Bodossaki Lectures on Demand

Φροντίζοντας τους Φροντιστές - Νεαροί φροντιστές σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (Πρώτο Μέρος)

Zdechovský Tomáš, Χρυσόγελος Νίκος, Andriukaitis Vytenis, Γιαννάκου Μαριέττα, Männikkö Miia, Χριστοδούλου Γιώργος, Gokalp Peykan, Yghemonos Stecy, Παναγιωτοπούλου Κέλλη, Buoni Stefania, Χονδρός Παναγιώτης, Ζορμπάς Σπύρος, Δημητριάδης Φωκίων

28 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 119:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 270
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ημερίδα που εστιάζει στους ανεπίσημους φροντιστές.
 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο.
 

Η ημερίδα φιλοξενεί σημαντικούς επιστήμονες όπως ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, ο Δρ. Δημήτριος Κόντης, η Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, ο Παναγιώτης Χόνδρος από τη ΜΚΟ ΕΠΑΨΥ και ο Αλέξανδρος Οικονόμου από τη ΜΚΟ ΕΔΡΑ.
 

Στην ημερίδα συμμετέχουν, επίσης, αξιόλογοι ομιλητές από το εξωτερικό όπως ο Stecy Yghemonos, εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας Eurocarers και η Miia Männikkö, πρόεδρος του ΔΣ της ομοσπονδίας EUFAMI.
 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία σε φροντιστές όπως η Stefania Buoni, πρόεδρος της COMIP – Children Of Mentally Ill Parents, από την Ιταλία να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και να συζητήσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα ενός συγγενή με χρόνια νόσο.
 

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τσέχου ευρωβουλευτή, Tomas Zdechovsky, του πρώην ευρωβουλευτή, Νίκου Χρυσογέλου και της ευρωβουλευτού Kostadinka Kuneva.
 

Η πρώην υπουργός Παιδείας και Υγείας Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Οι ομιλίες της ημερίδας δημοσιεύονται στο Blod σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινά με τους χαιρετισμούς και τις εισαγωγικές ομιλίες και ακολουθούν οι περεμβάσεις:

Stecy Yghemonos, Challenges and needs of young carers in Europe

Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, The young carer becoming an adult

Stefania Buoni, Young carers and parental mental illness: Why it is crucial to raise worldwide awareness and build up support

Παναγιώτης Χονδρός, Mental Health service user and carer associations in Greece.

Στο δεύτερο μέρος, οι ομιλητές ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

Lorenzo Mannu, Civil service in the therapeutic community: problems, and challenges of a young caregiver

Δημήτριος Κόντης, The myth of laziness: Cognition matters

Αλέξανδρος Οικονόμου, Modern innovative tools for young carers

Γιώργος Παυλίδης, Professionalisation of long-term care through supporting informal Caregivers.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, Σπύρος Ζορμπάς και Φωκίων Δημητριάδης.

Zdechovský Tomáš Ευρωβουλευτής
Ο Tomáš Zdechovský είναι Τσέχος και γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1979. Ειδικεύεται στην επικοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει πλούσια εργασιακή εμπειρία ως σύμβουλος μέσων ενημέρωσης, αναλυτής και δημοσιογράφος. Είναι κάτοχος δύο Master από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας στο České Budějovice, πτυχίου από το Salesian Pontifical University της Ρώμης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Masaryk στο Μπρνο. Μεταξύ 2004 και 2014, διετέλεσε διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Commservis.com, μιας υπηρεσίας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Τσεχική Δημοκρατία. Την περίοδο 2011-2014, ήταν διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού WIFI Τσεχίας. Τον Ιούνιο του 2014, ο Tomáš Zdechovský εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το KDÚ-ČSL (Τσεχικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).
Χρυσόγελος Νίκος Πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

O Νίκος Χρυσόγελος είναι πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» για την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και του πολιτισμού. Πρώην ευρωβουλευτής (2/2012-6/2014), 4ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), καθώς και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου. Εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής (European Cohesion Fund) και των πολιτικών συνοχής για την περίοδο 2014-2020, καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Solidarity Fund). Εισηγητής έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (European Maritime Fisheries Fund), εκθέσεων γνώμης για θέματα έξυπνης εξειδίκευσης των περιφερειών, τηλε-ιατρικής, βιο-οικονομίας, γαλάζιας οικονομίας, ανθεκτικότητας του τομέα της κοινωνικής – συνεταιριστικής οικονομίας.

Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009, συντονιστής της καμπάνιας στις ευρωεκλογές του 2009. Εκλεγμένος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (2010-2014).
 

Διευθυντής του WELCOMMON HOSTEL, του πρότυπου ξενώνα αλλά και κέντρου καινοτομίας, τέχνης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Project manager του κέντρου φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων WELCOMMON (9/2016-2/2018). Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (1999-2009).

Συν-συγγραφέας πολλών εκθέσεων και μελετών, μεταξύ άλλων προσφάτως: «Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας» (ΗΒΣ, Άνεμος Ανανέωσης, INZEB), «Μείωση της ανεργίας των νέων μέσω της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» (ZEWKlima). Project manager του προγράμματος “Climate School  Be.At” (2017–2019), αλλά και πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για κοινωνικά, νεανικά και περιβαλλοντικά θέματα. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, βιωσιμότητας, πράσινης πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης, διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο 2010 του απονεμήθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών, Anna Lindh Foundation, έπαινος (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο».

Ιδρυτικό μέλος μερικών από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται ενεργά μέσα από τον εθελοντισμό, προγράμματα, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνεργασίες με φορείς και Δήμους, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας.

Συμμετείχε στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις (1990-2010), στη σύνταξη του σχετικού νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων (1995-1998), υποστήριξε πρωτοβουλίες πολιτών και δήμων σχετικά με την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης. Συμμετείχε από το 2002-2009 στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων). Ευαισθητοποίησε και ενημέρωσε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και πολίτες μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, πιλοτικές δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, περιβαλλοντικές παρουσιάσεις σε σχολεία. Είναι εκπαιδευτής εκπαιδευτών και έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια για πτυχιούχους και ανέργους σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος (1992-2010).

Προσωπική ιστοσελίδα του Νίκου Χρυσόγελου

Andriukaitis Vytenis Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Vytenis Andriukaitis κατάγεται από την Λιθουανία και είναι Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων από το 2014. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (World Health Assembly) το 2014, Υπουργός Υγείας της Λιθουανίας (2012-2014), αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Λιθουανίας (1999-2000) και Μέλος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας 1992-2-04 και 2008-2014. Έχει υπογράψει την πράξη ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και είναι συν-συγγραφέας του συντάγματος της χώρας (1990-1992). Ίδρυσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Λιθουανίας το 1989. Εργάστηκε ως ιατρός και χειρουργός στις πόλεις Κάουνας, Ιγκναλίνα και Βίλνιους την περίοδο 1975-1993. Είναι κάτοχος Master στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους (1984) και πτυχίου στην Ιατρική από το Ινστιτούτο Ιατρικής του Κάουνας (1975).

Γιαννάκου Μαριέττα πρώην Ευρωβουλευτής, πρώην Υπουργός

Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - νευρολόγος, ψυχίατρος. Γεννήθηκε στο Γεράκι της Λακωνίας το 1951.

-Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία: μέλος της Κεντρικής Επιτροπής• μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής• μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (1986-1994). Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ (1989-2000). Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (1992-2000). Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης.

-Έχει εκλεγεί βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέσσερις φορές το 1984, το 1989, το 1999 και το 2009. Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισηγήτρια σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική• Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών• μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική• μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (1984-1990). Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Τέταρτος Κόσμος"• μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (1999-2000). Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ (1999-2000 και 2009-2014).

-Έχει εκλεγεί βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων τέσσερις φορές κατά την περίοδο 1993 - 2009: μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας• Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εξέταση του προβλήματος των ναρκωτικών• μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εξέταση του συστήματος μεταρρύθμισης και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων• Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Πολωνίας και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων της Ελλάδας και των ΗΠΑ• μέλος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, και Πρόεδρος της ομάδας που είχε συσταθεί για την Συνέλευση στην Βουλή των Ελλήνων.

-Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1990-1991)• Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2004-2007)• μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

-Εθνική συντονίστρια της CELAD (Ομάδα Συντονιστών της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (1990-1992). Εθνική Συντονίστρια και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας Εργασίας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1992-2004)• Επικεφαλής της Περιφερειακής Ομάδας Βαλκανίων/Μέσης Ανατολής της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Απονομή τιμητικών διακρίσεων από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Χιλή.

Ιστότοπος της Μαριέττας Γιαννάκου

Männikkö Miia Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών ατόμων με ψυχική νόσο (EUFAMI)

Η Miia Männikkö είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ατόμων με ψυχική νόσο EUFAMI από το Μάιο του 2016, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2012.

Είναι εκπαιδευτικός και ερευνήτρια στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και η εξειδίκευσή της εστιάζονται στην εκπαίδευση οικογενειών και στα προγράμματα ενδυνάμωσης στον χώρο της ψυχικής υγείας. Υπήρξε εκτελεστική διευθύντρια, διευθύντρια ανάπτυξης και διευθύντρια έργου σε φινλανδικές ενώσεις για την οικογένεια, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη δεκαετία.

Χριστοδούλου Γιώργος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας

Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health). Μετά από θητεία 16 ετών ως Πρόεδρος, είναι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επίσης είναι Honorary Fellow της World Psychiatric Association, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του International College of Psychosomatic Medicine. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, του μεγαλύτερου φορέα παροχής εξωνοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα (1989-1994 και 2003 έως 2010). Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1992-1996).

Έχει πλούσιο διδακτικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επισκέπτης καθηγητής στο Harvard κλπ) και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο (περισσότερες από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, 30 βιβλία σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).

Gokalp Peykan Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Maltepe
Yghemonos Stecy Εκτελεστικός Διευθυντής, Ομοσπονδία Eurocarers

Ο Stecy Yghemonos έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων. Έχει εργαστεί στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας για περισσότερα από 13 χρόνια και έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διεθνείς οργανώσεις που στοχεύουν στην προώθηση και υπεράσπιση δικαιωμάτων όπως η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, η επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα δικαιώματα των παιδιών και η συμμετοχική δημοκρατία. Έχει συνεργαστεί με θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κοινωνία των Πολιτών.

Παναγιωτοπούλου Κέλλη Αλλεργιολόγος, Κλινική Ανοσολόγος

Η Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου είναι Αλλεργιολόγος και Κλινική Ανοσολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Παρουσιάζει πρωτότυπες εργασίες με διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή Αλλεργιολογικά Συνέδρια και Ψυχαναλυτικά Συμπόσια. Δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συντονίζει εθελοντικά ομάδες ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο: επί δύο έτη στο Κέντρο Ημέρας ‘Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου’ της ΠΕΨΑΕΕ και τώρα στο Κέντρο Ημέρας ‘Follow-Up’ του ΕΚΨΨΥ. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου Ελλήνων Φροντιστών ‘ΕΠΙΟΝΗ’, μέλος του International Association for Group Psychotherapy and Group Processes και μέλος της International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis (ISPS Hellas).

Buoni Stefania Πρόεδρος και ιδρύτρια της ιταλικής ΜΚΟ COMIP
Η Stefania Buoni γεννήθηκε στην Ρώμη της Ιταλίας. Έχει σπουδάσει Επιστήμες Επικοινωνίας, με κύριο άξονα την πρόληψη της ψυχικής υγείας. Από το 2010 δραστηριοποιείται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως συνήγορος, ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια επαγγελματιών που εργάζονται με νέους φροντιστές και/ ή οικογένειες στις οποίες ο ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Το 2011 ίδρυσε την πρώτη ιταλική online ομάδα υποστήριξης από ενήλικα παιδιά των οποίων οι μητέρες ή οι πατέρες αντιμετωπίζουν ψυχιατρική διαταραχή. Η ομάδα πλέον αριθμεί περισσότερα από 350 μέλη. Από το 2017 είναι Πρόεδρος της ιταλικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης COMIP (Παιδιά γονιών με Ψυχική Νόσο), την οποία και ίδρυσε. Πρόκειται για την πρώτη οργάνωση στην Ιταλία που δημιουργήθηκε από και για παιδιά γονέων που πάσχουν από ψυχική ασθένεια. Στην Ιταλία, έχει ξεκινήσει μια εθνική δικτυακή πύλη για το θέμα αυτό και βοήθησε στη δημιουργία και διαχείριση του MyBlueBox.it. Έχει διατελέσει σύμβουλος, εκπαιδεύτρια και ομιλήτρια για το πρόγραμμα Camille της Ε.Ε., το πρόγραμμα Care2Work και για τη Mieli / Finfami, μία φινλανδική ένωση για την ψυχική υγεία. Σήμερα, συνεργάζεται με την οργάνωση Eurocarers για το έργο Me-We και την Ομάδα Εργασίας Ευρωπαίων Νέων Φροντιστών για την ανάπτυξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης και στρατηγικών πρόληψης με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας των νέων φροντιστών σε όλη την Ευρώπη.
Χονδρός Παναγιώτης Ψυχολόγος - Πρόεδρος ΔΣ ΕΠΑΨΥ
Ο Παναγιώτης Χονδρός είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου τμήματος. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει παρακολουθήσει ειδικές εκπαιδεύσεις σε θέματα δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία από την European Academy of Law και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Εργάζεται στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας από το 2003. Είναι συντονιστής των 25 στεγαστικών μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της ΕΠΑΨΥ και Πρόεδρος του ΔΣ. Εκπροσωπεί την ΕΠΑΨΥ στα ευρωπαϊκά δίκτυα ENTER, EAAD, NEFELE. Είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας από το 2015. Έχει εργαστεί στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση στο πλαίσιο 10 χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 10 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σε 29 δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Έχει 42 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Έχει διδακτική εμπειρία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (Κοινωνική Ψυχιατρική, Ενδυνάμωση στον χώρο της ψυχικής υγείας), σε εκπαιδευτικά της ΕΣΑΜΕΑ, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Ζορμπάς Σπύρος Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Ο Σπύρος Ζορμπάς είναι ιδρυτικό μέλος ή ενεργό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας, (ΚΙΝΑΨΥ - Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ADHD HELLAS, EUFAMI, WFMH). Διαθέτει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Nottingham University.

Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Δημητριάδης Φωκίων Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Ο Φωκίων Δημητριάδης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1977.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Έχει διοργανώσει σεμινάρια για φροντιστές ατόμων με χρόνια νόσο στην Ελλάδα ενώ συχνά συμμετέχει σε αντίστοιχες ημερίδες στο εξωτερικό.

Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση και την λεξικογραφία. 

Σχετικές ομιλίες