Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Θεσσαλονίκη - Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης: Στρατηγικές διεθνοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Παπαπανάγος Χάρρυ, Μουσιόπουλος Νικόλαος, Βερβερίδης Γιάννης, Λαζαρίδου Μαρία, Εξαδάκτυλος Νικόλαος, Καμάρας Αντώνης

20 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1305
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014, o Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δίκτυο Ναυαρίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία – με έμφαση στα επιτεύγματα της Θεσσαλονίκης – στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, να καταγράψει τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, και να παρουσιάσει επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές από χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων φοιτητών.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες και τα επί μέρους εμπόδια, έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης: τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, προνομιακή γεωγραφική θέση, κρίσιμη μάζα δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και ελκυστικό τρόπο ζωής.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή των:

· Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
· Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επιτρόπου ΕΕ & πρώην Υπουργού
· Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Κωνσταντίνου Τσοτσουμάνου, Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.

Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση όλων των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.

Παπαπανάγος Χάρρυ Αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επενδύσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ο Χάρρυ Παπαπανάγος είναι αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ιδρυτικό μέλος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Economics & Finance Society και επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσιεύει σε διεθνή περιοδικά με κριτές και τα άρθρα του παρουσιάζονται σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά δίκτυα. Διετέλεσε επιστημονικός ερευνητής του ερευνητικού κέντρου BHPS-ESRC του Πανεπιστημίου του ESSEX στην Αγγλία, λέκτορας του Πανεπιστημίου QUEEN'S στην Ιρλανδία και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου KENT στην Αγγλία. Ακόμη έχει διατελέσει σύμβουλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων, σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών και του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (Πτέρυγα Ειδικών Ψυχολογικών Επιχειρήσεων) και στην Αστυνομική Ακαδημία. Τέλος, ήταν μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) και της Εξεταστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Μουσιόπουλος Νικόλαος Καθηγητής, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (πρώην Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης). Κατά τις χρονικές περιόδους 1997-1999 και 2003-2007 ο Καθηγητής Μουσιόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ.. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Αύγουστο του 2010 ήταν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής. Τον Οκτώβριο του 2010 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (έως 2013). Από το 2002 είναι μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το παράσημο του Σταυρού της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 2012 η Royal Society της Αγγλίας τον τοποθέτησε στη Συντακτική Επιτροπή των Philosophical Transactions A, του μακροβιότερου επιστημονικού περιοδικού στον κόσμο. Ο Καθηγητής Μουσιόπουλος έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο HeinrichHertz το 1990.
Βερβερίδης Γιάννης Γενικός Διευθυντής, City College
Ο Γιάννης Βερβερίδης είναι ένας από τους ιδρυτές και ο Διευθυντής του CityCollegeαπό την ίδρυση του, το 1989. Από το 2009 είναι Διευθυντής της Διεθνούς Σχολής του University of Sheffiled, City Collegeκαι μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Ο Γιάννης Βερβερίδης είναι κάτοχος ενός πτυχιακού τίτλου σπουδών στις Συνδυαστικές Επιστήμες, ενός Μεταπτυχιακού Diploma καιενός μεταπτυχιακού MScτίτλου σπουδών στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Τεχνητή Νοημοσύνη) κι ενός Μεταπτυχιακού Diplomaστην Εκπαιδευτική Έρευνα. Είναι μέλος τουRoyal Society for the encouragement of Arts, Manufactures & Commerce από το 1999.ΟΓιάννης Βερβερίδης είναι Γενικός Γραμματέας του Hellenic Colleges Association που αντιπροσωπεύει τα Ελληνικά Κολλέγια που έχουν συνεργασίες με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Είναι επίσης μέλος διαφόρων εθνικών και διεθνών επαγγελματικών ενώσεων. Έχει προεδρεύσει και συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από το χώρο της Στρατηγικής και της Διοίκησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα γύρω από το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.
Λαζαρίδου Μαρία Πρόεδρος Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Μαρία Λαζαρίδου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος από το 2005 έως το 2009, Πρόεδρος Ο.Μ.Ε.Α. από το 2005 έως το 2010. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Εργαστηρίου Zωολογίας (2000-2009) και Διευθύντρια του Τομέα Zωολογίας (2002-2004) στο Tμήμα Bιολογίας. Από το 2007 έως σήμερα είναι Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Α.Π.Θ. (Τμήματα Βιολογίας-Γεωλογίας- Πολιτικών Μηχανικών) με τίτλο «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής». Διατελεί ως Μέλος του έργου της ΜΟΔΙΠ του Α.Π.Θ. από το 2010, Πρόεδρος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ. από το 2010, Συντονίστρια του ECTS/DS του Α.Π.Θ. από το 2012. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων από το 2006 έως το 2012. Από το 2013 (ΦΕΚ178/24.04.2013) διατελεί ως μέλος της ΑΔΙΠ (Ανώτατη αρχή διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης). Το αναλυτικό βιογραφικό της βρίσκεται στην προσωπική της ιστοσελίδα.

Εξαδάκτυλος Νικόλαος Υπεύθυνος του Προγράμματος Erasmus Mundus, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
Ο καθηγητής Νικόλαος Εξαδάκτυλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος της ΑΒΣΠ (ΠαΠι) στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Silsoe College, Cranfield Institute of Technology,in Marketing and Produc tManagement, και PhD από το West London University στο Educational Management. Συνέχισε τις σπουδές με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το ΑΠΘ με άριστα, καθώς και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Plovdiv, στο Νοσοκομειακό Μάρκετινγκ. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το 1980 μέχρι σήμερα. Εργάστηκε σαν ανεξάρτητος Σύμβουλος Μάρκετινγκ σε πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις υλοποιώντας marketing plans και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το 1989 μέχρι το 2000. Υπήρξε προϊστάμενος στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing) στο ΑΤΕΙΘ στις περιόδους 1992-1994 και 1994-1996. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμμετείχε σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια και έχει συγγράψει πολλά βιβλία.
Καμάρας Αντώνης Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Αντώνης Καμάρας αποφοίτησε από το Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ το 1983. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Connecticut College (ΒΑ) και πολιτική φιλοσοφία και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο LSE (M.Sc., M.Phil.). Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE σε θέματα εταιρικής διεθνοποίησης και αστικής ανάπτυξης. Εργάστηκε στην Βουλγαρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως τραπεζικό στέλεχος. Στην συνέχεια απασχολήθηκε ως σύμβουλος του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ιδίως σε θέματα διεθνής στρατηγικής. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του στην ΕΤΕ, στην Κωνσταντινούπολη, το 2006, όπου και συμμετείχε στην διαδικασία εξαγοράς της Finasbank από την ΕΤΕ. Διετέλεσε μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ ως τον Ιανουάριο του 2011. Σήμερα είναι Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ομιλίες