Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η COP21

Ζερεφός Χρήστος, Raynaud Dominique, Peuch Vincent-Henri, Κάπρος Παντελής, Ξεπαπαδέας Αναστάσιος

5 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:14:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1105
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Λίγο πριν την 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP21) που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015 με περίπου 40 000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιµατικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδας διοργάνωσαν διάλεξη στην Αθήνα αφιερωμένη στα διακυβεύματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Υπό την αιγίδα του καθηγητή κ. Χρήστου Ζερεφού, Συντονιστή της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδας, στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχε μεγάλος αριθμός Γάλλων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, καθώς και του καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλου, Προέδρου της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό - Μεσόγειος και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον πολιτισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ομιλητές ήταν, από την γαλλική πλευρά, οι κ.κ. Dominique Raynaud, ομότιμος Διευθυντής ερευνών, Εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας – CNRS, μέλος του IPCC, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος, στην Grenoble της Γαλλίας, μέλος ΕΜΕΚΑ και Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.

Από την ελληνική πλευρά ομιλητές ήταν οι κ.κ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος ΕΜΕΚΑ και Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΜΕΚΑ.

Το Blod ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Ζερεφός Χρήστος Ακαδημαϊκός, Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών - Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔ ΕΚ). Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Αμερικανικού Κολεγίου ANATOLIA στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην επέτειο των 10 χρόνων του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007. Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βραβεία της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (Excellence in Refereeing και Yoram Kaufman Award), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Blaise Pascal Medal), του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, της Γαλλικής Κυβέρνησης (ταξιάρχης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα), Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Τιμητική Διάκριση από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, Μετάλλιον Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών «Ioan Ursu Medal». Παρέλαβε το Βραβείο “European Union Prize for Cultural Heritage” προς το ΕΑΑ για τη δημιουργία Μουσείου Γεωαστροφυσικής και την αποκατάσταση των κτηρίων, των Εργαστηρίων και της Βιβλιοθήκης του ΕΑΑ (10.000 τόμοι) υπό την επίβλεψή του. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει διατελέσει συν-συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ως κριτής των Εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την αεροπλοΐα και τα ακραία φαινόμενα. Έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές ενώ έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες.

Η πρότασή του για τη δημιουργία ευέλικτου διεθνούς μηχανισμού για την προστασία των μνημείων της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομίας, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres, να συγκαταλεγεί στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ ως Ελληνική Πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα.

Έχει ιδρύσει ή συν-ιδρύσει από το μηδέν τα εξής Επιστημονικά / Ερευνητικά Κέντρα:
(1) Tο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
(2) Το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981)
(3) Το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991)
(4) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ (1991)
(5) Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003)
(6) Την Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006)
(7) Το Μουσείον Γεωαστροφυσικής στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2008)
(8) Το Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES (2009).

Επίσημη ιστοσελίδα του Χρήστου Ζερεφού

Raynaud Dominique Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας – CNRS
Ο Dominique Raynaud, είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), μέλος του IPCC στο Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος, στην Grenoble της Γαλλίας και, μέλος του ΕΜΕΚΑ.
Peuch Vincent-Henri Διευθυντής, Υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, Πρόγραμμα Copernicus

Ο Vincent-Henri Peuch, είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus και Μηχανικός Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων της Γαλλίας.

Κάπρος Παντελής Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - μέλος ΕΜΕΚΑ

Ο Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ.

Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Ο καθ. Π. Κάπρος είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ΕΜΠ, κατέχει 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (DEAs) στα Οικονομικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Dauphine και τη Σχολή Οικονομικής Διοίκησης και Στατιστικής του Παρισιού, καθώς και κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μαθηματική Οικονομική από το πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Παρίσι).

Έχει κάνει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, έχει εκδώσει τρία βιβλία σε εκδοτικούς οίκους του Λονδίνου και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, Μακροοικονομίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.

Ξεπαπαδέας Αναστάσιος Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - μέλος ΕΜΕΚΑ

Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας είναι Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Οικονομικού Τμήματος.

Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester (1978-1981) με τίτλο Διδακτορικής Διατριβής "The Social Time Preference Rate and the Social Opportunity Cost of Capital in the Evaluation of Public Investment Projects", Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ΜΑ) στα Οικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester (1976-1977) και Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971-1976).

Είναι Πρόεδρος της European Association of Environmental and Resource Economists και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Beijer International Institute of Ecological Economics της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι εκδότης (editor in chief) του περιοδικού Environment and Development Economics και associate editor του Studies in Non Linear Dynamics and Econometrics, ενώ έχει διατελέσει συν-εκδότης (co-editor) του Journal of Environmental Economics and Μαmanagement, και associate editor των περιοδικών Environmental and Resource Economics και Water Resources Research. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα American Economic Review, Journal of Economic Dynamics and Control, Journal of Environmental Economics and Management, Journal of Public Economics, Journal of Risk and Uncertainty, Scandinavian Journal of Economics, Water Resources Research, Ecological Economics, Environmental and Resource Economics, Resource and Energy Economics, ενώ έχει εκδώσει σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τρία βιβλία ως συγγραφέας και πέντε ως επιμελητής έκδοσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Βέλτιστο Έλεγχο Συστημάτων στο Χρόνο και στο Χώρο, Ανάπτυξη Ενοποιημένων Οικονομικών-Οικολογικών Υποδειγμάτων, Οικονομική Μεγέθυνση και τη Σχέση της με το Περιβάλλον, Περιβαλλοντική Πολιτική, Ανάπτυξη Μεθόδων Ευσταθούς Ελέγχου στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και στη Χρηματοοικονομική, Ανάλυση Δυναμικών Συστημάτων μέσω Εξελικτικών Προσεγγίσεων.

Σχετικές ομιλίες