Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η εμπειρία της γραμμής 11525 Μαζί για το Παιδί: α) Διερεύνηση αιτημάτων και διαδικασία καταγγελίας, β) Διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής

Γιώτας Νίκος, Πετρόπουλος Λευτέρης

1 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:15:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 302
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένωση «Μαζί για το Παιδί», Ημερίδα για την Παιδική Κακοποίηση

Το τρίπτυχο κατά της κακοποίησης:
Ενημέρωση, Πρόληψη, Επικοινωνία

Μόλις το 1% των περιστατικών παιδικής κακοποίησης καταγγέλλεται στις Αρχές

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις ανησυχητικές και δεν είναι άλλο απ’ αυτό της παιδικής κακοποίησης αναλύθηκε από επιστήμονες και ειδικούς σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ

«Στην παιδική κακοποίηση βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και βαθύ. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων, «Π. & Α. Κυριακού» και αντιπρόεδρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Ιωάννη Παπαδάτο.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Με βάση τις εκτιμήσεις, στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά στη χώρα μας έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας εμπειρίας σωματικής βίας, το 1 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύματα σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Η σημασία της Επικοινωνίας

Ο κοινός παρονομαστής που επισήμαναν έντονα οι ειδικοί ήταν η «επικοινωνία». Αυτή που πρέπει να αναπτυχθεί στους κόλπους της οικογένειας καθώς η πρόληψη για το οποιοδήποτε συμβάν είναι σίγουρα καλύτερη του «θεραπεύειν». Η ενημέρωση απαιτείται καθώς αυτή είναι η βάση της επικοινωνίας.

Η λύση στην άλλη άκρη του ακουστικού-Γραμμή 115 25 Μαζί για το Παιδί

Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής του «Μαζί για το Παιδί», Λευτέρης Πετρόπουλος εξήγησε ότι στη Συμβουλευτική Γραμμή 11525 του Μαζί για το Παιδί, πολλές φορές αντιμετωπίζουν αιτήματα που υποκρύπτουν κακοποίηση. «Όταν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην οριοθέτηση της συμπεριφοράς ενός παιδιού, επιθετικότητα, παραβατικότητα και απομόνωση, προσπαθούμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο κακοποίησης», εξηγεί.

Οι άνθρωποι της Γραμμής 11525 προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών και δέχονται καταγγελίες ανώνυμες ή επώνυμες για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων και προσπαθούν να παραπέμψουν στις αρμόδιες αρχές, ανέφερε ο κοινωνικός λειτουργός – ψυχοθεραπευτής, Νίκος Γιώτας, σημειώνοντας πάντως ότι κομβικό στοιχείο είναι να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των ατόμων που ζητούν βοήθεια.

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Γιώτας Νίκος Συστημικός Υπαρξιακός Ψυχοθεραπευτής στην Συμβουλευτική Γραμμή 11525 και στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Ο Νίκος Γιώτας είναι Συστημικός Υπαρξιακός Ψυχοθεραπευτής στην Συμβουλευτική Γραμμή 11525 και στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού προγράμματος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία του Πανεπιστημίου Lasalle. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου στη συστημική προσέγγιση, στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο υπαρξιακής συστημικής κατεύθυνσης "Αντίστιξη".

Πετρόπουλος Λευτέρης Ψυχολόγος, Δρ. - Ψυχοθεραπευτής

Ο Λευτέρης Πετρόπουλος είναι ψυχολόγος, Δρ. – ψυχοθεραπευτής, συνεργάτης της γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου Μαζί για το Παιδί. Σπούδασε σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε Δρ. Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης (Πανεπιστήμιο Paris 7- Denis Diderot). Έχει εργαστεί κλινικά σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας (Κέντρο ημέρας για παιδιά με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης, Ψυχιατρική κλινική, Κέντρο ψυχικής υγείας, πλαίσιο ψυχικής στήριξης δημοτικού σχολείου, Συμβουλευτικό κέντρο), και ιδιωτικά.

Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε ερωτήματα σχετικά με την γονεϊκότητα, την σεξουαλικότητα, το σώμα και τις παθολογίες του, καθώς και στις διαδικασίες μετουσίωσης και απόκτησης ταυτότητας.

Σχετικές ομιλίες