Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Jean Cocteau και τα Μαθηματικά Παράδοξα

Δημητρακοπούλου Στέλλα

9 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2738
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Περισσότερο από μισό αιώνα, το δημιουργικό πνεύμα του Γάλλου δημιουργού Jean Cocteau (1889 -1963) κατέπλησσε τους πάντες με τη δαιμόνια ενεργητικότητά του στο θέατρο, στην ποίηση, στην πρόζα, στον κινηματογράφο, σε σχέδια και πίνακες. Στο μονόπρακτό του «Le Menteur» - «Ο Ψεύτης», στη σειρά του «θεάτρου τσέπης», του ελάσσονος αυτού θεάτρου – «théâtre mineur», αφήνει να λάμψει ένα αστέρι υπό μια γωνία λιγότερο γνωστή. Αυτή η άγνωστη οπτική στο έργο του Cocteau, που συνδιαλέγεται με τα μαθηματικά, θα μας δώσει το έναυσμα για μια περιδιάβαση στον κόσμο των μαθηματικών παραδόξων, από την εποχή του Επιμενίδη και του Ζήνωνα του Ελεάτη μέχρι τον 21ο αιώνα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Γιάννης Φαρμακίδης, σκηνοθέτης και συγγραφέας, παρουσιάζει το μονόπρακτο «Ο Ψεύτης» στα γαλλικά (μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ, όπου θα βρείτε και την ελληνική μετάφραση του κειμένου).

Δημητρακοπούλου Στέλλα Καθηγήτρια Μαθηματικών

Η Στέλλα Δημητρακοπούλου ζει στο Βόλο και εργάζεται ως Μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι µέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ από ιδρύσεώς της και συντονίζει τη σχολική λέσχη ανάγνωσης «Ο Μικρός Θαλής» και τη λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων «Ο Αειθαλής» στην πόλη του Βόλου.

Εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί  στο σχολείο διεπιστημονικά προγράμματα σε συνεργασία με συναδέλφους  του σχολείου και  πάντα σε σχέση με τα Μαθηματικά, με  το γενικό τίτλο  Μαθηματικά & Αφηγηματικές Τέχνες.
Κάθε  χρόνο επικεντρώνονται και σε μια διαφορετική θεματική:
• Φυσικές Επιστήμες (Νανοτεχνολογία)
• Μουσική (Πυθαγόρας – Μονόχορδο)
• Γλυπτική (Ζογγολόπουλος)
• Ζωγραφική (Mark Rothko – Jackson Pollock)
• Σκάκι (Ιστορία – Διοργάνωση τουρνουά)
• Αστρονομία (Έκλειψη Ηλίου – Διαστημική).

Βραβεύθηκαν το 2010 από την Μορφωτική Πρωτοβουλία – Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας, ως μια από τις τρεις πανελλαδικά καλύτερες εργασίες, των σχολείων που συμμετείχαν.

Είναι πιστοποιημένη στις ΤΠΕ, (πιστοποίηση Β’ Επιπέδου). Έχει κάνει σπουδές κλασικής κιθάρας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης. Μιλά πολύ καλά γαλλικά και αγγλικά και ασχολείται με την ποδηλασία και το χειμερινό σκι.

Βιβλιογραφία
 
Arnauld Cl. (2016), Jean Cocteau. A Life. Yale University Press, New Haven & London.
Cocteau J. (2016), Θέατρο Τσέπης, Μονόπρακτα, Μετάφραση Ναχμίας Β., Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα Marais (.(1975). Histoires de mavie. Albin M. Paris
Quine VAV. (1966). The ways of paradoxes and other Essays, Random House, England Sainsbury R. (2010), Παράδοξα, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα
Searle J. (1958), Russell’s Objections to Frege's Theory of Sense and Reference Analysis. Vol. 18, No. 6 (Jun., 1958), pp. 137-143, Oxford University Press
Αναπολιτάνος Δ. (2009), Εισαγωγή στη Φιλοσοφία των Μαθηματικών, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα
Δημητρακόπουλος Κ. (1999), Σημειώσεις Μαθηματικής Λογικής, ΕΚΠΑ
Δοξιάδης Α.(2000), Logicomix, Εκδόσεις, Αθήνα
Μοσχοβάκης I. (2007),Σημειώσεις στη Συνολοθεωρία, ΕΚΠΑ
Ρουσόπουλος Γ.(2011). Η Φιλοσοφία της Επιστήμης. Liberal Books. Αθήνα
Φίλη Χρ. (2010), Οι Αρχαίο ελληνικές καταβολές των Σύγχρονων Μαθηματικών, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα

Σχετικές ομιλίες