Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η σημασία και ο ρόλος της ταυτόχρονης διερμηνείας

Σκουρής Βασίλειος

13 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 677
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Δίκη της Νυρεμβέργης δεν είναι μόνο η γνωστή εικόνα των Ναζί κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, είναι και ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που έμεινε στην ιστορία για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός μονίμου διεθνούς δικαστηρίου.

Πέρα όμως από τους δικαστές, τους κατηγορουμένους και τους εισαγγελείς, στην αίθουσα 600 υπήρχε και μία άλλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία ως πρωτοπόροι μελλοντικών εξελίξεων: Οι νικητές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θεωρούσαν σημαντικό να εξασφαλίσουν στους κατηγορουμένους „δίκαιη δίκη“, κάτι το οποίο προϋπέθετε μετάφραση όλων των εγγράφων και των διαμειβομένων σε γλώσσα που κατανοούσαν. Η επιταγή αυτή έπρεπε να συγκεραστεί με την απαίτηση να διεξαχθεί η Δίκη με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση. Τότε ακριβώς ελήφθη η τολμηρή απόφαση να χρησιμοποιηθεί η, ως τότε άγνωστη και ουδόλως δοκιμασμένη, μέθοδος της „ταυτόχρονης διερμηνείας“.

Με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης  70 χρόνων από την ιστορική δίκη και τη «γέννηση» της ταυτόχρονης διερμηνείας, η Περιφέρεια Ελλάδος και Κύπρου της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) σε συνεργασία με το Goethe Institut Athen, διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα, οι οποίες περιλάμβαναν τη λειτουργία θεματικής έκθεσης και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων λόγου με σχετικές ομιλίες.

Η Έκθεση δημιουργήθηκε από τους διερμηνείς της AIIC Γερμανίας και αποτελεί, μια συναρπαστική ευκαιρία γνωριμίας με τους „ανθρώπους πίσω από τις φωνές“ οι οποίοι άνοιξαν νέους δρόμους στην πολύγλωσση επικοινωνία σε „πραγματικό χρόνο“.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που πλαισίωσαν την Έκθεση προσφέρει μία ολοκληρωμένη, εις βάθος επισκόπηση της διερμηνείας εστιάζοντας σε θέματα όπως: η εξέλιξη του επαγγέλματος του διερμηνέα από τη Νυρεμβέργη ως σήμερα, οι διάφορες μορφές διερμηνείας, οι σωματικές, φυσιολογικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές διαστάσεις, ο ρόλος των διερμηνέων στην επίτευξη πολύγλωσσης επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο στις διεθνείς συνόδους κορυφής, στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα πεδία των μαχών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώθηκε την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, το Συνέδριο με τίτλο «Από τη Νυρεμβέργη στο σήμερα», οι ομιλίες του οποίου δημοσιεύονται στο Blod.

Θέμα του συνεδρίου αυτού ήταν η εξέλιξη της ταυτόχρονης διερμηνείας από τη Δίκη της Νυρεμβέργης ως τις μέρες μας και ειδικότερα ταυτόχρονη διερμηνεία ως αναπόσπαστο μέρος της πολύγλωσσης επικοινωνίας στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και ο ρόλος των διερμηνέων στη διασφάλιση του δικαιώματος των ανθρώπων να κατανοούν και να γίνονται κατανοητοί, με έμφαση στις εμπόλεμες ζώνες.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με την οποία έκλεισε το συνέδριο,  εξέτασε το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος με αφορμή τη μαζική είσοδο προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τη συμβολή της AIIC στην προστασία της ζωής διερμηνέων, οι οποίοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε περιοχές εμπολέμων συρράξεων.

Σκουρής Βασίλειος Διευθυντής, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) - τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Σκουρής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Υπήρξε Διευθυντής Ερευνών, Γραμματέας, και, από τον Σεπτέμβριο 1997, Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Betermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bielefeld Γερμανίας. Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β1 έδρας του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου Trier (από το 1995) και Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.

Είναι Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2004). Τον Ιούνιο του 1999 διορίστηκε Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2003 και του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του. Εξελέγη και επανεξελέγη δύο φορές από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ομιλίες