Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Θεσσαλονίκη - Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης: Ρυθμιστικό πλαίσιο και διοικητικές πρακτικές: προβλήματα και λύσεις

Καραμούζης Στάμος, Βασταρδή Ελένη, Μαυρίδου Σοφία, Σιώτης Γιώργος, Καμάρας Αντώνης, Κοτσιώνης Θάνος

20 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1009
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014, o Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δίκτυο Ναυαρίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία – με έμφαση στα επιτεύγματα της Θεσσαλονίκης – στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, να καταγράψει τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, και να παρουσιάσει επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές από χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων φοιτητών.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες και τα επί μέρους εμπόδια, έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης: τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, προνομιακή γεωγραφική θέση, κρίσιμη μάζα δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και ελκυστικό τρόπο ζωής.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή των:

· Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
· Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επιτρόπου ΕΕ & πρώην Υπουργού
· Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Κωνσταντίνου Τσοτσουμάνου, Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.

Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση όλων των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.

Καραμούζης Στάμος Κοσμήτορας, American College of Thessaloniki

Ο καθηγητής Στάμος Καραμούζης είναι επικεφαλής και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT). Ο Δρ. Καραμούζης ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ACT μετά από μία διακεκριμένη ακαδημαϊκή πορεία 30 χρόνων στις ΗΠΑ. Η τελευταία του θέση ήταν στο Πανεπιστήμιο Regis του Κολοράντο, όπου για επτά χρόνια διετέλεσε τακτικός καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Η/Υ και Πληροφορικής. Προηγουμένως κατείχε την έδρα Anita &T ruman Arnold στο Πανεπιστήμιο Texas A&M της Texarkana, όπου και προέδρευε του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ.  Επίσης κατείχε θέσεις μέλους ΔΕΠ στα πανεπιστήμια Μακεδονίας, Hampton, William& Mary, Tulane και Loyola New Orleans. Πριν την ακαδημαϊκή του καριέρα διεξήγαγε Βασική και Εφαρμοσμένη Έρευνα στο Κέντρο Ερευνών Langley της ΝΑΣΑ όπου διετέλεσε και Εσωτερικός Ερευνητικός Εταίρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (ΗΠΑ). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, καθώς και την επίδραση της τεχνολογικής καινοτομίας στην κοινωνία. Είναι διδάκτορας του πανεπιστήμιου William & Mary και απόφοιτος του Ινστιτούτου Διοίκησης και Ηγεσίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Harvard.

Βασταρδή Ελένη Εισηγήτρια,Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών
Η Ελένη Βασταρδή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στον Διαπανεπιστημιακό κύκλο Σπουδών «Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, τις οποίες ολοκλήρωσε με την απόκτηση διπλώματος πιάνου. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από το 2004 έως το 2006, οπότε διορίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει υπηρετήσει έως σήμερα στις Διευθύνσεις Ιθαγένειας, Διοίκησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις εργασίες της Ομάδας Εθνικών Εμπειρογνωμόνων για την Ιθαγένεια (CJ-S-NAT), με σκοπό την κατάρτιση Σύστασης για την Ιθαγένεια των παιδιών, ενώ έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και σεμινάρια, με αντικείμενο την ανάδειξη του νέου ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας στην χορήγηση ελληνικής Ιθαγένειας. Αποτελεί τακτικό μέλος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την προετοιμασία, οργάνωση και υποστήριξη της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Μαυρίδου Σοφία Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Σοφία Μαυρίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μέχρι την εκλογή της στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας (01-01-2011) εργάστηκε ως Δικηγόρος και συμμετείχε σε πολλές διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε αναπληρώτρια Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Δικαστικό Γραφείο Κατερίνης, Νομική Σύμβουλος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και Νομική Σύμβουλος (ως εξωτερική συνεργάτης) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, υποκατάστημα Κατερίνης. Εξελέγη Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης για δύο τριετίες, Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων – Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα «Κοινωνική Αλληλεγγύη». Το 2002 εκλέχτηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος. Διετέλεσε Αντινομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας στις Διευθύνσεις Διοικητικών, Οικονομικών, Τμήμα Απασχόλησης, ΚΕΠ και γενικότερα όλων των Υπηρεσιών Υποστήριξης του Πολίτη την περίοδο 2003-2004. Από τον το 2011 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης τοπικού Προγράμματος LEADER στην Πιερία και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε – ΟΤΑ.

Σιώτης Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Universidad Carlos III de Madrid

Ο Γιώργος Σιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, όπου διδάσκει πολιτική ανταγωνισμού και βιομηχανική οικονομία.

Διετέλεσε Ανώτερος Οικονομικός Σύμβουλος στην Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 2011. Συντόνισε τις δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης στους τομείς των πολιτικών της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Πριν ενταχθεί στην Ομάδα Δράσης, εργάστηκε 3 χρόνια (2008-2011) στη ΓΔ Ανταγωνισμού (Chief Economist Team).

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Université Librede Bruxelles (ECARES). Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία, καθώς και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα: Journal of Health Economics, Journal of International Economics, Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιθεώρηση, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, Journal of Economics and Management Strategy, Review of Law and Economics, Energy Policy, and Research Policy.

Καμάρας Αντώνης Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Αντώνης Καμάρας αποφοίτησε από το Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ το 1983. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Connecticut College (ΒΑ) και πολιτική φιλοσοφία και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο LSE (M.Sc., M.Phil.). Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE σε θέματα εταιρικής διεθνοποίησης και αστικής ανάπτυξης. Εργάστηκε στην Βουλγαρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως τραπεζικό στέλεχος. Στην συνέχεια απασχολήθηκε ως σύμβουλος του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ιδίως σε θέματα διεθνής στρατηγικής. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του στην ΕΤΕ, στην Κωνσταντινούπολη, το 2006, όπου και συμμετείχε στην διαδικασία εξαγοράς της Finasbank από την ΕΤΕ. Διετέλεσε μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ ως τον Ιανουάριο του 2011. Σήμερα είναι Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Κοτσιώνης Θάνος Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών

Σχετικές ομιλίες