Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο αγώνας για την αθανασία στον ελληνικό αθλητισμό

Πετρόπουλος Ιωάννης

28 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1627
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πετρόπουλος Ιωάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/03/2014

Διάρκεια
28:15

Εκδήλωση
Αγώνες Σώματος και Πνεύματος

Χώρος
Κτήριο "Κωστής Παλαμάς" του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Κατηγορία
Κλασικές σπουδές, Αθλητισμός

Ετικέτες
αθλητικοί αγώνες, πνευματικοί αγώνες, ποιητικοί αγώνες, λογοτεχνικοί αγώνες, μουσικοί αγώνες

Η ημερίδα με θέμα “Αγώνες Σώματος και Πνεύματος” αποτελεί μέρος του προγράμματος ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, με το πρώτο συνέδριο του οποίου εγκαινιάστηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Νοέμβριο του 2010.  Αποτελεί επίσης μέρος των δράσεων του ΕΣΠΑ με γενικό τίτλο ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ. 
 
Οι Διάλογοι των Αθηνών εξαρχής επικεντρώθηκαν σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο υιοθετώντας διαχρονική προσέγγιση και διεπιστημονική οπτική. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στοιχεία είναι εμφανή και στο δομικό περιεχόμενο των παρουσιάσεων που έριξαν φως στις διάφορες θεματικές ενότητες των αγώνων. Το θέμα προσέγγισαν διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από μία διαχρονική και διεπιστημονική οπτική εστιάζοντας σε αγώνες αθλητικούς, ποιητικούς, λογοτεχνικούς, μουσικούς και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Μαραθώνιους.
 
Ενδιαφέρον παρουσίασε η τελικά κοινώς αποδεκτή υπόθεση εργασίας για τη σωματικότητα του πνευματικού αγώνα και την πνευματικότητα του σωματικού. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας οι αγώνες προϋποθέτουν τον άλλον, την κοινότητα, την άμιλλα τον συναγωνισμό, τον διαγωνισμό που στην αρνητική του μορφή γίνεται κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός. 
 
Με την ηθική διάσταση του αγώνα και του ευ αγωνίζεσθαι ασχολήθηκαν κάποιοι από τους ομιλητές, καταθέτοντας ο καθένας τον προβληματισμό της επιστήμης του, αλλά και της προσωπικής του προσέγγισης. Μακριά από κάθε εξιδανίκευση του παρελθόντος, ανακοινώσεις που εστίασαν στους αρχαίους αγώνες κατέδειξαν και την αρνητική πλευρά αθλημάτων (όπως το παγκρατίων και η πυγμαχία διασυνδέονται με το μίασμα καθώς προκαλούν αιματοχυσία) αλλά και αθλητών, κάποιοι από τους οποίους θεώρησαν τη νίκη αυτοσκοπό ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το βαθύτερο νόημα του αγώνα. Κοινωνικές προσεγγίσεις του ρόλου του αθλητισμού στην αρχαιότητα, τους μέσους, αλλά και νεώτερους χρόνους, δείχνουν βαθύτερες ανθρωπολογικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τις διάφορες ιστορικές περιόδους. 
 
Τέλος, η σύγχρονη αντίληψη του αγώνα τον συνδέει αφενός με τον επαγγελματισμό των αθλητικών διοργανώσεων, αφετέρου όμως τον συνδέει με την ευγένεια του εθελοντισμού, της κοινωνικής συμμετοχικότητας, της σωτήριας διεξόδου από περιοριστικές συνθήκες καθημερινής ζωής. 
 
Με το αποτύπωμα των αγώνων στα 35 μιλιμέτρ, τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις, τη μαρτυρία σημερινών Μαραθωνοδρόμων και τις προσπάθειες για τη διάδοση του πνεύματος του Ολυμπισμού κλείνει άλλος ένας κύκλος των Διαλόγων των Αθηνών παραδίδοντας τη σκυτάλη του ευαίσθητου προβληματισμού για το χθες και το σήμερα στο μέλλον.
 
Τον επιστημονικό συντονισμό της ημερίδας είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, ερευνήτρια του ΕΙΕ και εταίρος του Πανεπιστήμιου του Harvard και το συντονισμό των ομιλητών ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Διαλόγων των Αθηνών, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης.
 

Πετρόπουλος Ιωάννης Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Ελλάδα

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard στην Ελλάδα (CHS-GR)

Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στις ΗΠΑ ( πρώτο πτυχίο: Κλασική Φιλολογία στο Παν/μιο Harvard) και στη Μεγάλη Βρετανία (διδακτορικό δίπλωμα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Παν/μιο της Οξφόρδης, στο Lincoln College, 1989).

Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Παν/μιο της Οξφόρδης και εν συνεχεία, από το 1991 στο Παν/μιο Κρήτης (στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας) και στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας και από το 2006 στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, όπου υπηρετεί ως Τακτικός Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας). Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά παν/μια στην Ευρώπη, Κίνα, Βραζιλία και ΗΠΑ (Σορβόννη, Harvard, Stanford, University of California-Santa Cruz, Vanderbilt, Universidade de Sao Paulo, Universidade Federal de Rio de Janeiro κ.ά.).

Έχει λάβει πολλές υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, τα Παν/μια Harvard και Οξφόρδης, τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, το Hellenic Foundation της Μεγάλης Βρετανίας και τη Νομαρχία Αργολίδος. Tο βιβλίο του για την ενηλικίωση του Τηλέμαχου στην Οδύσσεια, Kleos in a minor key, The Homeric Education of a Little Prince απέσπασε το βραβείο Georges Florovsky στις ΗΠΑ.

Έχει εκτενές και ποικίλο συγγραφικό και εκδοτικό έργο το οποίο αφορά κυρίως την αρχαία ελληνική γραμματεία και κοινωνία. Μεταξύ άλλων:

1. Heat and lust: Hesiod’s midsummer picnic scene revisited (Lanham, MD &London, 1994)

2. Eroticism in ancient and medieval Greek poetry, Duckworth Publishers, London, 2003

3. (Ed.), Greek magic, ancient, medieval, and modern (London & New York, 2008);

4. (Co-ed. with D. Katsonopoulou & St. Katsarou), Archilochosand his age: Paros II (Athens, 2008);

5. Kleos in a minor key: The Homeric Education of a Little Prince (Washington, D.C. & Cambridge, MA, 2011).

(Επιλεγμένη) Βιβλιογραφία
 
 Currie, B., Pindar and the cult of heroes, Oxford, 2005
 
Fisher, N. & van Wees, H., eds, Competition in the ancient world, Swansea, 2011
 
Fontenrose, J., ‘The hero as athlete’, CSCA 1 (1968), 73-104
 
Kurke, L., ‘The economy of kudos’, in C. Dougherty & L. Kurke, eds, Cultural poetics in archaic Greece, Cambridge, 1993
 
Lunt, D. J., Athletes, heroes, etc., PhD. dissertation (online), Pennsylvania State University, 2010
 
Nagy, G., The ancient Greek hero in 24 hours, Harvard University Press, 2013
 

Σχετικές ομιλίες