Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Νάπολη και η Ελληνική Επανάσταση: παρουσίαση της έκθεσης

Παππά Αμαλία

15 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:25:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 223

Τρεις παράλληλες εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, παρουσιάζονται μετά τη συνεργασία του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).

Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Προβάλλονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού, και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

Δυστυχώς, όπως σε πολλές παρόμοιες δράσεις, η πανδημία ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό. Κατά συνέπεια η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στην ψηφιακή της εκδοχή και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εκτεθεί και στην φυσική της μορφή.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, την εικονική πραγματικότητα και τις δυνατότητες πρόσβασης και περιήγησης μέσω διαδικτύου, δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, να μεταφερθούν στο Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, και να περιηγηθούν στην έκθεση μέσα από ένα πανοραμικό virtual tour αλλά παράλληλα να θαυμάσουν τις αίθουσες ενός μοναδικού κτηρίου του 16ου αιώνα το οποίο κοσμούν τοιχογραφίες του Έλληνα ζωγράφου Βελισάριου Κορένσιου (μέσα 16ου /μέσα 17ου αι.) από την Κυπαρισσία.

Το αρχειακό υλικό του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης αποτελεί τον κορμό της έκθεσης γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ελλάδα) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).

Περιλαμβάνονται συνολικά 157 τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων τα οποία οργανώνονται στις ακόλουθες ενότητες:

Α. Το Βασίλειο της Νάπολης
Β. Πολεμικές επιχειρήσεις
Γ. Ναυσιπλοΐα-ναυτικοί αποκλεισμοί-πειρατεία
Δ. Φιλελληνισμός
Ε. Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821

Εντός του 2021, θα εκδοθεί, μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου (Ελλάδα), κατάλογος στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, στον οποίο, εκτός από τα τεκμήρια της έκθεσης, θα περιλαμβάνονται επιλεγμένες μεταγραφές και μεταφράσεις σημαντικών τεκμηρίων από το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli).

Η έκθεση εντάσσεται σε μία σειρά δράσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21».

Η ομιλία αυτή συνδιοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ, τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche και την Περιφέρεια Αττικής, το 2021. Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.
www.ainosculture.org
www.mblibrary.eu

Παππά Αμαλία Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Γενικά Αρχεία του Κράτους

Η Αμαλία Παππά είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I) με ειδίκευση στο μεταβυζαντινό δίκαιο.

Από το 1989 εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), όπου αρχικά διορίζεται διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας και από το 1992 αναλαμβάνει επικεφαλής των Τμημάτων Οργάνωσης & Μελετών, Συγχρόνων Αρχείων και Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου στην κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. Είχε την ευθύνη της υλοποίησης έργου και τον συντονισμό Ομάδας Διοίκησης Έργου στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ συμμετέχει σε επιστημονικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας. Υπήρξε πρόεδρος επιτροπών για την οργάνωση διεθνών συνεδρίων και ημερίδων αρχειονομικού ενδιαφέροντος. Επιμελήθηκε σειράς εκθέσεων αρχειακού υλικού και των συνοδευτικών καταλόγων τους.

Επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα αρχείων του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (1998-2000) και επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας με αντικείμενο την ταξινόμηση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αρχείων Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Συμμετέχει με εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια με θέματα που αφορούν στην Αρχειονομία και την Ιστορία των Θεσμών ενώ δημοσιεύσεις της για τα ίδια θέματα υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Με την ιδιότητα της Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας συμμετείχε επί σειρά ετών, ως εθνικός εκπρόσωπος, σε διεθνή συνέδρια αρχείων ενώ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Επιτροπής Αρχειακής Νομοθεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων (CLM/ICA). Είναι μέλος της Society of American Archivists (S.A.A.), της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου και της Επιτροπής Δεοντολογίας των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Σχετικές ομιλίες