Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γιώργος Ζογγολόπουλος και σύγχρονοι καλλιτέχνες: Φόρμες και αφορμές

Κρητικού Ίρις, Μωρέτης Άγγελος, (Τριανταφύλλου) Κωστής, Χουλιαράς Γιώργος, Βατόπουλος Νίκος

11 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1467
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 1971, στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική του πορεία παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή έκθεση «Κινητική Τέχνη».

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, η επέτειος αυτή γίνεται αφορμή για μια αφιερωματική έκθεση με έργα σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών και ζωγράφων, γύρω από έναν πυρήνα πρωτότυπων έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου.  Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, χωρίς να ακολουθούν απόλυτα την εικαστική γλώσσα του μεγάλου γλύπτη, παρουσιάζουν, ωστόσο, εκλεκτικές συγγένειες με το έργο του, τόσο ως προς τις αναζητήσεις και τα σύμβολα, όσο και ως προς τη δομή και τη χρήση των υλικών, και ακόμη, τη γραμμή και τη φόρμα.

Στην έκθεση, εκτός από έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, παρουσιάζονται έργα από τους καλλιτέχνες: Γιάννη Αδαμάκο, Κώστα Ανανίδα, Ανδρέα Αραπάκη, Νανά Βέττα, Μάριο Βουτσινά, Μάρκο Γεωργιλάκη, Γιώργο Γυπαράκη, Λένα Ζευγαρίδου, Γιώργο Λάππα, Σπύρο Λισγάρα, Αφροδίτη Λίτη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Λίνα Μπέμπη, Χάρη Ναζλίδη, Στέλιο Παναγιωτόπουλο, Άρτεμι Παπαδήμα, Χαρά Πλατάκη, Στέφανο Σουβατζόγλου, Κωστή (Τριανταφύλλου), Ριχάρδο Φώσκολο και Γιώργο Χουλιαρά.
 
Την έκθεση, που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά», διοργανώνεται πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων στο οποίο ανήκει και η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Γιώργος Ζογγολόπουλος και σύγχρονοι καλλιτέχνες: Φόρμες και αφορμές», την οποία το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει εδώ.

Συμμετέχουν:

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, Καθημερινή
 
Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης και καθηγητής, Α.Σ.Κ.Τ.
 
Κωστής (Τριανταφύλλου), εικαστικός και συνεργάτης του Γιώργου Ζογγολόπουλου
 
Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης
 
Άγγελος Μωρέτης, διευθυντής, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Κρητικού Ίρις Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης - Ανεξάρτητη Επιμελήτρια - Γενικός γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

H Ίρις Κρητικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης στο Institut fur Byzantinistik του Πανεπιστημίου της Βιέννης με υποτροφία της Αυστριακής Πρεσβείας και στο Courtauld Institute του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Α. Ωνάσης». Επιπλέον, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του BOWIE State University, Maryland System (Master of Education (M.Ed.) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΝΙΜΑ με αντικείμενο σπουδών την εμψύχωση παιδιών και ενηλίκων και τη μεθόδευση δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λονδίνο εργάστηκε στον τομέα της Μουσειακής εκπαίδευσης (Greek Afternoon & Hellenic College, London).

Από το 1994 εργάστηκε στην Ελλάδα, στους τομείς της τέχνης και της εκπαίδευσης (Διευθύντρια επιμόρφωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενηλίκων στο Campus Praxis του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ζηρίδη και στη συνέχεια Συνδιευθύντρια του Πολιτιστικού Τομέα του Ομίλου Ιωάννη Φιλίππου/IOFIL Art & Events). Από το 2004 εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια, προωθώντας το έργο σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και πραγματοποιώντας σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Μουσεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Πινακοθήκες, Ιδρύματα, Ιδιωτικές Συλλογές και άλλους φορείς πολιτισμού καθώς και με Τράπεζες, Εταιρείες και άλλους φορείς που επιλέγουν να συνδέσουν την ταυτότητα και το αντικείμενό τους με την τέχνη και τον Πολιτισμό.

Τα κύρια επιμελητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική, τη φωτογραφία, αλλά επίσης το κόσμημα, την κεραμική και το ύφασμα. Παράλληλα διδάσκει ιστορία της τέχνης και ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων σε θέματα τέχνης, ενώ αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά τέχνης και πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έλιξ το βιβλίο της Hortus Conclusus: 36 ιστορίες μιας ξανακερδισμένης Άνοιξης. Είναι Γενική Γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, υποστηρίζοντάς το εθελοντικά από το 1992. Είναι ενεργό μέλος του Σωματείου Διάζωμα. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Μωρέτης Άγγελος Γενικός Διευθυντής "Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου"
(Τριανταφύλλου) Κωστής Εικαστικός καλλιτέχνης - Συνεργάτης του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Ο Κωστής (Τριανταφύλλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-72). Παράλληλα πραγματοποιούσε τις πρώτες του εμφανίσεις ως ποιητή και καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Συνέχισε με σπουδές στη Γαλλία (Εικαστικές και Οπτικοακουστικές Τέχνες και Φιλοσοφία, Πανεπιστήμιο Paris VIII, 1972-76), τις οποίες σταμάτησε στο επίπεδο τού Doctorat d'état με τον J. F. Lyotard. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εργάστηκε ως σύμβουλος εκπαίδευσης και ως Επίτιμος Εντεταλμένος Καθηγητής.

Στα πρώτα του ζωγραφικά έργα κυριαρχεί η φιγούρα του Τρελού, που εκφράζει τους προβληματισμούς του για τη σχέση του ανθρώπου με τον κοινωνικό χώρο. Κατά τη δεκαετία του 1970 στρέφεται προς μια πιο αφαιρετική γραφή και πειραματίζεται με την Οπτική Ποίηση, ενώ τείνει προς μια εννοιολογική προσέγγιση θεμάτων που αναφέρονται στον επικοινωνιακό ρόλο της τέχνης. Στη συνέχεια, η κριτική του στάση απέναντι στο σύστημα της τέχνης εκφράζεται με τη δημιουργία της σειράς των Mediassemblages (1984), όπου η χρωματική επεξεργασία ανατρέπει και ανακαθορίζει το νοηματικό περιεχόμενο των έργων. Η μελέτη της σχέσης του χρώματος με την εννοιολογία τον οδηγεί στη χρήση πιο σύνθετων εκφραστικών μέσων, οπτικών και ηλεκτρονικών, ενώ τα έργα του γίνονται πιο ανοιχτά στη συμμετοχή του θεατή, συνεχίζοντας έτσι τον προβληματισμό του σχετικά με το θέμα της επικοινωνίας μέσω της τέχνης. Στις πρόσφατες εγκαταστάσεις του, όπου κυριαρχούν τα μοτίβα του Κεραυνού και του Λαβυρίνθου, επιχειρεί μια σύνθεση της ανθρώπινης και της ιστορικής εμπειρίας, συχνά με τελετουργικό χαρακτήρα, που αναδεικνύει την καθολικότητα των μηνυμάτων του.

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, ανέπτυξε πλούσια δράση στο χώρο της ποίησης, εξέδωσε βιβλία, οργάνωσε καλλιτεχνικές ομάδες και δημιούργησε περιοδικές εκδόσεις τέχνης, καθώς και artist’s books. Συμμετείχε σε ποιητικά δρώμενα και σε πολλές διεθνείς συναντήσεις και συμπόσια με θέματα γύρω από την Τέχνη και την Τεχνολογία, την Ποίηση, τις Νέες Τεχνολογίες κ.ά. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα σε ελληνικά περιοδικά. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στον κινηματογράφο και έχει σκηνοθετήσει την μεγάλου μήκους ταινία Saga of a City (1976). Η όλη του παρουσία χαρακτηρίζεται από μια ριζοσπαστική διάθεση αναζήτησης των ορίων της καλλιτεχνικής πράξης, με φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις, και με ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της δημιουργίας.

Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές εκθέσεις σε αίθουσες τέχνης και μουσεία στην Ευρώπη και έχει πάρει μέρος σε πάνω από 100 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και αλλού.

Χουλιαράς Γιώργος Γλύπτης - Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Ο Γιώργος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1947. Σπούδασε Γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Παππά. Συνέχισε τις σπουδές του στο West Surrey College of Art στην Αγγλία, στο εργαστήρι Γλυπτικής και Κεραμικής. Πραγματοποίησε μεγάλες υπαίθριες εκθέσεις στο Ωδείο Αθηνών, έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμετείχε σε Μπιενάλε μικρών γλυπτών και έχει πάρει μέρος σε πολλά Συμπόσια Γλυπτικής. Έχει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Γλυπτών και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠ. Α.Σ.Κ.Τ. Είναι τακτικός Καθηγητής Γλυπτικής στην ΑΣΚΤ Αθήνας.

Βατόπουλος Νίκος Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) και «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Σχετικές ομιλίες