Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελλάδα στον ισπανόφωνο κόσμο και ο ισπανόφωνος κόσμος στην Ελλάδα

Ζόγκα Αντιγόνη, Herra Rafael Ángel, Σπάθη Αγλαΐα

16 Ιουνίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:46:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 19

Τι ίχνη έχει αφήσει η Ελλάδα στην ισπανόφωνη λογοτεχνία και τι απήχηση έχει ο ισπανόφωνος κόσμος στα ελληνικά γράμματα; Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι, ο Κοσταρικανός συγγραφέας Ραφαέλ Άνχελ Έρα (Verde bestiario, εκδ. Esdrújula) και η Ελληνοαργεντινή συγγραφέας Αντιγόνη Ζόγκα (Παλμίτα, εκδ. Ψυχογιός.) συνομιλούν με τη δρ. Αγλαΐα Σπάθη σχετικά με τους πολιτιστικούς, μυθολογικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κόσμων. Μια συνάντηση που εξυμνεί τον λογοτεχνικό διάλογο ανάμεσα στις παραδόσεις, τους γεωγραφικούς τόπους και τις ευαισθησίες που αλληλοσυνδέονται πέρα ​​από τα όρια της γλώσσας.

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα (πρωτότυπη εκφορά και ταυτόχρονη μετάφραση). Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ισπανική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Ζόγκα Αντιγόνη Συγγραφέας
Herra Rafael Ángel Συγγραφέας

Ο Ραφαέλ Άνχελ Έρα έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από τριάντα βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, δοκίμια) και έχει δημοσιεύσει στην Ισπανία το El ingenio maligno (Εκδ. Eolas) και το Verde bestiario (Εκδ. Esdrújula). Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά, και υπάρχουν εκδοχές των διηγημάτων του στα ρουμάνικα, τσέχικα, γερμανικά και πορτογαλικά.

Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις ποιημάτων του Αλφόνσο Γκάτο, το βιβλίο La corneta del postillón του Φράνκο Σέπε, μια συνέντευξη του Μάρτιν Χάιντεγκερ και διάφορα διηγήματα του Κάφκα.

Είναι μέλος της Ακαδημίας της Γλώσσας της Κόστα Ρίκα. Έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Alfonso Gatto στο Σαλέρνο το 2019. Το 2024 στέφτηκε Ιππότης του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Μπάμπεργκ και του Γκίσεν και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Πρώην πρέσβης της Κόστα Ρίκα στην UNESCO και στη Γερμανία.

Το μυθιστόρημά του Viaje al reino de los deseos («Ταξίδι στο Βασίλειο των Επιθυμιών») ήταν ανάγνωσμα των εξετάσεων για το κοσταρικανικό απολυτήριο.

Σπάθη Αγλαΐα Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Σχετικές ομιλίες