Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η μετατροπή του βιομηχανικού συγκροτήματος των Αλευρόμυλων Αλλατίνη σε συγκρότημα κατοικιών

Μακρίδης Πέτρος, Τομπάζης Αλέξανδρος

7 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2251
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μακρίδης Πέτρος
Τομπάζης Αλέξανδρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/06/2013

Διάρκεια
11:42

Εκδήλωση
Βιομηχανική κληρονομιά: αναβίωση και βιωσιμότητα

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH)
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πολυτεχνείο Κρήτης
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
βιομηχανική κληρονομιά, αναβίωση βιομηχανικών κτιρίων, ανάπλαση βιομηχανικής μονάδας, Θεσσαλονίκη, επανάχρηση βιομηχανικών μνημείων, βιώσιμη ανάπτυξη, βιοκλιματικός σχεδιασμός, εξοικονόμηση ενέργειας

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Πατρών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΕΤΕ Κύπρου διοργάνωσαν συνέδριο και έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά: αναβίωση και βιωσιμότητα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 & 9 Ιουνίου 2013, στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138) και στις εργασίες του αποτύπωσε τις προσεγγίσεις της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο, την περίοδο 1980-2012, καταδεικνύοντας το πολυσχιδές του αντικειμένου και την ανάγκη για τη διεπιστημονική προσέγγισή του. Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που έλαβαν χώρα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, η οποία περιελάμβανε έναν περιορισμένο αριθμό υλοποιημένων έργων, μελετών και διακριθεισών σε διαγωνισμούς προτάσεων. H επιλογή μεταξύ των υποβληθέντων έγινε με κριτήριο την πρωτοτυπία και μέλημα τη γεωγραφική διάχυση των παραδειγμάτων και την αντιπροσωπευτικότητα του είδους των χρήσεων που έχουν προκριθεί από τους μελετητές.

Μακρίδης Πέτρος Αρχιτέκτων - Μηχανικός

O Πέτρος Mακρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, από το οποίο αποφοίτησε το 1963.

Eίναι κάτοχος των πτυχίων του Aρχιτέκτονα Mηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Aριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1970) και του Masters of Architecture από το Syracuse University των H.Π.A. (1971).

Tο 1971 ήταν συνιδρυτής και συμμέτοχος του αρχιτεκτονικού γραφείου “ΣBOYPA”. Tο 1978 ίδρυσε το τεχνικό γραφείο Π. MAKPIΔHΣ + ΣYNEPΓATEΣ, που το 2007 πήρε τη σημερινή εταιρική του μορφή Π. MAKPIΔHΣ + ΣYNEPΓATEΣ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (PM+A), της οποίας είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Στη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων, ο αρχιτέκτων Π. Μακρίδης σχεδίασε, επίβλεψε και κατασκεύασε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον ενεργειακό και βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων.

Έχει συνεργασθεί με πολλά τεχνικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει πάρει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Aρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες που συνέταξε καθώς και κριτικά σχόλια για τη δραστηριότητα του γραφείου, δημοσιεύθηκαν σε διάφορα βιβλία και περιοδικά. ‘Eχει παρουσιάσει πολλά έργα του σε Συνέδρια, Ημερίδες και Σεμινάρια.

Eίναι μέλος του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Aνωτάτων Σχολών (ΣAΔAΣ), του Mακεδονικού Mουσείου Σύγχρονης Tέχνης, του Mουσείου Bιομηχανικού Σχεδιασμού, του ΣΑΑΚ Ανατόλια και της ΧΑΝΘ.

Τομπάζης Αλέξανδρος Αρχιτέκτων - Μηχανικός
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε το 1939 στις Ινδίες. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ το 1962. Το 1991 εξελέγη επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ), ενώ το 2006 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εκτός από την αρχιτεκτονική, αφιερώνει συστηματικά χρόνο στη ζωγραφική και τη φωτογραφία και, παράλληλα, ταξιδεύει συχνά για να δίνει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια.

Ιστοσελίδα του Γραφείου Μελετών Α. Ν. Τομπάζη

Σχετικές ομιλίες