Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ελληνικό Τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια - 4η ομιλία: «Εμφάνιση και καθιέρωση των τραγουδοποιών»

Τσάμπρας Γιώργος

5 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:52:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 317
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με το ελληνικό τραγούδι, το πιο αγαπημένο είδος μουσικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ο Κώστας Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσάμπρας, ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα, δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει, μέσα σε οκτώ δίωρα σεμινάρια, την ιστορία, το ρεπερτόριο και τους σημαντικότερους δημιουργούς και εκτελεστές του.

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ελληνικό Τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια - 4η ομιλία: «Εμφάνιση και καθιέρωση των τραγουδοποιών»

Από το Σαββόπουλο στους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Σωκράτη Μάλαμα… Ο ηλεκτρικός ήχος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης και οι επιρροές της στο σύγχρονο τραγούδι. Η δικτατορία της αγοράς. Τα χρόνια του πλούτου και τα χρόνια της κρίσης. Οι ανθεκτικοί του… προηγούμενου αιώνα και τα πρόσωπα της νέας χιλιετίας.

Τσάμπρας Γιώργος Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε το 1964 και από έξι χρονών κατοικεί στον Πειραιά. Σπούδασε κοινωνιολογία. Εισέβαλε στην δημοσιογραφία μέσω του ειδικού μουσικού τύπου το 1982 και έκτοτε …παρέμεινε. «Μουσική» (1982 – 1987), «Ήχος» (1987 – 1994), «Δίφωνο»(1995 – 2001, 2006 - 2007), «Echo & artis» (2002 – 2003).

Παράλληλα, συνεργάστηκε, για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα, με περιοδικά ποικίλης ύλης αλλά και εφημερίδες: «Τηλέραμα», «Επίκαιρα», «Εικόνες», «TV Ζάπιγκ», «Καθημερινή», «Ποντίκι» «Βήμα» και «Ελευθεροτυπία».

Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1985. Στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Με το Δεύτερο πρόγραμμα αλλά και με την ΕΡΑ – 4, συνεργάστηκε τότε ως το 1991. Το 1987, με την ίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, συνεργαζόμενος με τον ΑΘΗΝΑ 9.84, έκανε την πρώτη, ουσιαστικά, καθημερινή εκπομπή της ιδιωτικής ραδιοφωνίας για το ελληνικό τραγούδι. Ύστερα από 12άχρονη απουσία, επανήλθε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις αρχές του 2004 και -με μικρές διακοπές που είχαν να κάνουν με γενικότερα γεγονότα– παρέμεινε εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015. H πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5».

Το 1991 έγραψε μια πρώτη μορφή της «Ιστορίας του νεοελληνικού τραγουδιού» από τον 18ο αι. μέχρι σήμερα, για το βιβλίο μουσικής της Α΄ Λυκείου («Η μουσική στον αιώνα μας» Β΄ Μέρος, Εκδόσεις ΟΕΔΒ). Το 2003 η «Ιστορία του νεοελληνικού τραγουδιού» ξαναγράφτηκε απ’ την αρχή και εκδόθηκε από το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» στον Τρίτο τόμο του μαθήματος «Ελληνικός Πολιτισμός» (Τέχνες ΙΙ: Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού).

Για δέκα πέντε περίπου χρόνια (1995 - 2010), ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μορφή και το περιεχόμενο και έχει επιμεληθεί την επανέκδοση μεγάλου μέρους της ιστορίας της ελληνικής δισκογραφίας σε δίσκους ακτίνας. Συνολικά, έχει φροντίσει για την επανέκδοση περισσότερων από …1000 δίσκους.

Το 2005 κυκλοφορεί το πρώτο «αυτοτελές» βιβλίο του («Μιχάλης Σουγιούλ – Ας ερχόσουν για λίγο»). Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αντάρτης κλαριντζής», Ακολούθησε το βιβλίο – λεύκωμα «ΑΛΕΞΙΟΥ» (Εκδ. Αδάμ, τέλη 2009). Και η τελευταία δουλειά του στο χώρο του βιβλίου, είναι η οργάνωση και η επεξεργασία του υλικού στο βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας - Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω…», Εκδ. «Άγκυρα», Νοέμβριος 2013).

Σχετικές ομιλίες