Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής

Limbourg Peter, Μεμής Χρήστος, Μπακογιάννη Ντόρα, Παπαδημούλης Δημήτρης, Fuchtel Hans-Joachim, Κολανιάν Ιάκωβος, Μοσκόβου Σπύρος

4 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:31:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1566
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ευρωκρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της είναι θέμα ατέλειωτων συζητήσεων και διαφωνιών την τελευταία πενταετία. Ένα από τα παρεπόμενά της ήταν και η δοκιμασία στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Συχνά στην Ελλάδα οι Γερμανοί αντιμετωπίζονται σαν οι νέοι θηριοδαμαστές της Ευρώπης και όχι σπάνια στη Γερμανία οι Έλληνες θεωρήθηκαν οι νέοι λωτοφάγοι. Οι κλυδωνισμοί της ευρωζώνης αναζωπύρωσαν τα στερεότυπα και σκίασαν την ελληνογερμανική φιλία. Ποιο ρόλο έπαιξαν σε αυτή την ένταση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Και ποιο μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτική; Στα επίκαιρα και κρίσιμα αυτά ερωτήματα καλούνται να πάρουν θέση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους πέντε επιφανείς προσωπικότητες από τον ελληνογερμανικό χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, στο πλαίσιο μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Αρχής γενομένης από τον Πέτερ Λίμπουργκ, Γενικό Διευθυντή της Deutsche Welle – δεδομένου πως η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 50 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος του πασίγνωστου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, εκπομπής που έγινε πασίγνωστη στην Ελλάδα τον καιρό της δικτατορίας (1967-1974) με την αταλάντευτη αντιχουντική γραμμή που ακολούθησε – αλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Από ελληνικής πλευράς, για το θέμα των «ελληνογερμανικών παρεξηγήσεων» των τελευταίων χρόνων μιλούν εκτενώς η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Χρήστος Μεμής. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σπύρος Μοσκόβου, Διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle.

Η εκδήλωση ανοίγει μουσικά, με τον διεθνώς διακεκριμένο κιθαριστή Ιάκωβο Κολανιάν που ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε μεταγραφή για σόλο κιθάρα («Μέρα Μαγιού», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Χείλη μου μοσχομύριστα», «Στο παραθύρι στεκόσουν»): ένα μέρος από «την πλησιέστερη» σύμφωνα με τον ίδιο τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη «διασκευή στο πνεύμα και το γράμμα του Επιταφίου η οποία δίνει καινούρια διάσταση στο έργο και παράλληλα προσφέρει στον εκτελεστή μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε– στο πλαίσιο του Megaron Plus – σε συνεργασία με την Deutsche Welle.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle βγήκε για πρώτη φορά «στον αέρα» των βραχέων στις 13 Απριλίου 1964. Σήμερα η ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle αναμεταδίδεται από 40 τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στην Αθήνα η ελληνική σύνταξη της DW συνεργάζεται στο ραδιόφωνο με τον ΣΚΑΙ 100,3, στην τηλεόραση με τον ΣΚΑΙ TV και στο διαδίκτυο με το in.grκαι το capital.gr.

Οι ομιλίες των γερμανών ομιλητών είναι υποτιτλισμένες στην ελληνική γλώσσα. Τη μετάφραση έκανε η Ελένη Α. Σκουφάρη.

Limbourg Peter Γενικός Διευθυντής, Deutsche Welle
Μεμής Χρήστος Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης, protagon.gr

Ο Χρήστος Μέμης είναι αρχισυντάκτης του Protagon.gr. Στην καριέρα του στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερβαίνει τα 35 χρόνια, έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, διευθυντής και αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ (1996-2009) και ΤΑ ΝΕΑ (2010-2014), καθώς και γενικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Παλαιότερα, ήταν διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ.

Μπακογιάννη Ντόρα Βουλευτής ΝΔ - πρώην Υπουργός Εξωτερικών & Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Μητσοτάκη το γένος Γιαννούκου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνέχισε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Το 1974 παντρεύτηκε με τον δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα από τα οποία έχει αποκτήσει 4 εγγόνια. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ο σύζυγός της Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Εννέα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Ισίδωρο Κούβελο.

To 1977 μετά από διαγωνισμό προσελήφθη στο υπουργείο Συντονισμού και εργάστηκε στη Διεύθυνση σχέσεων και συνεργασίας με την ΕΟΚ.

Το Νοέμβριο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κερδίζοντας τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας, στην οποία επανεξελέγη και στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 1990.

Τον Οκτώβριο του 1990, ορκίστηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.

Τον Δεκέμβριο του 1992 ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1996, του 2000, του 2007 και του 2009 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της πόλης των Αθηνών Δήμαρχος Αθηναίων, με ποσοστό 60,6%, το μεγαλύτερο που έχει πάρει ποτέ δήμαρχος στο Δήμο της Αθήνας. Ανέλαβε το έργο της προετοιμασίας της πόλης της Αθήνας για την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση την οποία κατείχε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία της Ευρώπης (OSCE) στο πλαίσιο της οποίας διοργάνωσε τη «Σύνοδο της Κέρκυρας».

Τον Νοέμβριο του 2009 διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τον Μάιο του 2010 διεγράφη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο του 2010 ίδρυσε το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» το οποίο το 2012 στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, αναστέλλοντας τη λειτουργία του.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ντόρα Μπακογιάννη ορίζεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Οκτώβριο του 2012 αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Δεκέμβριο του 2012 το Συμβούλιο της Ευρώπης της αναθέτει το ρόλο της συν-εισηγήτριας στην Επιτροπή Παρακολούθησης (monitoring) του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο του 2013 εκλέγεται ομόφωνα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2014 εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2016 μετά από απόφαση του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη της ανατίθεται η θέση της Συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο του 2016 μετά από απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει τομεάρχης υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, εκλέγεται πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο Νομό Χανίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη πολιτικός με βαθιά πίστη στην Ευρωπαϊκή Ιδέα. Οι θέσεις της έχουν επανειλημμένα δημοσιευθεί στον διεθνή Τύπο και έχει λάβει μέρος ως κεντρική ομιλήτρια σε δεκάδες συνέδρια, ακαδημαϊκά fora και debates σε όλο τον κόσμο.

Διακρίσεις

Τον Μάρτιο του 1992 απονεμήθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη από το Διεθνές Κέντρο Γυναικών το βραβείο «International Leadership Award».

Τον Ιούνιο του 1993 της απονεμήθηκε διάκριση από το 14ο Διεθνές Συμπόσιο «Fontana di Roma», για τη συνεισφορά της στο χώρο του Πολιτισμού.

Το 2003 μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, συμμετείχε μαζί με άλλες 12 επιφανείς προσωπικότητες της Ευρώπης στην «Στρογγυλή Τράπεζα» που υπέβαλε προτάσεις για τον κοινωνικό χαρακτήρα, την πολιτισμική ταυτότητα αλλά και το οικονομικό σχέδιο της νέας Ευρώπης.

Το 2003 αναγορεύθηκε Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο.

Το 2004 αναγορεύθηκε Ταξιάρχης της Αξίας της Πολωνικής Δημοκρατίας.

Το 2004 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το 2005 αναγορεύθηκε Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Ουγγαρίας.

Το Δεκέμβριο του 2005, εξελέγη «World Mayor» στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον οργανισμό «City Mayors» ανάμεσα σε 550 Δημάρχους από ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2006 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Βασιλικού Τάγματος της Δανίας.

Το 2007 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Το Μάιο του 2007 της απονεμήθηκε το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Αυστριακής Δημοκρατίας – GROSSES GOLDENES EHRENZEICHEN AM BANDE, DER REPUBLIK ÖSTERREICH.

Τον Ιούνιο του 2008 της απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμη Συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και της απονεμήθηκε το βραβείο Maximilian Award – European Award for Regional Policy and Local Government από την επαρχία του Τυρόλου και την πόλη του Ίνσμπρουκ.

To 2009 έγινε η πρώτη γυναίκα ξένη εταίρος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας.

Τον Οκτώβριο του 2009 της απονεμήθηκε ο Ιταλικός Μεγαλόσταυρος της Ιταλικής Δημοκρατίας – ORDINE AL MERITO DELLA REPUBBLICA ITALIANA, CAVALIERE DI GRAN CROCE.

Τον Απρίλιο του 2010 της απονεμήθηκε το παράσημο της Εθνικής Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας από τη Γαλλική Πρεσβεία.

Τον Ιανουάριο του 2013 αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πολυτεχνείου Βουλγαρίας, για την προσφορά της στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Τον Ιούνιο του 2013 της απενεμήθη το μετάλλιο του ΟΑΣΕ για τη συνεισφορά της στην προσέγγιση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στη Σύνοδο της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2009.

Το Δεκέμβριο του 2013 της απονεμήθηκε στην Νέα Υόρκη το «Βενιζέλειο» βραβείο, το ανώτατο βραβείο της Πανκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Προσωπικός ιστότοπος της Ντόρας Μπακογιάννη

Παπαδημούλης Δημήτρης Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GUE Group) Fuchtel Hans-Joachim Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας - Εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία
Κολανιάν Ιάκωβος Κιθαριστής

Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, με τις επανειλημένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συγκαταλέγεται μεταξύ των  πιο σημαντικών κιθαριστών τις γενιάς του. Το κοινό παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις ερμηνείες του οι οποίες διαπνέονται από όραμα και πίστη, αποτελούν δε, συχνά, τη γέφυρα ανάμεσα στην 'κλασική' μουσική και τις μουσικές του κόσμου.

Σπούδασε κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο απ΄ όπου πήρε και το δίπλωμα του με Αʼ Βραβείο και “Αριστείο Εξαιρετικής  Επιδόσεως” ενώ διεύρυνε  αργότερα τις σπουδές του με σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα  ξεκίνησε με ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ παράλληλα συνέπραξε και ως σολίστ με όλες σχεδόν τις εδώ ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων,Καμεράτα, ΕΡΑ κ.ά.).

Το 1989 και με αφορμή τον πρώτο του δίσκο με μεταγραφές του πάνω σε αρμένικη παραδοσιακή μουσική έκανε περιοδεία  στην Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κ.α. και πραγματοποίησε εμφανίσεις στο  BBC, Radio France, Austrian Television (ORF), ενώ δύο χρόνια αργότερα η συνεργασία του  με την Κρατική Ορχήστρα της Αρμενίας και τον  μαέστρο Loris Tjeknavorian είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει σε  CD και σε παραγωγή της Αυστριακής τηλεόρασης (ORF), το κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα “Zarhe”,  το οποίο μάλιστα ερμήνευσε ως σολίστ υπό τη διεύθυνση τού συνθέτη, σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Το 2002 κυκλοφορεί  ένα νέο του CD από την “Eros music” με τις σουίτες για λαούτο του J.S. Bach σε δική του μεταγραφή για κιθάρα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ηχογραφεί εκ νέου τα έργα της αρμένικης παραδοσιακής μουσικής αυτή τη φορά προσθέτοντας έργα του εθνικού συνθέτη της Αρμενίας Komitas σε δική του και πάλι μεταγραφή, με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate”, ένα CD που βραβεύεται στο Hollywood των ΗΠΑ ως το καλύτερο στην κατηγορία  Best Instrumental Album. Η επιτυχία αυτή έχει ως  αποτέλεσμα μια νέα περιοδεία σε πόλεις της Αμερικής και του Καναδά όπως Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Τέξας, Βανκούβερ κ.α.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate” ηχογραφεί  ένα  νέο CD με έργα του Augustine Barrios  πού ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Σεπτέμβριο του 2011 παρασημοφορήθηκε από τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας με το μετάλλιο «Κομιτάς» για την υψηλού επιπέδου δημιουργικότητα και επίδοσή του στο χώρο, καθώς και την σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων Αρμενίας-Διασποράς.

Τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον μουσικό εκδοτικό οίκο “Φίλιππο Νάκα” ηχογραφώντας σε CD's έργα των E. Pujol, J. Sagreras, F. Carulli, M.Carcassi και F.Sor σε αντίστοιχα μουσικά βιβλία.

Παράλληλα με τη καλλιτεχνική του δραστηριότητα διδάσκει στο Ωδείο ''Φιλιππος Νάκας,'' διευθύνει το τμήμα της κιθάρας στο ωδείο “Σύγχρονη Μουσική Παιδεία” και είναι υπεύθυνος στο μουσικό εργαστήρι του Δήμου Γέρακα.

Μοσκόβου Σπύρος Διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Τελείωσε το Βαρβάκειο το 1978. Στη συνέχεια σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμια Αθηνών και Κολωνίας. Από το 1983 έχει εγκατασταθεί στην Κολωνία. Από το 1989 είναι μόνιμος συντάκτης της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle και από το 2000 διευθυντής της. Σαν συνεργάτης της εφημερίδας "Το Βήμα" και του περιοδικού "Ποίηση" έχει κάνει μεταφράσεις γερμανικής ποίησης (J. Sartorius, H. M. Enzensberger, G. Grass, H. Arp, K. Krolow, H. C. Artmann, S. Kirsch).

Σχετικές ομιλίες