Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Οικοαποδοτικότητα (Ecoefficiency) ως σύγχρονο εργαλείο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Αραβώσης Κωνσταντίνος

11 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 950
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αραβώσης Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
11/09/2016

Διάρκεια
39:01

Εκδήλωση
5ο Θερινό Πρόγραμμα Νέων Επιστημόνων

Χώρος
Europe Direct City of Athens

Διοργάνωση
Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Περιβάλλον

Ετικέτες
ενεργειακή ασφάλεια, οικοαποδοτικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου θερινού προγράμματος νέων επιστημόνων της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας και του Europe Direct – City of Athens, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το διάστημα 9 – 11 Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο: Ευρώπη σε κρίση: Διπλωματία και Στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 25 από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και ενδιαφέροντα, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους τη διεπιστημονικότητα του σχολείου. Το θερινό σχολείο στήριξε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του θερινού σχολείου ήταν αφιερωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές επιστήμες, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα που διακρίνει το συγκεκριμένο κλάδο.

Τον λόγο είχε πρώτη η Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η οποία στην ομιλία της ανέλυσε τη Νέα Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τα δεδομένα και τα διλήμματα που δημιουργεί. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Κωνσταντίνο Αραβώση, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικοαποδοτικότητα (Ecoefficiency) ως σύγχρονο εργαλείο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Αθανάσιος Δαγούμας, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ανάπτυξε τη θεματική "Ενεργειακή Ασφάλεια Και Διπλωματία Των Αγωγών". Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτηκότητας ΚΑΠΕ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο οποίος ανέπτυξε τα κοινωνικά οφέλη της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στα "Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη: Πραγματικότητα / Αναγκαιότητα και προοπτικές εφαρμογών στην Ελλάδα της κρίσης".

Αραβώσης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Καθηγητής Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, ΕΜΠ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας) με M.Sc. στο Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων» στο ΕΜΠ, καθώς και στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Υπήρξε εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1997-2004) καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων –ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (αποτελεί τον εθνικό φορέα του διεθνούς δικτύου του Πανεπιστημίου Columbia) καθώς και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Υπήρξε Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού για θέματα Ολυμπιακών έργων και Mετα-Ολυμπιακής Αξιοποίησης (2004-2005), Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) από το 2002-2006, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) από το 2008 – 2013, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ (μέλος από το 2005, πρόεδρος 2012-2015) και μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, Μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ/2008-2009). Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.

Σχετικές ομιλίες