Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο χρόνος στην κλασσική Ελλάδα

Κάλφας Βασίλης

15 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:48:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4243
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο χρόνος είναι το πιο πολύπλοκο φυσικό μέγεθος, αλλά και μια δύσκολη φιλοσοφική έννοια. Στην ελληνική αρχαιότητα η μελέτη του χρόνου άρχισε σχετικά αργά. Ως στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα αποδεκτό και στοιχειωδώς επαρκές ημερολόγιο, που μπορεί να συντονίζει το ηλιακό έτος με τους σεληνιακούς μήνες, παρά τις απαιτήσεις της δαιδαλώδους και απαιτητικής πολιτικής ζωής στις μεγάλες πόλεις. Ο χρόνος και οι επιπτώσεις του στη ζωή των ανθρώπων αποτελεί βασικό θέμα για τους τραγικούς ποιητές, όχι όμως και για τους φιλοσόφους. Η πρώτη φιλοσοφική προσέγγιση του χρόνου γίνεται στον Τίμαιο του Πλάτωνα, στα μέσα του 4ου αιώνα και αμέσως μετά ο Αριστοτέλης θα αφιερώσει μια σημαντική πραγματεία στον χρόνο στα Φυσικά του.

Κάλφας Βασίλης Καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ

Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και την ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983.
(με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, 1990.
Πλάτων «Tίμαιος», 1995. Αθήνα 1995.
Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999.
Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005.
(με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006.
Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009.
Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011.
Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015.
H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos.

Σχετικές ομιλίες