Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μουσικές δυνάμεις - 2η διάλεξη: Εξηγώντας τη μουσική με τη βοήθεια γνωσιακών επιστημών

Αναγνωστοπούλου Χριστίνα, Κωστελέτος Γιώργος

21 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 109:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2464
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού έχει τίτλο «Μουσική για την ψυχή μας» και περιλαμβάνει 4 σεμινάρια κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από 2 δίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα (18:00 - 20:00) από 31 Ιανουαρίου έως και 21 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μουσικές δυνάμεις 2: Η μουσική μέσα από το πρίσμα των γνωσιακών επιστημών

Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και Γιώργος Κωστελέτος

Στο κλείσιμο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η μουσική γνωσιακή επιστήμη αποτελεί πλέον ένα εξαιρετικά ευρύ και ζωντανό ερευνητικό πεδίο που προσελκύει έ να ετερόκλητο πλήθος επιστημόνων. Πολλά διαφορετικά πεδία όπως ψυχολογία, γλωσσολογία, τεχνητή νοημοσύνη, φιλοσοφία, νευροβιολογία και φυσικά μουσικολογία ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια αποκρ υπτογράφησης των μηχανισμών που εμπλέκονται στη πρόσληψη, εκτέλεση και δημιουργία της μουσικής, καθώς και των θεραπευτικών της δυνάμεων. Σε αυτή την ομιλία επιχειρείται μια παρουσίαση ορισμένων εκ των σημαντικότερων ερωτημάτων της μουσικής γνωσιακής έρευνας. Ζητήματα όπως η σχέση μουσικής και γλώσσας, η σχέση μουσικής και συναισθήματος, η έννοια του μουσικού νοήματος, η δυνατότητα εντοπισμού και κατηγοριοποίησης μουσικών δομών, αναλύονται σε επίπεδο παρατήρησης τόσο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όσο και του εγκεφάλου. Ως παράδειγμα σύγχρονης έρευνας που εμπλέκει περισσότερα από τα παραπάνω, παρουσιάζεται αναλυτικότερα το ζήτημα της μελωδικής προσδοκίας. Τέλος, συζητούνται οι προεκτάσεις των ως τώρα ευρημάτων, η σημασία τους για τον άνθρωπο, καθώς και πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Αναγνωστοπούλου Χριστίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης, καθώς και στο Queen’s Belfast, όπου και είχε μονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στα πανεπιστήμια Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη και στο City University του Λονδίνου. Το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα, κρατώντας πάντα την ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την υπολογιστική μουσικολογία, μουσική ψυχολογία, μουσική στην κοινότητα και γνωσιακές επιστήμες. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο, έχει συμμετάσχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και είναι κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Από το 2017 είναι επίσης επιστημονική συνεργάτις του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Με τη μουσική στην κοινότητα ασχολείται ενεργά από το 1991, σε διάφορους φορείς με ευπαθείς ομάδες, συμβάλλοντας έτσι στο κοινωνικό έργο του εκάστοτε πανεπιστημίου στο οποίο υπηρετεί.

Κωστελέτος Γιώργος Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Κωστελέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Φυσική στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1999. Το 2000 πήρε Δίπλωμα Πιάνου στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών. Το 2000-2001 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York της Μεγάλης Βρετανίας, παίρνοντας το Master of Science στη Μουσική Τεχνολογία. Από το 2002 έως το 2006 σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών και το 2011 πήρε το Διδακτορικό του στη Φιλοσοφία του Νου, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Τέχνης από το τμήμα Φ.Π.Ψ. (τομέας Φιλοσοφίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα πέντε τελευταία χρόνια διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από το 2012 ως το 2015 δίδαξε Νευρο-ηθική στα πλαίσια του μαθήματος Βιοηθικής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ηθικής Φιλοσοφίας του τομέα Φιλοσοφίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ). Το έτη 2014 και 2015 δίδαξε Νευρο-Ηθική, Φιλοσοφία του Νου και της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ‘Ακαδημία Πλάτωνος-Η Πολιτεία και ο Πολίτης’ του Υπουργείου Παιδείας για αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης. Από το 2015 διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σχετικά με τη Μουσική, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Παράλληλα, από το 2001 παραδίδει μαθήματα Φυσικής σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης ενώ από το 2012 ως το 2014συμμετείχε στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Do.Re.Mat. για την ανάπτυξη μιας μεθόδου διδασκαλίας των Μαθηματικών μέσω της Μουσικής για μαθητές 15 έως 16 χρονών.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Γνωσιακή διάσταση της Μουσικής και η διερεύνηση των φιλοσοφικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη σύγχρονη έρευνα και πρακτική της Μουσικής Τεχνολογίας.

Σχετικές ομιλίες

Συνομιλώντας με τον Χρήστο Καρακώστα. Τιμώντας τους Έλληνες Ρομά μουσικούς 02:35:59

Σεπ 22, 2023

Συνομιλώντας με τον Χρήστο Καρακώστα. Τιμώντας τους Έλληνες Ρομά μουσικούς

Πολυζώη Βασιλική Παπουτσής Αλέξανδρος Πασόπουλος Σταμάτης Χάνος Ταξιάρχης Καρακώστας Χρήστος Ζυγιά του Χρήστου Καρακώστα από το Φλάμπουρο (Μπαϊρακτάρ) Σερρών

Γλώσσα: Ελληνική