διάλογο, μια δεξαμενή σκέψης που φέρνει κοντά ηγέτες από χώρες της Βόρειας, Νότιας, και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Πρέσβης Πάιατ μεγάλωσε στη Λα-Χόγια της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Γέηλ, και Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από τα Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ιρβάιν.

Σώκου Κατερίνα Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council - Aνταποκρίτρια Καθημερινής στην Ουάσινγκτον

Η Κατερίνα Σώκου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Θεόδωρου Κουλουμπή με αντικείμενο τις «Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις». Είναι αρθρογράφος και ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης (Nonresident Senior Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), στo Κέντρο για την Ευρώπη.

Έχει εργασθεί στο Βήμα ως συντάκτρια διεθνών και οικονομικών θεμάτων, στην Καθημερινή ως αρχισυντάκτρια διεθνών οικονομικών, και στις οικονομικές σελίδες της Washington Post. Στις ΗΠΑ έχει επίσης διατελέσει επίσης επισκέπτρια ερευνήτρια στο George Washington University και υπότροφος του προγράμματος Knight-Bagehot.

Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στη Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Έχει καλύψει εκτενώς την ελληνική κρίση χρέους, τις διατλαντικές και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, εκθέσεις και αναλύσεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ διοργανώνει και συμμετέχει τακτικά σε δημόσιες συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική.

Είναι επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Hellenic Initiative Canada και συμβουλευτικό μέλος της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ έχει μελετήσει Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.

Σχετικές ομιλίες