Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία

Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Δόνος Δημοσθένης, Σκουλίδας Ηλίας, Καράμπελας Νίκος Δ., Ιωάννου Στράτος

26 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:21:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 216
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην επιστημονική ημερίδα με θέμα Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις στα Οθωμανικά αρχεία Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα έγγραφα που εντοπίστηκαν και καταλογογραφήθηκαν, αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, χρονολογούνται από το 1500 έως το 1912 και παρέχουν σημαίνουσες πρωτογενείς πληροφορίες για τη δημογραφική, δημοσιονομική, θεσμική, στρατιωτική και εμπορική θέση της περιοχής κατά τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας. Η δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων της έρευνας μέσω της ημερίδας, πέραν της ενημέρωσης του κοινού που θα την παρακολουθήσει, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για κάθε μελλοντική αποτίμηση των ιστορικών τεκμηρίων.

Μιχαηλίδης Ιάκωβος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης υπηρετεί ως Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 υπηρέτησε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Tην ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright και υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής στο George Washington University. Την ίδια χρονιά υπήρξε Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργασθεί ως Εμπειρογνώμονας για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μέλος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών δικτύων και οργανώσεων, όπως το ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο ιστορίας Clioh/Cliohnet. Ήταν ιστορικός σύμβουλος (μαζί με τον καθηγητή Θάνο Βερέμη) της τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΙ «1821», του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Twice a Stranger» που προβλήθηκε από την τηλεόραση της ΝΕΤ και του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας 1912-1923» το οποίο προβλήθηκε από το Cosmote History. Έχει, επίσης, επιμεληθεί τα ιστορικά αφιερώματα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ 100,3 με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Δόνος Δημοσθένης Δρ. Αρχαιολογίας - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις»

Ο Δημοσθένης Αριστείδου Δόνος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, όπου και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία τέχνης και ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης, όπου το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Έχει διδάξει ελληνορωμαϊκή αρχαιολογία και ιστορία της αρχαίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Μουσείου Μπενάκη και της Δίπυλον-Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ιστορία της ελληνικής γλυπτικής των αρχαϊκών χρόνων και θέματα πρόσληψης της αρχαίας τέχνης κατά τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για την ιστορία της Πρέβεζας, κυρίως για τη βενετική παρουσία στην περιοχή. Από το 2021 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις».

Σκουλίδας Ηλίας Επίκουρος Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Ηλίας Γ. Σκουλίδας είναι ιστορικός, επίκουρος καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Έχει διδάξει νεώτερη αλβανική ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, περιφερειακές συγκρούσεις στην εποχή των εθνικισμών στο Henry M. Jackson School of International Studies του Πανεπιστημίου της Washington/Study Abroad Program, σε μεταπτυχιακό επίπεδο νεώτερη βαλκανική ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2013-2017), καθώς και στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΟΜΙΠ) (2017-2023). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ).

Υπήρξε κύριος ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Θαλής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η Ελλάδα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ψυχρό Πόλεμο. Διεθνείς Σχέσεις και εσωτερικές εξελίξεις» (2012-2015). Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στο ERC Starting Grant MACAUTH: Screening Souls, Building Nations. Macedonia(s) as a Laboratory for Balkan-wide Authoritarianism (2023-2027).

Καράμπελας Νίκος Δ. Πρόεδρος Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις

Ο Νίκος Δ. Καράμπελας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1962. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο (1981-1985) και Μαθηματική Λογική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1985-1986). Διοικεί την εταιρεία Αφοι Καράμπελα ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και το εμπόριο ξυλείας. Ήταν για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της, Πρεβεζάνικων Χρονικών, από το 1995. Από το 1997 προεδρεύει του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», με έδρα την Πρέβεζα, και έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της Πρεβεζάνικης ιστοριογραφίας, με πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά συμπόσια και περιοδικά. Είναι πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων (cluster) που υποστηρίζουν την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.

Ιωάννου Στράτος Πολιτικός μηχανικός - Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου

Ο Στράτος Ιωάννου είναι αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού, είναι και ο ίδιος επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού (ιδιοκτήτης ξενοδοχείων σε Πρέβεζα και Πάργα). Επίσης, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου».

Σχετικές ομιλίες