Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χορευτικές Ιστορίες στο Ίδρυμα Ζήση

Πολυζώη Βασιλική, Γιουρνάς Κωνσταντίνος, Χουσιάδας Χρήστος, Κεφαλά Ειρήνη, Παπαθεοδώρου Αντωνία, Παπαδημητρίου Έλενα, Κυρίκου Γεωργία, Μάκαρη Μαριάννα, Θωμάς Νίκος, Μουστάκης Στέφανος, Κορμά Έφη, Παυλόπουλος Γιάννης, Κατσουλιέρη Κατερίνα

10 Ιουλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:12:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 231

Με τον κύκλο «Μουσικά χωριά στην πόλη» 2024-2025, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας στρέφει το ενδιαφέρον του στον πολιτισμό της καθημερινότητας στην πόλη και επιδιώκει να φωτίσει μουσικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της και ασχολούνται ποικιλότροπα με την παραδοσιακή μουσική, χορεύοντας, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική, γλεντώντας και δημιουργώντας κοινωνικούς δεσμούς. Πρόκειται για κοινότητες, φορείς της ζωντανής μουσικής κληρονομιάς, όπως μουσικοχορευτικοί, τοπικοί και άλλοι σύλλογοι ή μουσικά σχήματα που διακινούν και μεταδίδουν γνώση, μάθηση, μνήμη αλλά κυρίως το αίσθημα της από κοινού δημιουργίας και δράσης.

Παράλληλα, το Μουσείο επιδιώκει να φωτίσει τους τρόπους που οι άνθρωποι σε διάφορες γειτονιές της πόλης αναζητούν μέσα από την παραδοσιακή μουσική το αίσθημα του ανήκειν και της συνέχειας στο χρόνο, δημιουργούν σχέσεις και μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, τις οποίες με την πάροδο των χρόνων ενσωματώνουν στη δική τους ταυτότητα και πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό φέτος, τέσσερεις μουσικοχορευτικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης, μια «τραγουδιστική» κοινότητα που καλλιεργεί το πολυφωνικό τραγούδι, μουσικοί και μουσικά σχήματα της πόλης, προσκλήθηκαν από το Μουσείο για να παρουσιάσουν το δικό τους μουσικό χωριό, τη δική τους μουσική κοινότητα, μέσα από τις εμπειρίες των μελών τους και τη μουσική και άλλη δράση τους. Δυο ηθοποιοί ανέλαβαν να διευκολύνουν τη συζήτηση με το κοινό. Παράλληλα, ένας από τους δημιουργούς εθνογραφικών ντοκιμαντέρ προσκλήθηκε να παρουσιάσει, μέσα από τη δική του ματιά, δίκτυα και χώρους συνάντησης των μουσικών στην πόλη και να συνομιλήσει με μουσικούς και κοινό. Καθένας από τους συμμετέχοντες επεξεργάστηκε, οργάνωσε και προλόγισε ένα μουσικό, μουσικοχορευτικό ή άλλο πρόγραμμα, αναδεικνύοντας ψηφίδες στο πολύχρωμο μωσαϊκό της μουσικής καθημερινότητας στην πόλη.

Χορευτικές Ιστορίες στο Ίδρυμα Ζήση
Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Γ. Ζήση

Συνομιλία
Τη συζήτηση με μέλη των χορευτικών τμημάτων συντονίζει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γιουρνάς

Μουσικοχορευτική εκδήλωση
«Ήταν Σεπτέμβρης του 1989 όταν ο Περικλής Κώτσης, έχοντας στο πλάι του κάποιους ονειροπόλους χορευτές, θέλησε να ξαναδώσει ζωντάνια και παλμό στο νεοκλασικό κτήριο με την επωνυμία «Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση» επί της οδού Κολοκοτρώνη 5, στην πλατεία Δούρου, στο Χαλάνδρι. Δυο χορευτικές ομαδούλες ήταν τότε όλες κι όλες. Μια με παιδιά και εφήβους και μια δεύτερη με άτομα ηλικίας από 20 ετών και άνω.

Πέρασαν από τότε αισίως 35 χρόνια λειτουργίας και σήμερα το Ίδρυμα Ζήση είναι το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Κέντρο των βορείων προαστίων της Αττικής!

Λειτουργεί ως τόπος μάθησης, χώρος συνάντησης και επικοινωνίας ανθρώπων κάθε ηλικίας, από κάθε κοινωνική ομάδα, κουλτούρα και πολιτισμό!

Μέσα από τις δράσεις του, πέρα από τα μαθήματα χορού, τις εκδρομές, τα γλέντια, τα σεμινάρια κ.λπ., δημιουργήθηκαν φιλίες, δεσμοί εφήμεροι και μη, γάμοι, κουμπαριές, σχέσεις συγγενικές.

Ζευγάρια στο χορό και στη ζωή, θα αφηγηθούν με απλό αλλά και γλαφυρό τρόπο την εμπειρία τους στο Ίδρυμα...».

Χορεύουν μέλη των τμημάτων χορού του Ιδρύματος

Συνοδεύουν οι μουσικοί:
Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι), Γιώργος Γεωργίου (κρουστά), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο), Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα, τσαμπούνα)

Επιμέλεια:
Νίκος Θωμάς, Στέφανος Μουστάκης

«Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση»
Το κοινωφελές «Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση» βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Ιδρύθηκε το 1974 και έχει ως σκοπό την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της βυζαντινής μουσικής και μελοποιίας, και των παραδοσιακών χορών του τόπου μας.

ΧΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1) Μπεράτι
Ο χορός με τον οποίον ξεκινούσαν τα γλέντια
2) Σβαρνιάρα - Καραγκούνα
Γυναικείοι χοροί
3) Τσάμικος Γυναικείος και Αντρικός
Λεβέντικος πανελλήνιος χορός
5) Γιούργια
Συρτός Θεσσαλίας
6) Τασιά
Ελεύθερος συγκαθιστός

ΧΟΡΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1) Μήλο μου κόκκινο
Συρτός Μακεδονίας
2) Ράϊκο
3) Λεβέντικος
Χορός από τη Φλώρινα
4) Ζάραμο
Χορός της Φλώρινας με λαβή από τους ώμους

ΧΟΡΟΙ ΘΡΑΚΗΣ
1) Το νεράτζι
Συρτός χορός από το Σοφικό του Έβρου
2) Ξέσυρτος ή Σβαρνιστός
3) Μπαϊντούσκα
Από την τούρκικη λέξη "παϊτάκ" που σημαίνει ο ραιβοσκελής-στραβοκάνης
4) Σειήσματα
Ζωναράδικος - Κλωστρός
5) Δεντρίτσι
Χορός του γάμου
6) Συγκαθιστός
Ελεύθερος χορός του δρόμου

ΧΟΡΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
1) Εμπάτε αγόρια στο χορό
Χορός μέσα - έξω
2) Βασιλικός
Πωγωνίσιος
3) Καπέσοβο
Ζαγορισιος
4) Τσάμικος
5) Τα κλάματα
6) Νερατζιά
Γρήγορος χορός τύπου στα τρία

ΧΟΡΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
1) Μεσ΄ στα Πετρωτά
Συρτός χορός από τη Λέρο
2) Λέρικος
Ίσσος χορός
3) Σούστα Λέρου
4) Ροδίτικος ή Πηδηχτός
5) Τούρτσικος
Χορός απτάλικης μορφής
6) Το γιαβρί μου
Συρτός Λέρου

ΧΟΡΟΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ
1) Η αγάπη μου μ' αρέσει
2) Βλάχα Νάξου
Κυνίδαρος Νάξου
3) Στον Αρτεμώνα
4) Μπάλλος αργός
5) Μπάλλος γρήγορος
6) Ικαριώτικος

Πολυζώη Βασιλική Διευθύντρια, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Η Βασιλική Πολυζώη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Μουσειολογία. Από το 1992 και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, δουλεύοντας για κάθε σχεδόν τομέα της δραστηριότητάς του. Σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικά είδη κοινού, διαχειρίστηκε μουσειακές συλλογές, χορηγικά προγράμματα, δημιούργησε και επιμελήθηκε εκδόσεις έντυπες και ψηφιακές. Συμμετείχε σε εκθέσεις άλλων Μουσείων (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) επιλέγοντας τα μουσειακά αντικείμενα και συγγράφοντας τα σχετικά λήμματα για τους επιστημονικούς καταλόγους των εκθέσεων. Ως επιμελήτρια του Μουσείου συνεργάστηκε για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και τη δημιουργία του συνοδευτικού υλικού της, όπως η μουσική ψηφιακή έκδοση «Είναι όμορφη η δουλειά μας. Επαγγέλματα στα παλιά τραγούδια» σε συνεργασία με τον μουσικολόγο Γιώργο Παπαδάκη. Από το 2019 προΐσταται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης-Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό, μαθητεύοντας στο Λύκειο των Ελληνίδων, και με τα παραδοσιακά κρουστά με δάσκαλο τον δεξιοτέχνη μουσικό Μιχάλη Κλαπάκη (1994 έως σήμερα).

Γιουρνάς Κωνσταντίνος Ηθοποιός
Χουσιάδας Χρήστος Χορευτής, Ίδρυμα Ζήση

Ο Χρήστος Χουσιάδας είναι χορευτής και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 10 χρόνια.

Κεφαλά Ειρήνη Χορεύτρια, Ίδρυμα Ζήση

Η Ειρήνη Κεφαλά είναι χορεύτρια και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 5 χρόνια.

Παπαθεοδώρου Αντωνία Χορεύτρια, Ίδρυμα Ζήση

Η Αντωνία Παπαθεοδώρου είναι χορεύτρια και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 23 χρόνια.

Παπαδημητρίου Έλενα Χορεύτρια, Ίδρυμα Ζήση

Η Έλενα Παπαδημητρίου είναι χορεύτρια και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 11 χρόνια.

Κυρίκου Γεωργία Χορεύτρια, Ίδρυμα Ζήση

Η Γεωρία Κυρίκου είναι χορεύτρια και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 24 χρόνια.

Μάκαρη Μαριάννα Χορεύτρια, Ίδρυμα Ζήση

Η Μαριάννα Μάκαρη είναι χορεύτρια και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 7 χρόνια.

Θωμάς Νίκος Δάσκαλος στις μεγαλύτερες ηλικίες, Ίδρυμα Ζήση

Ο Νίκος Θωμάς είναι δάσκαλος στις μεγαλύτερες ηλικίες και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 28 χρόνια.

Μουστάκης Στέφανος Δάσκαλος στους έφηβους και στις νεότερες ηλικίες, Ίδρυμα Ζήση

Ο Στέφανος Μουστάκης είναι δάσκαλος στους έφηβους και στις νεότερες ηλικίες και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 11 χρόνια.

Κορμά Έφη Δασκάλα μικρών παιδιών, Ίδρυμα Ζήση

Η Έφη Κορμά είναι δασκάλα μικρών παιδιών και μέλος του Ιδρύματος Ζήση εδώ και 15 χρόνια.

Παυλόπουλος Γιάννης Μουσικός - Συνεργάτης του Τμήματος Χορού, Ίδρυμα Ζήση

Ο Γιάννης Παυλόπουλος είναι Μουσικός και συνεργάτης του Τμήματος Χορού του Ιδρύματος Ζήση.

Κατσουλιέρη Κατερίνα Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Ζήση - Χορεύτρια

Η Κατερίνα Κατσουλιέρη είναι Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Ζήση και χορεύτρια.

Σχετικές ομιλίες

Η γειτονιά των Άνω Αμπελοκήπων ανοίγεται μουσικά στην πόλη 02:09:13

Ιουλ 02, 2024

Η γειτονιά των Άνω Αμπελοκήπων ανοίγεται μουσικά στην πόλη

Πολυζώη Βασιλική Καταχανάς Λευτέρης Ζωίδης Μιχάλης Ζωίδη Ντίνα Καραγεώργου Αγγελική Μαργώνης Γιώργος Δημητρακάκη Παναγιώτα Τσουραπάς Νικόλαος Τσέκλημα Μαίρη Σκουρμπούτη Εύα Γκουζιούλη Ματίνα

Γλώσσα: Ελληνική

Η άνοιξη της πολυφωνίας στις πόλεις 03:03:44

Ιουν 27, 2024

Η άνοιξη της πολυφωνίας στις πόλεις

Πολυζώη Βασιλική Λαμπρίδης Αλέξανδρος Γκανά Αλίκη Γάτσιου Νατάσα Σέντη Βασιλική Καρέτσος Βαγγέλης Νικολάου Μιχάλης Φώτος Χρυσόστομος Κιοσσές Κώστας Ευθυμίου Κατερίνα Μητσοτάκη Γωγώ Τζαβέλλα Σταυρούλα Μακαρούνας Σπύρος Τζίμας Σπύρος Δίπλας Χρήστος

Γλώσσα: Ελληνική