Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επιστροφή στη Θάλασσα

Μητρόπουλος Ευθύμιος, Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Θανοπούλου Ελένη, Ξηραδάκης Γιώργος, Μαζαράκης - Αινιάν Κωνσταντίνος, Παπαγιαννίδης Αντώνης

23 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 107:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1709
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή στη Θάλασσα» στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια με την ευκαιρία της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων, διακεκριμένοι ομιλητές από διαφορετικούς χώρους συζήτησαν για την ενίσχυση της σημασίας της θάλασσας από γεωπολιτικής, περιβαλλοντικής και επιχειρηματικής σκοπιάς.

Σε διεθνή κλίμακα:

Σε ποιό βαθμό η διεθνής οικονομία και τα μεγάλα παγκόσμια διακυβεύματα, όπως το περιβάλλον, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη θάλασσα; Ποιές αλλαγές παρατηρούνται στο χώρο της ναυτιλίας και στις νοοτροπίες των παραγόντων της, ως συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων;  

Σε εθνική κλίμακα:

Μπορεί να λειτουργήσει η θάλασσα ως μέσο ανανέωσης, εξωστρέφειας και ανάκτησης της αξιοπρέπειας για τη σημερινή Ελλάδα; Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη συνειδητοποίησης πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις δάφνες του παρελθόντος; 
 
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, στα οποία επιχείρησαν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης:
 
- Ευθύμιος Μητρόπουλος, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
 
- Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I)
 
- Ελένη Θανοπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη  Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγήτρια Λειτουργικής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 
- Γιώργος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants Ltd., Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά
 
Την εκδήλωση θα συντόνισε ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου economia.

Μητρόπουλος Ευθύμιος Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) - Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος"
Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος είναι Επίτιμος Γενικός Γραμματεύς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στον I.M.O. (δέκα από τα οποία σαν Διευθυντής Ναυτικής Ασφαλείας), εξελέγη Γενικός Γραμματεύς το 2003 και επανεξελέγη το 2007 για οκτώ έτη συνολικά. Απεφοίτησε από την Ακαδημία Ε.Ν. Ασπροπύργου και την Σχολή Λιμενικών Δοκίμων και υπηρέτησε σαν αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, από το οποίο και απεστρατεύθη με τον βαθμό του Υποναυάρχου. Εξεπροσώπησε την Ελλάδα στον I.M.O. και διάφορους άλλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με ναυτιλιακά θέματα σε μια περίοδο δώδεκα ετών. Πριν προσληφθή από τον I.M.O., διετέλεσε Λιμενάρχης Κερκύρας επί δύο έτη. Την περίοδο 2004-2012 διετέλεσε Πρύτανις του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου (WMU) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου (IMLI) της Μάλτας. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία ναυτιλιακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων γιά τα δεξαμενόπλοια, σύγχρονους τύπους εμπορικών πλοίων, ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ναυτιλιακή οικονομία και πολιτική. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TEN και Πάτρων του Διεθνούς Welfare Trust των Ναυτικών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης. Είναι επίτιμος δημότης Γαλαξειδίου και της πόλης Malmo της Σουηδίας.

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Είναι, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Θανοπούλου Ελένη Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας - Καθηγήτρια στη Λειτουργική Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Δρ. Ελένη A. Θανοπούλου είναι Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Καθηγήτρια στη Λειτουργική Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του οποίου διετέλεσε (2014-2016) και Πρόεδρος. Σπούδασε Οικονομικά (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνικοοικονομική της Ανάπτυξης (D.E.A, University of Paris I, Panthéon-Sorbonne). Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στις Ναυτιλιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου δίδαξε για δύο χρόνια. Ως το 2003 υπηρέτησε στο Cardiff University σαν Lecturer και Senior Lecturer, διατελώντας εκεί και Director μεταπτυχιακών ναυτιλιακών προγραμμάτων. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εκλογή της στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Χίου. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε θέματα ναυτιλιακών κρίσεων, ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και διεθνούς  ναυτιλίας, συμμαχιών στη ναυτιλία, λιμένων, ποιοτικής ναυτιλίας,ναυτιλιακής καινοτομίας. Διδάσκει τακτικά σαν προσκεκλημένη σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Ασία, έχοντας διατελέσει επίσης εξωτερική αξιολογήτρια ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων χωρών της Ευρώπης.

Ξηραδάκης Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants

Ο Γιώργος Ξηραδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και μετά από μια πενταετή εργασία σε ελληνικά πλοία ως Πλοίαρχος Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού συνέχισε τις σπουδές του στην Μεγάλη Βρετανία αποκτώντας Diploma in Commercial Operations από το City of London Polytechnic και MSc in Maritime Studies από το University of Wales. Εργάστηκε στον Γαλλικό τραπεζικό όμιλο της Credit Lyonnais τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Παρίσι ως Ανώτατο στέλεχος ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων. Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία XRTC Business Consultants η οποία ενεργεί ως εμπορικός εκπρόσωπος ξένων τραπεζών στην Ελληνική Ναυτιλία. Από το 2010 η XRTC είναι σύμβουλος της China Development Bank ο κ. Ξηραδάκης έχει ανακηρυχθεί μέλος της επιτροπής εξειδικευμένων συμβούλων της ίδιας Τράπεζας.

Ο κ. Ξηραδάκης είναι μέλος του Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρείας Paragon Shipping Inc (NASDAQ: PRGN) καθώς επίσης Πρόεδρος του International Propeller Club of United States of America στον Πειραιά, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, μέλος τoυ Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλάδας–Κίνας, του Ελληνο - Κινεζικού Επιμελητηρίου, της Επιτροπής Μεσογείου του Κινεζικού Νηογνώμονα China Classification Society (CCS), της HELMEPA, της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ.α.

Μαζαράκης - Αινιάν Κωνσταντίνος Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ - Επίτιμος Αρχηγός Στόλου - Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου 1958. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 και σταδιοδρόμησε στις Φρεγάτες και στα Ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτός από τα συνήθη σταδιοδρομικά σχολεία, έχει παρακολουθήσει τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και είναι Εκπαιδευτής και Χειριστής Ελικοπτέρων. Το 2002 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Στρατηγική Ανάλυση και Διαχείριση Κρίσεων" του Σκωτικού Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Είναι κάτοχος του Cambridge English Language Proficiency, του διπλώματος Γαλλικής Γλώσσας Sorbonne II και του Diploma della Lingua Italiana.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, στη θάλασσα διατέλεσε Κυβερνήτης του  ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου συσσώρευσε 3.500 ώρες πτητικής εμπειρίας στα Ε/Π του ΠΝ ως χειριστής και εκπαιδευτής Χειριστών Ε/Π.

Έχει συγκεντρώσει εμπειρία ΝΑΤΟ, έχοντας υπηρετήσει στο Ναυτικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, για 4 χρόνια.

Το Νοέμβριο του 2011 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Στόλου, θέση που διατήρησε μέχρι το Μάρτιο 2013, οπότε και αποστρατεύθηκε.

Από τη συνταξιοδότησή του από το Πολεμικό Ναυτικό το 2013, ο Αντιναύαρχος (εα) Κ. Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ ανέλαβε Σύμβουλος Διοίκησης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες και δύο εγγόνια.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες