Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενημερωτική Ημερίδα για την Άνοια - Χαιρετισμοί

Καραϊτιανός Ιωάννης, Στρατηγάκη Μαρία

26 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 174
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
 

Στη συγκεκριμένη Ημερίδα Ευαισθητοποίησης διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας. Επίσης, εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Βριλησσίων, Βύρωνα και Κορυδαλλού μιλούν για τη σημασία της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε δήμο και παρουσιάζουν τις δράσεις που έχουν αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο.
 

Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη νόσο Azheimer κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου). Φέτος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο  Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, επικεντρώνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.
 

Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.
 

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 – κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα.
 

Για τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την άνοια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νόσο Alzheimer και των φροντιστών τους, και να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες.
 

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.

Καραϊτιανός Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, ΕΚΠΑ - Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Στρατηγάκη Μαρία Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας, Δήμος Αθηναίων

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2009 έως το 2012 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Την περίοδο 1991-1999 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τμήμα Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης). Διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) από το 1999 έως το 2002, καθώς επίσης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής από το 2007 έως το 2009.

Ήταν επιστημονικά υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα φύλου, μετανάστευσης και πολιτικών ισότητας των φύλων. Ενδεικτικά, ήταν επιστημονικά υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά (FP5 και FP7) Ερευνητικά Προγράμματα EQUAPOL: Gender-sensitive and women-friendly public policies: a comparative analysis and assessment of their progress and impact, GeMIC: Gender, migration and intercultural interaction in the South East Europe και MIG@NET: Migration, Gender and Digital Networks. Παράλληλα, υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Σπουδές Φύλου στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και εκθέσεων πολιτικής σε θέματα ισότητας, ένταξης της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming), μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Social Politics, European Journal of Women’s Studies, Les Cahiers du Genre. Παράλληλα, είναι συγγραφέας του βιβλίου Το Φύλο της Κοινωνικής Πολιτικής (2007, Μεταίχμιο) και επιμελήτρια του συλλογικού τόμου Πολιτικές Ισότητας των Φύλων: Ευρωπαϊκές Κατευθύνσεις και Εθνικές Πρακτικές (2008, Gutenberg). Έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σε Συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2012 και το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε Θέματα Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε.

Έχει αναπτύξει κοινωνική δράση στο πεδίο της ισότητας των φύλων μέσα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Υπήρξε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας από το 1999 έως το 2009 και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (2008).

Η Μαρία Στρατηγάκη έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Προσωπική ιστοσελίδα της Μαρίας Στρατηγάκη

Σχετικές ομιλίες