Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενδυνάμωση της Κοινότητας σε έναν Ιστορικά Φορτισμένο Τόπο

Stacy Katrina

21 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 86
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη φάση μετατροπής τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα συνάφειας, συμμετοχής, ένταξης αλλά και ακτιβισμού. Η ενεργή ενασχόληση δεν αποσκοπεί μόνο στην προσέλκυση νέου κοινού και στην αύξηση των εσόδων, αλλά είναι κεντρικό ζητούμενο για τη λειτουργία του μουσείου ως κοινωνικού φορέα και εταίρου.

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες προσμένουν να διερευνήσουν στον χώρο του μουσείου την ταυτότητά τους και να μάθουν περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκουν, μέσα από νέες και διευρυμένες εμπειρίες. Όσο οι επισκέπτες αυτοί μετακινούνται από την ιδιότητα του χρήστη –παθητικού αποδέκτη μουσειακού περιεχομένου– σε εκείνη του συν-δημιουργού, τόσο αρκετά μουσεία επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους ως ανοικτοί, προσβάσιμοι και ευχάριστοι κοινωνικοί χώροι. Η εμπειρία άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων έχει καταδείξει τη μεγάλη αξία τού να παρέχουν τα μουσεία έναν χώρο συνάντησης για ανθρώπους που είτε μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αντιλήψεις είτε θέλουν απλώς να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι.

Το φετινό ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, Το Μουσείο Μου, πραγματεύεται τις δυνατότητες επιτυχίας του μοντέλου τρίτου χώρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και διερευνά πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και εμπλοκή κοινοτήτων.

Stacy Katrina Επιμελήτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ερμηνείας Εκθεμάτων, Georgia O’Keeffe Museum

Η Katrina A. Stacy έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός μουσείων και υπεύθυνη επισκεπτών για πάνω από 20 χρόνια. Έλαβε το μεταπτυχιακό της στη Μουσειακή Εκπαίδευση από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ρόουντ Άιλαντ και το πτυχίο της στις Καλές Τέχνες και στην Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης. Τώρα ζει σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων στη σύνθετη αλλά πολιτιστικά πλούσια πολιτεία του Νέου Μεξικού, στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού. Στο Μουσείο Georgia O’Keeffe είναι Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ερμηνείας των Εκθεμάτων τόσο στις κεντρικές εγκαταστάσεις όσο και στα δύο ιστορικά ακίνητα της O’Keeffe, στο Abiquiu και στο Ghost Ranch. Εργάζεται καθημερινά με σκοπό να διαμορφώσει το Μουσείο σε ένα ζωντανό κέντρο ενδοσκόπησης, διαλόγου και μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεργατικών έργων, όπως στην επιμέλεια καλλιτεχνικών εκθέσεων, στη διαχείριση της εγκατάστασης τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας, στη συγγραφή ερμηνευτικών κειμένων για τεχνολογικές εφαρμογές και βίντεο, καθώς και σε πολλές καλλιτεχνικές εκθέσεις έργων της κοινότητας. Έχει εργαστεί επίσης για την ανάπτυξη προσβάσιμων ερμηνευτικών υλικών για χρήση εντός των εκθεσιακών χώρων αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δίγλωσσοι οικογενειακοί οδηγοί, περιγραφές εκθεμάτων, δημιουργικές εγκαταστάσεις ήχου, διαδραστικές εφαρμογές αφής και ποικίλες διαπολιτισμικές και διεπιστημονικές συνεργασίες. Είναι αφοσιωμένη στον σχεδιασμό προγραμμάτων και εκθέσεων με κέντρο τον άνθρωπο και στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου.

Σχετικές ομιλίες