Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φροντίζοντας τους Φροντιστές - Νεαροί φροντιστές σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (Δεύτερο Μέρος)

Mannu Lorenzo, Κόντης Δημήτριος, Οικονόμου Αλέξανδρος, Ζορμπάς Σπύρος, Παυλίδης Γιώργος, Δημητριάδης Φωκίων

28 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 53:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1440
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ημερίδα που εστιάζει στους ανεπίσημους φροντιστές.
 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο.
 

Η ημερίδα φιλοξενεί σημαντικούς επιστήμονες όπως ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, ο Δρ. Δημήτριος Κόντης, η Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, ο Παναγιώτης Χόνδρος από τη ΜΚΟ ΕΠΑΨΥ και ο Αλέξανδρος Οικονόμου από τη ΜΚΟ ΕΔΡΑ.
 

Στην ημερίδα συμμετέχουν, επίσης, αξιόλογοι ομιλητές από το εξωτερικό όπως ο Stecy Yghemonos, εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας Eurocarers και η Miia Männikkö, πρόεδρος του ΔΣ της ομοσπονδίας EUFAMI.
 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία σε φροντιστές όπως η Stefania Buoni, πρόεδρος της COMIP – Children Of Mentally Ill Parents, από την Ιταλία να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και να συζητήσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα ενός συγγενή με χρόνια νόσο.
 

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τσέχου ευρωβουλευτή, Tomas Zdechovsky, του πρώην ευρωβουλευτή, Νίκου Χρυσογέλου και της ευρωβουλευτού Kostadinka Kuneva.
 

Η πρώην υπουργός Παιδείας και Υγείας Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Οι ομιλίες της ημερίδας δημοσιεύονται στο Blod σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινά με τους χαιρετισμούς και τις εισαγωγικές ομιλίες και ακολουθούν οι περεμβάσεις:

Stecy Yghemonos, Challenges and needs of young carers in Europe

Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, The young carer becoming an adult

Stefania Buoni, Young carers and parental mental illness: Why it is crucial to raise worldwide awareness and build up support

Παναγιώτης Χονδρός, Mental Health service user and carer associations in Greece.

Στο δεύτερο μέρος, οι ομιλητές ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

Lorenzo Mannu, Civil service in the therapeutic community: problems, and challenges of a young caregiver

Δημήτριος Κόντης, The myth of laziness: Cognition matters

Αλέξανδρος Οικονόμου, Modern innovative tools for young carers

Γιώργος Παυλίδης, Professionalisation of long-term care through supporting informal Caregivers.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, Σπύρος Ζορμπάς και Φωκίων Δημητριάδης.

Mannu Lorenzo Εθελοντής υπηρεσιών ψυχικής υγείας

O Lorenzo Mannu είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Roma 3. Μιλάει Ισπανικά και Αγγλικά. Έχει εθελοντική εμπειρία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του τομέα ASL Roma 2 του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας της Ιταλίας.

Κόντης Δημήτριος Ψυχίατρος ΕΣΥ - Διευθυντής, 4ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Ο Δρ. Δημήτριος Κόντης είναι Ψυχίατρος του ΕΣΥ, Διευθυντής του 4ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Έχει ιδρύσει και διευθύνει τη Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης (μετεξέλιξη του Ιατρείου Μελέτης της Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση) στο ίδιο νοσοκομείο. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-1996). Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής κατά το διάστημα 1998-2003. Διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005. Κατά τα έτη 2006-2007 και 2010-2011 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Νοσοκομείο Maudsley), όπου εκπαιδεύτηκε στους τομείς της Νευροαπεικόνισης στην Ψυχιατρική και της Γνωστικής Αποκατάστασης στην Ψύχωση.
Οικονόμου Αλέξανδρος Επιστημονικά Υπεύθυνος, Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΔΡΑ»

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου είναι από το 2002 Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΔΡΑ». Σπούδασε Ψυχολογία στο Universita Pontificia Salesiane της Ρώμης. Συνέχισε τις σπουδές του με την απόκτηση Μεταπτυχιακών Τίτλων Ψυχικής Υγείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Κοινωνικής Πολιτικής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με το πτυχίο Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκληρώνονται οι ακαδημαϊκοί του τίτλοι. Ήταν μέλος του Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ" και "ΦΑΕΘΩΝ", καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φορέων Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Προώθησης της Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Είναι Αντιπρόεδρος του 3ου Τομέα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Αττικής του Υπουργείου Υγείας. Διαχειρίζεται και υλοποιεί 3 προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι" σε 3 πόλεις της Ελλάδας (Περιστέρι, Βόλος και Πάτρα) που παρέχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και άτομα με νόσο Alzheimer. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και έχει συμμετάσχει σε πολλά Συμπόσια Ψυχικής Υγείας. Έχει γράψει ένα βιβλίο για την Αξιολόγηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ζορμπάς Σπύρος Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Ο Σπύρος Ζορμπάς είναι ιδρυτικό μέλος ή ενεργό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας, (ΚΙΝΑΨΥ - Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ADHD HELLAS, EUFAMI, WFMH). Διαθέτει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Nottingham University.

Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Παυλίδης Γιώργος Λέκτορας, The University of Sheffield

Ο Γιώργος Παυλίδης είναι απόφοιτος Ψυχολογίας και Διδάκτορας Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield. Ήταν επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής για 13 χρόνια στα πρωταθλήματα της Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας, με πολλές διακρίσεις στην καριέρα του και συμμετοχές σε εθνικές ομάδες. Επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών. Σήμερα, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της 50και Ελλάς (ΜΚΟ που ασχολείται με θέματα ατόμων ηλικίας άνω των 50), λέκτορας στο διεθνές τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, καθώς και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω σε θέματα που αφορούν στην ενεργό και υγιή γήρανση, καθώς και την εκπαίδευση των αθλητών παράλληλα με την καριέρα τους. Η συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή ερευνητικά έργα είναι πολυάριθμα, όπως το HelpCare project, to SILVER project και το Active Senior Citizens for Europe.

Δημητριάδης Φωκίων Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Ο Φωκίων Δημητριάδης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1977.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Έχει διοργανώσει σεμινάρια για φροντιστές ατόμων με χρόνια νόσο στην Ελλάδα ενώ συχνά συμμετέχει σε αντίστοιχες ημερίδες στο εξωτερικό.

Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση και την λεξικογραφία.

Σχετικές ομιλίες

Φροντίζοντας τους Φροντιστές - Νεαροί φροντιστές σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (Πρώτο Μέρος) 119:43

Σεπ 28, 2018

Φροντίζοντας τους Φροντιστές - Νεαροί φροντιστές σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (Πρώτο Μέρος)

Zdechovský Tomáš Χρυσόγελος Νίκος Andriukaitis Vytenis Γιαννάκου Μαριέττα Männikkö Miia Χριστοδούλου Γιώργος Gokalp Peykan Yghemonos Stecy Παναγιωτοπούλου Κέλλη Buoni Stefania Χονδρός Παναγιώτης Ζορμπάς Σπύρος Δημητριάδης Φωκίων

Γλώσσα: Αγγλική

Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής, επαγγελματικής ζωής και φροντίδας για τους ανεπίσημους φροντιστές 01:49:36

Οκτ 06, 2023

Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής, επαγγελματικής ζωής και φροντίδας για τους ανεπίσημους φροντιστές

Ζορμπάς Σπύρος Κυμπουρόπουλος Στέλιος Μπίμπου Νάκου Άννα Μάνου Παναγιώτα Μεσθεναίου Ελίζαμπεθ Atanasova Svetlana Δρόσος Νίκος Σταθουλοπούλου Στέλλα Κουταβέλης Επαμεινώνδας Ζιώγα Ευαγγελία Μίχου Κατερίνα Βαϊούλη Εύα

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική