Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέα βιολογία και ιατρική: Μια ανατρεπτική σχέση

Δερμιτζάκης Μανώλης, Μάτσα Ρεβέκκα, Ζωιδάκης Μάκης

19 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 934
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δερμιτζάκης Μανώλης
Μάτσα Ρεβέκκα
Ζωιδάκης Μάκης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/02/2020

Διάρκεια
01:27:07

Εκδήλωση
Hub Science

Χώρος
The HUB Events

Διοργάνωση
The HUB Events

Κατηγορία
Βιολογία, Ιατρική

Ετικέτες
Hub Science, Νέα Βιολογία, βιολογία, ιατρική

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, διοργανώθηκε η τέταρτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση μεταξύ του καθηγητή γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη και της ερευνήτριας νευροβιολογίας Ρεβέκκας Μάτσα με θέμα «Νέα βιολογία και ιατρική: Μια ανατρεπτική σχέση». Συντονίζει ο βιοχημικός Μάκης Ζωιδάκης.

Νέα βιολογία και ιατρική
Μια ανατρεπτική σχέση
- Γιατί η βιολογία είναι σημαντική;
- Τι ακριβώς είναι η νέα βιολογία;
- Τι σχέση έχει με την ιατρική;
- Μήπως μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε;

Ο καθηγητής γενετικής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας, Μανώλης Δερμιτζάκης, και η ερευνήτρια νευροβιολογίας, Ρεβέκκα Μάτσα, συζητούν, αντιπαρατίθενται και κονταροχτυπιούνται για την ανατρεπτική σχέση μεταξύ νέας βιολογίας και ιατρικής. Συντονίζει ο βιοχημικός, Μάκης Ζωιδάκης.

Δερμιτζάκης Μανώλης Καθηγητής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Γενεύης - Αντιπρόεδρος, Υπολογιστική Βιολογία, GlaxoSmithKline

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι Αντιπρόεδρος Υπολογιστικής Βιολογίας στην GlaxoSmithKline και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Ήταν καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Η έρευνά του εστιάζεται στην ανάλυση ποικιλομορφίας του DNA στον άνθρωπο και στον τρόπο με τον οποίο αυτή σχετίζεται με τις ασθένειες. Αποφοίτησε το 1995 από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και το 1997 απέκτησε Master από το ίδιο τμήμα. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Penn State University (2001) και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (2001- 2004). Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν ερευνητής και μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου στο Wellcome Trust Sanger Institute, ενώ από το 2014 είναι εκλεγμένο μέλος του οργανισμού EMBO. Επίσης, έχει ονομαστεί ως «Highly Cited Researcher» από την Thompson Reuters το 2014, 2015 και 2016. Την περίοδο 2014-16 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου (World Hellenic Biomedical Association). Η έρευνά του χρηματοδοτείται από το European Research Council (ERC), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Swiss National Science Foundation, τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health – NIH), το Wellcome Trust, το Ίδρυμα Έρευνας Παιδικού Διαβήτη (JDRF) και το Ίδρυμα Louis-Jeantet. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες μερικές από τις οποίες στα πιο διακεκριμένα περιοδικά όπως το Nature και το Science και έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναφορές. Ο καθηγητής Δερμιτζάκης έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο 2017 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Μάτσα Ρεβέκκα Διευθύντρια Ερευνών - Υπεύθυνη του τμήματος Νευροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, υπεύθυνη του τμήματος νευροβιολογίας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), μέλος της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προαγωγή της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε θέματα έρευνας. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της φυσιολογίας των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου ενώ έχει αναπτύξει εξατομικευμένα μοντέλα από κύτταρα ασθενών με νόσο Πάρκινσον για τη μελέτη των παθογενετικών μηχανισμών της νόσου και τον προσδιορισμό νέων θεραπευτικών στόχων. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών και έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συνέδρια. Το ερευνητικό της έργο χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα ενώ είναι δημοσιευμένο σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ζωιδάκης Μάκης Βιοχημικός

Ο Μάκης Ζωιδάκης γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1974, μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής. Σπούδασε βιοχημεία στο πανεπιστήμιο της Λιέγης. Έχει βραβευτεί για το ερευνητικό και διδακτικό έργο στο UCLA. Από το 2008 εργάζεται στην ερευνητική μονάδα πρωτεομικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει την τύχη να συνεργάζεται με φοιτητές και μεταδιδάκτορες που του έχουν μάθει πολύ περισσότερα απ’ όσα τους δίδαξε.

Σχετικές ομιλίες