
















Μπλέτσας Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/04/2016
Διάρκεια
24:14
Εκδήλωση
Athens Science Festival 2016
Χώρος
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
SciCo
British Council
Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
INNOVATHENS
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
Κατηγορία
Πληροφορική, Τεχνολογία
Ετικέτες
Athens Science Festival, internet, διαδίκτυο, συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, διαδικτυακή κίνηση
Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα
Ενώ το ποσοστό του πληθυσμού της γης χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πλησιάζει το 50%, οι φωνές που θέλουν την συνδεσιμότητα ανθρώπινο δικαίωμα, πληθαίνουν. Ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι προσπάθειες για να συνδεθούν οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, το “τελευταίο δισεκατομμύριο”. Αεροπλάνα, αερόστατα, δορυφόροι και λέιζερ επιστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια. Στον ανεπτυγμένο κόσμο όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της Διαδικτυακής κίνησης μεταφέρεται ασύρματα με τα φαινόμενα κορεσμού του ηλεκτρομανγητικού φάσματος να αυξάνονται. Στην Ελλάδα ενώ η πληθυσμιακή διείσδυση αυξάνεται, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας 2020 παραμένουν μακριά. Η ομιλία αυτή περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η συνδεσιμότητα σε όλα τα παραπάνω ανόμοια περιβάλλοντα.
Κείμενο από το Πρόγραμμα του Athens Science Festival
Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, όπου είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ασφάλεια όλης της ψηφιακής υποδομής του εργαστηρίου. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους, προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες. Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής, ενώ τον Απρίλιο του 2024 ανέλαβε Διοικητής στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.
Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και MSc Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.