Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνίες σε μετάβαση‐παιδιά σε κίνδυνο - Παρεμβάσεις και Πολιτικές σε ένα αβέβαιο περιβάλλον (στρογγυλό τραπέζι)

Καλλινικάκη Θεανώ, Τζιάρας Περικλής, Αθανασίου Φυλλιώ

1 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 80:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1115
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η σημερινή εποχή της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση και την έκρηξης του προσφυγικού κύματος, προκαλεί έντονη ανησυχία στην πολιτεία, στους θεσμούς, στους κοινωνικούς φορείς και στους επαγγελματίες πρόνοιας και ψυχικής υγείας.
 
Χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής είναι η αύξηση του μετακινούμενου πληθυσμού που οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα στο περιθώριο και θέτει σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο τα ασυνόδευτα ιδιαίτερα ανήλικα αλλά και εν γένει τα μικρά παιδιά ακόμη και όταν συνοδεύονται από τις οικογένειες τους ή ακόμη και όταν συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Παράλληλα, όμως και πολλά παιδιά που μπορεί να συνοδεύονται από γονείς ή συγγενικά πρόσωπα, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, που έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και υγεία.
 
Όταν στις συνθήκες αυτές προστεθεί το άγχος της μετάβασης που συνυπάρχει με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα καθίσταται πλέον σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Επιπλέον ο κίνδυνος απώλειας στέγης, εξαθλίωσης ή/και διαμονής στο δρόμο αλλά και ο φόβος ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν θύματα trafficking, να εμπλακούν με παραβατικές συμπεριφορές και χρήση ουσιών προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και άρα να αποσυνδεθούν πλήρως από τον κοινωνικό ιστό, παραμένει έντονος.
 
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν το πιο ευάλωτο τμήμα των ανθρώπινων ροών με σαφή ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας και των δομών κοινωνικής πρόνοιας και αρωγής.
 
Τα ζητήματα αυτά διαπραγματεύεται η παρούσα ημερίδα καθώς επίσης τις εμπειρίες της μέχρι σήμερα καλής πρακτικής, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καλλινικάκη Θεανώ Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η Θεανώ Καλλινικάκη είναι καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ειδίκευση και μακρόχρονη κλινική εμπειρία στους τομείς ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, παιδικής προστασίας, παραβατικότητας και στη διεπαγγελματική συμβουλευτική. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε θέματα κλινικής κοινωνικής εργασίας, εκπαιδευτικής-κοινωνικής ένταξης "ευάλωτων" πληθυσμιακών ομάδων και στην έρευνα μετα-παρακολούθησης ατόμων με διάχυτη διαταραχή στην ανάπτυξη και ατόμων με βίωση ψυχωτικού επεισοδίου στην εφηβεία. Από τη θέση της διευθύντριας του Εργαστηρίου Κοινωνικής Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του ΔΠΘ, σχεδιάζει και συντονίζει πιλοτικές δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινοτικής ανάπτυξης σε μειονοτικές και πολυπολιτισμικές κοινότητες στη Θράκη (έρευνες εκτίμησης κοινωνικών αναγκών, μοντέλα ολιστικής επιτόπιας παρέμβασης). Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία κοινωνικής εργασίας, ενώ πολλά άρθρα της δημοσιεύθηκαν σε συλλογικούς τόμους.
Τζιάρας Περικλής Κοινωνικός Λειτουργός, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Περικλής Τζιάρας: Κοινωνικός Λειτουργός, Μsc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας / Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας.  Εργάστηκε το 1996 στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Νεομάρτυς Γεώργιος» στα Ιωάννινα. Από το 1997 έως το 2015 εργάστηκε στο χώρο της Υγείας ως Κοινωνικός Λειτουργός  στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο». Από το Μάιο του 2015 είναι Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπήρξε Ταμίας του ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος το 2004-2006 και μέλος του ΔΣ τα έτη  2010- 2015.

Αθανασίου Φυλλιώ Λειτουργός, Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)

Τριανταφυλλιά (Φυλλιώ) Αθανασίου: Κοινωνική Λειτουργός, απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας. Εργάζεται από το 2000 στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Νέας Ιωνίας. Μέλος της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παιδικής Προστασίας, Παιδείας κ.α. του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, τακτικό μέλος του Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Επαγγελματικής ισοτιμίας του Υπουργείου Παιδείας. Επί σειρά ετών υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «Κοινωνικός Λειτουργός» και από το 2014 της Επιστημονικής Επιθεώρησης «Κοινωνική Εργασία». Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια και Ημερίδες. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος, Γενική Γραμματέας και σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών 129:42

Απρ 25, 2017

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών

Παπαδόπουλος Αντώνης Μουζάκη Δέσποινα Παπαδόπουλος Χρήστος Φατούρος Άρης Σπύρου Δημήτρης Χαντζής Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Χάρης Καφαντάρη Λίλα Δελιοτζάκης Μένος Μπάστα Αμέρισσα Λυκουρέσης Τώνης Φλέσσα Κλεώνη Νάκος Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική