Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Για μια Ακρόπολη. Από την Αθήνα στη Ronchamp

Cohen Jean-Louis

22 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 32:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1791
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από το 1911, ίσως και νωρίτερα, και μέχρι το 1965, ο Le Corbusier διατηρεί μία σποραδική αλλά έντονη σχέση με την Ακρόπολη των Αθηνών. Το σημαντικότερο βιβλίο του Για μια αρχιτεκτονική (Vers une architecture), θα μπορούσε να είναι μία ωδή στην Ακρόπολη. Στην ομιλία γίνεται μια προσπάθεια παραλληλισμού των έργων του Le Corbusier με τα κτίσματα της Ακρόπολης. Ειδικότερα, στην περίπτωση της εκκλησίας του Ronchamp είναι αδύνατον να αγνοηθεί η επιρροή της Ακρόπολης, τόσο στη μορφή όσο και στη τοποθεσία. Στην προσπάθεια του να διατηρήσει όλα τα ίχνη των ταξιδιών του και των στοχασμών του, ο Le Corbusier καθιστά την Ακρόπολη όχι μόνο μία από τις θεμελιώδεις πηγές για το μανιφέστο του Για μια αρχιτεκτονική, αλλά επίσης - για έξι δεκαετίες - ένα είδος έμμεσου οδηγού, μυστικού κανόνα για όλο το αρχιτεκτονικό του έργο.

Cohen Jean-Louis Αρχιτέκτονας - Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης

Ο Jean-Louis Cohen γεννήθηκε στο 1949 και είναι αρχιτέκτονας και ιστορικός. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία του 20ου αιώνα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τις μορφές διεθνοποίησης και τις τοπικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, τον εκσυγχρονισμό της αστικής μορφής στο Παρίσι και την πολεοδομία στο γαλλικό προτεκτοράτο του Μαρόκο. Μεταξύ των ετών 1998 και 2003, ο Jean-Louis Cohen ανέπτυξε και καθοδήγησε το σχέδιο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, διευθύνοντας το γαλλικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο γαλλικών μνημείων.

Από το 1994 κατέχει την έδρα Sheldon H. Solow στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έχει σχεδιάσει πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Pompidou, στο Pavillion de l’ Arsenal, στο Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και στο MoMA.

Κύρια Βιβλιογραφία.
-Le Corbusier et la mystique de l'URSS, Liège, Pierre Mardaga, 1987 (trad. Princeton, Princeton University Press, 1991).
-Des fortifs au périf, Paris : les seuils de la ville, Paris, Picard, Pavillon de l'Arsenal, 1992, rééd. 1994 (avec André Lortie).
-Scènes de la vie future ; l'architecture européenne et la tentation de l'Amérique 1893-1960, Paris, Flammarion/Montréal, Centre Canadien d'Architecture, 1995 (éd. en anglais parallèle ; Grand Prix du Livre d'Architecture 1996).
-Casablanca, mythes et figures d'une aventure urbaine, Paris, Hazan, 1998 (avec Monique Eleb, trad. New York, The Monacelli Press, 2002).
-Alger, paysage urbain et architectures 1800-2000, Paris, Éditions de l'Imprimeur, 2003, (dir., avec Nabila Oulebsir et Youcef Kanoun).
-Mies van der Rohe, Paris, Hazan, 2007.
-New York, Paris, Citadelles-Mazenod, 2008.
-Architecture en uniforme; projeter et construire pour la seconde guerre mondiale, Paris, Hazan, 2011.

Le Corbusier, Για μια αρχιτεκτονική, μτφρ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, εκδ. Εκκρεμές, Αθήνα 2004

Σχετικές ομιλίες