Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Μήπως ήρθε η ώρα;

Μενδώνη Λίνα, Κικίλιας Βασίλης, Χρυσουλάκης Ιωάννης, Ευθυμίου Δ. Μαρία, Κιζλάρη Δήμητρα, Σιεχατέ Μαρία, Παγουλάτος Γιώργος

7 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:34:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 484

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις - Μελλοντικές Προκλήσεις» (εκδ. Επίκεντρο, 2021), διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Μήπως ήρθε η ώρα;»

Τα τελευταία χρόνια το πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών και φορέων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης δρόμων άσκησης ήπιας ισχύος και εξέτασης του ρόλου της στις διεθνείς σχέσεις. Η συζήτηση επικεντρώνεται στον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και στη στρατηγική άσκησής της από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ποια είναι η πραγματική διάσταση και έκταση της άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας από την Ελλάδα και πώς αντιλαμβάνονται οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς το ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας; Ποιες οι δυνατότητές της στην προώθηση της χώρας στο εξωτερικό και στην αύξηση της διεθνούς της επιρροής; Εν τέλει, ποιο είναι το μέλλον της πολιτιστικής διπλωματίας στην Ελλάδα; 

Ομιλητές:
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού
Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού
Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών
Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δή­μη­τρα Κιζ­λά­ρη, Ειδική Αναλύτρια σε θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό, Εμπειρογνώμων στο πρόγραμμα “Creative Europe” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μα­ρία Σι­ε­χα­τέ, Ερευνήτρια, Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS/ Συμβασιούχος Λέκτορας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συντονίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής, Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ  και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook

Μενδώνη Λίνα Υπουργός Πολιτισμού

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού και πτυχιούχος των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1987, παρακολούθησε ως υπότροφος του C.N.R.S. προδιδακτορικό κύκλο σπουδών στη Maison de l'Orient, στην Λυών. Το 1988, παρακολούθησε κύκλο μεταδιδακτορικών σεμιναρίων σε θέματα αρχαίας ελληνικής ονομαστικής στην Οξφόρδη με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.

Το 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα σε θέση Κυρίου Ερευνητή.

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

Πεδία των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστορία και η τοπογραφία, η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και η πολιτική του Πολιτισμού.

Συγγραφέας μονογραφιών και μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεκδότρια πέντε συλλογικών τόμων.

Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.

Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παναγιώτη Δουκέλλη. Ο γιος τους, Νικόλας Δουκέλλης, είναι νομικός με εξειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα.

Έχει τιμηθεί:

1. Για την συμβολή της στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδος και Ιταλίας, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2003).

2. Για την διαρκή στήριξη και βοήθειά της στον θρόνο του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Θησαυροφύλακος (2014).

3. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής του Σινά, από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου με το παράσημο του τάγματος της Αγίας Αικατερίνης (2010).

4. Για την συμβολή της στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσσηνίας, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως (2016).

Κικίλιας Βασίλης Υπουργός Τουρισμού

Ο Βασίλης Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Ως καλαθοσφαιριστής έχει αγωνιστεί στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες.

Το 2006 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας και στη συνέχεια αναλαμβάνει Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Το 2010, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, τίθεται επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2012 εκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διατελεί Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016, τοποθετείται Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ορίζεται εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στις 13 Οκτωβρίου 2017 αναλαμβάνει καθήκοντα Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, επανεκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών. Στις 9 Ιουλίου 2019 αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Υγείας. Στις 31 Αυγούστου 2021 ορίστηκε Υπουργός Τουρισμού.

Είναι παντρεμένος με τη Τζένη Μπαλατσινού και έχουν έναν γιο.

Ιστότοπος του Βασίλη Κικίλια

Χρυσουλάκης Ιωάννης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι Ομότιμος Καθηγητής. Έχει διδάξει σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει διοικήσει φορείς στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντικό Διεθνές Διοικητικό και Επιστημονικό έργο.

Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συμβουλίων, Επιτροπών και Συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.

Ευθυμίου Δ. Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου εξήντα Δήμους της χώρας, εικοσιπέντε εκτός Αθηνών –ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εβδομήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Κιζλάρη Δήμητρα Ειδική Αναλύτρια σε θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό, Εμπειρογνώμων στο πρόγραμμα “Creative Europe” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Δρ Δή­μη­τρα Κιζ­λά­ρη σπού­δα­σε Ιστο­ρία, Αρ­χαι­ο­λο­γία και Μου­σει­ο­λο­γία στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης και έχει ειδι­κευ­τεί σε θέ­μα­τα πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τι­κής και δι­α­χεί­ρι­σης. Εκ­πό­νη­σε τη δι­δα­κτο­ρι­κή της δι­α­τρι­βή με θέ­μα τα Εθνι­κά Πο­λι­τι­στι­κά Ιν­στι­τού­τα στο Λον­δί­νο (University College London) με δι­πλή υπο­τρο­φία από το Ίδρυ­μα Ωνά­ση και το Ίδρυ­μα Λε­βέ­ντη. Ερ­γά­ζε­ται στον βρε­τα­νι­κό ορ­γα­νι­σμό δι­α­χεί­ρι­σης πνευ­μα­τι­κών δι­και­ω­μά­των για τη μου­σι­κή, ενώ ταυ­τό­χρο­να είναι επι­σκέ­πτρια λέ­κτο­ρας στο UCL School of Anthropology. Τέ­λος, λει­τουρ­γεί ως εξω­τε­ρι­κή αξι­ο­λο­γή­τρια στην Ευρω­πα­ϊ­κή Επι­τρο­πή βαθ­μο­λο­γώ­ντας προ­τά­σεις για έρ­γα ευρω­πα­ϊ­κής συ­νερ­γα­σί­ας που κα­τα­τί­θε­νται στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος «Δη­μι­ουρ­γι­κή Ευρώ­πη».

Σιεχατέ Μαρία Ερευνήτρια, Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS - Συμβασιούχος Λέκτορας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Μαρία Σιεχατέ απέκτησε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της τίτλο από το University College London και το πρώτο της πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος του Certificate in Negotiation από το Institute of Leadership and Management, UK.

Η διδακτορική της διατριβή εξειδικεύεται στις διαπραγματεύσεις, τη διαχείριση διαφορών και την εναλλακτική επίλυση διαφορών. Συγκεκριμένα, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής των system dynamics στις διαπραγματεύσεις, αποτέλεσμα της διδακτορικής της έρευνας ήταν η δημιουργία καινοτόμου στρατηγικού πλαισίου για τη διαπραγμάτευση και επίλυση διαφορών πάνω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολιτιστικών αγαθών.

Έχει εργαστεί ως teaching assistant στο University College London και ως guest lecturer στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα έχει συνεισφέρει ως research assistant σε ερευνητικά προγράμματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο.

Έχει λάβει χρηματοδότηση για τις σπουδές της από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, το UCL Graduate School και το Leventis Scholarship Foundation, το οποίο χρηματοδότησε τη διδακτορική της έρευνα.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, η εφαρμογή των system dynamics στις διαπραγματεύσεις, οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (Alternative Dispute Resolution) καθώς και η δημιουργία συστημάτων επίλυσης διαφορών σε οργανισμούς και επιχειρήσεις (Dispute Systems Design). Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα σχετικά με την διαπραγμάτευση και τη διαχείριση εμπλεκόμενων φορέων και έχει παραδώσει σεμινάρια σχετικά με την χαρτογράφηση και ανάλυση εμπλεκόμενων φορέων σε διαδικασίες διαφορών. Παράλληλα έχει υπάρξει κριτής σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε επιστημονικά συνέδρια.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική