Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γεωπολιτική των Υδρογονανθράκων: oι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Νικολάου Κωνσταντίνος

27 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 559
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ειδικοί από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον χώρο της πράξης ανέλυσαν ένα πλήθος παραγωγικών προοπτικών που προσφέρει η θάλασσα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στην Ημερίδα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα. Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ναυτιλία, η λιμενική πολιτική, η νησιωτικότητα, η ενέργεια από υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ, ο θαλάσσιος τουρισμός, η βιοτεχνολογία και βιοποικιλότητα, αλλά και η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, παρουσίασε τη γεωπολιτική των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις δυνατότητες που αυτή παρουσιάζει για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Νικολάου Κωνσταντίνος Γεωλόγος, Διευθυντής Υποστήριξης Έρευνας & Παραγωγής Υ/Α, ΕΛΠΕ

Ο Δρ K. Νικολάου έχει εμπειρία 38 ετών στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων( Ε&Π Υ/Α).

Ως Τεχνικός Διευθυντής  Ε&Π Υ/Α της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, συντόνισε και επίβλεψε τις ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρίας στην Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, και Αλβανία. Συντόνισε την τεχνική αξιολόγηση άνω των 150 επενδυτικών ευκαιριών σε πάνω από 25 χώρες και σε πάνω από 75 διαφορετικά πετρελαϊκά συστήματα, κυρίως σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Μεσογείου και τ. Σοβιετικής Ένωσης.

Διετέλεσε γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Ενέργειας του τότε υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας και σύμβουλος Υπουργών Ενέργειας. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ), του Διεθνούς Συνδέσμου Οικονομολόγων Ενέργειας και μέλος των ΔΣ του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής εταιρίας με δραστηριότητες Ε&Π Υ/Α στην Ελλάδα (κοιτάσματα Πρίνου). Σήμερα είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στην Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων.

Σχετικές ομιλίες