Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αποκάλυψη του Σύμπαντος

Σιμόπουλος Διονύσης, Vanderpool Catherine

16 Δεκεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 272

Η διάλεξη του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο των CYA Virtual Lecture Series. Την εκδήλωση συντόνισε η αρχαιολόγος Catherine Vanderpool, πρώην Καθηγήτρια του CYA, πρώην Πρόεδρος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Προλόγισε ο Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ.

Η αποκάλυψη του Σύμπαντος

Τα οπτικά τηλεσκόπια και τα ραδιοτηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης, αλλά και τα τροχιακά μας αστεροσκοπεία στο Διάστημα μας επιτρέπουν να συλλάβουμε τα μηνύματα όλων των ακτινοβολιών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έρχονται από το Σύμπαν. Συγχρόνως οι εκατοντάδες διαστημοσυσκευές μελετούν από κοντά τα διάφορα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, ενώ χιλιάδες τεχνητοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη μας προσφέρουν όλο και πιο πολλές νέες γνώσεις. Πίσω στη Γη, οι τεράστιοι επιταχυντές σωματιδίων, όπως είναι το CERN και το Fermilab, εισχωρούν βαθιά στο εσωτερικό του ατόμου για να μας αποκαλύψουν τα μυστικά της γέννησης του Σύμπαντος. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια ειδικά εργαστήρια, όπως είναι τα LIGO στις ΗΠΑ και το VIRGO στην Ιταλία μας άνοιξαν ένα ακόμη παράθυρο στο Σύμπαν με τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από τις συγχωνεύσεις των άστρων νετρονίων και των μαύρων τρυπών στην αέναη προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε τα μυστικά της φύσης.

Σιμόπουλος Διονύσης Αστροφυσικός - Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος (1943-2022) γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Είχε βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την σημαντική συγγραφική του δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Η καριέρα του άρχισε το Φθινόπωρο του 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (ΗΠΑ) για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, είχε συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, 200 σενάρια πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου, και είχε δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (IPS Service Award) για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα», ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018 έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για «εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες».

Vanderpool Catherine Αρχαιολόγος – πρώην Καθηγήτρια του CYA - πρώην Πρόεδρος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia το 1970, η Cathy Vanderpool (Catherine de Grazia Vanderpool) επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ως μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Μόλις τελείωσε το διδακτορικό της το 1973, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα μέχρι το 1986, όπου μεγάλωσε την οικογένειά της και δίδαξε για αρκετά χρόνια στο College Year in Athens και στο Athens Center for Creative Arts. Υπήρξε αρχισυντάκτης και συν-εκδότης του περιοδικού Athenian και έχει ασχοληθεί με την συγγραφή, την επιμέλεια, και την παραγωγή ειδικών εκδόσεων, ειδικά για τη βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1986, εργάσθηκε για αρκετά χρόνια στο γραφείο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ως Αντιπρόεδρος και μετέπειτα Πρόεδρος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, μέχρι την συνταξιοδότησή της. Υπήρξε επίσης μέλος του Δ. Σ. του Council on American Overseas Research Centers στην Ουάσιγκτον, και πρόεδρος του Συμβουλίου για επτά χρόνια. Σήμερα η Cathy είναι επίτιμο μέλος του Συμβουλίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Έχει συγγράψει και έχει κάνει διαλέξεις για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία, την τέχνη, και την αρχαιολογία, τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το ευρύτερο κοινό. Η έρευνά της σήμερα επικεντρώνεται στην ελληνική και ρωμαϊκή γλυπτική, και ασχολείται με την συγγραφή διαφόρων εκδόσεων που αφορούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής στην αρχαία Κόρινθο. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της μοιράζονται το χρόνο τους ανάμεσα στο Princeton του New Jersey και την Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες