Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως θεμελιώδης προϋπόθεση σεβασμού της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)

Sauron Jean-Luc, Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος, Τσαλαγανίδης Ιωσήφ, Σαρμάς Ιωάννης, Ράμμος Χρήστος, Χαλκιάς Ιωάννης-Κωνσταντίνος, Sundberg Fredrik, Βενιζέλος Ευάγγελος

17 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 03:11:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 464

Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα «Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως θεμελιώδης προϋπόθεση σεβασμού της ΕΣΔΑ» την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Jean-Luc Sauron, Σύμβουλος Επικρατείας της Γαλλίας, Εντεταλμένος για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine.

Την οπτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δόθηκε από τον Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ την οπτική των Ελληνικών Ανωτάτων Δικαστηρίων ανέλυσαν:

ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

ο Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ε.τ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις του Ιωάννη – Κωνσταντίνου Χαλκιά, Πρόεδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Fredrik Sundberg, Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Συντονισμός:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών - πρώην εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović - Burić.

Sauron Jean-Luc Σύμβουλος Επικρατείας της Γαλλίας, Εντεταλμένος για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris Dauphine

Ο Jean-Luc Sauron είναι Σύμβουλος Επικρατείας της Γαλλίας, Εντεταλμένος για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine.

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου - Κοσμήτορας, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο πρώτος Έλληνας πρόεδρός του στα 60 χρόνια του θεσμού.

Γεννήθηκε το 1960. Διετέλεσε πρωτοβάθμιος καθηγητής του διεθνούς δικαίου από το 2001 έως το 2011, οπότε η θητεία του ανεστάλη με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον Φεβρουάριο του 2017 εξελέγη πρόεδρος τμήματος και τον Μάιο του ίδιου χρόνου αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ.

Είναι αντεπιστέλλoν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης. Είναι μέλος και εισηγητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Διετέλεσε ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (2002-2009) και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 1997 έως το 2009 στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε μέλος και Πρόεδρος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετείχε του Δικτύου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου των Παρισίων Ι & ΙΙ, της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου, στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνούς Δικαίου από το Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου με βαθμό «άριστα» και «ειδικό έπαινο» της Επιτροπής.

Έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Τσαλαγανίδης Ιωσήφ Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει:

Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981,

Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Λαμίας από 2-4-1981 έως 21-11-1989,

Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 21-11-1989 έως 15-9-1999,

Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-1999 έως 15-9-2008,

Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αιγαίου από 16-9-2008 έως 15-9-2010,

Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-2010 έως 7-9-2012.

Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Σαρμάς Ιωάννης Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957.

Νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του.

Υποτροφίες από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983 μη χρησιμοποιηθείσα).

Διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ Σορβόννη στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), στο δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και στα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Διδακτορική διατριβή στο δίκαιο (1981-1985, βαθμός très honorable).

Στρατιωτική θητεία στην ελληνική πολεμική αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986).

Συμμετοχή στους διαγωνισμούς επιλογής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (υψηλότερη βαθμολογία και στους δύο διαγωνισμούς).

Δικαστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (1987-1993).

Δικαστής του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (1993). Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου σήμερα προεδρεύει.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002). Ανανέωση θητείας (2008). Πρόεδρος του 1ου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη). Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δαπανών λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ήταν επίσης το αρμόδιο μέλος του Συνεδρίου για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του Συνεδρίου και για τον τομέα της έρευνας και επίσης πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Συνεδρίου για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών του. Διετέλεσε επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της EUROPOL.

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστών την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Ράμμος Χρήστος Πρόεδρος, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών - Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ο Χρήστος Ράμμος είναι Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γεννήθηκε το 1951. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα 38 έτη της θητείας του στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), διετέλεσε Εισηγητής, Πάρεδρος, Σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος από το 2015 έως το 2018. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε διαδοχικά Πρόεδρος του ΣΤ Τμήματος (2015 – 2017) και του Δ Τμήματος του ΣτΕ (2017 – 2018). Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και έχει διδάξει στη Σχολή Δικαστών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II και πραγματοποίησε άσκηση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας (Conseil d’État). Έχει διατελέσει μέλος επιστημονικών σωματείων, έχει συγγράψει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελέτες νομικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε νομικά συνέδρια και σεμινάρια. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Χαλκιάς Ιωάννης-Κωνσταντίνος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ο Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς είναι Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1954, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Μετά από διαγωνισμό το 1963, έλαβε μια ετήσια υποτροφία που ανανεώθηκε για 10 χρόνια, προκειμένου να φοιτήσει ως περιφερειακός υπότροφος στο Κολλέγιο Αθηνών, από το οποίο και αποφοίτησε το 1973. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών απ' όπου και αποφοίτησε το 1978. Το 1979, μετά από εξετάσεις, έλαβε υποτροφία από το « Ίδρυμα Στασινόπουλου» για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και το 1980 πήρε το D.E.A στο Δημόσιο και Διοικητικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 1983, διορίστηκε ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και υπηρέτησε στα Γραφεία Νομικών Συμβούλων, στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (1983-1989), Εργασίας (1983-1985) Οικονομικών (1989-1990) Εξωτερικών, (1990-1994), στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΝΣΚ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (1994-2014) και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, (2015-2018).

Έχει χειριστεί υποθέσεις αρμοδιότητας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (πχ για το σκάνδαλο Κοσκωτά, για τις προβληματικές επιχειρήσεις, κλπ), του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ/ΔΕΕ) και του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΕΚ/ΓΔΕΕ), στο Λουξεμβούργο, και του Ευρωπαϊκού Οργάνου Συμφιλίωσης, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ακύρωση ή μείωση προστίμων επιβαλλομένων από την ΕΕ σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών FEOGA/ ΕΓΤΠΕ και ΕΓΤΑΑ.

Ως μέλος ομάδας υπεράσπισης, συμμετείχε στο χειρισμό της υπόθεσης της Κύπρου C-432/1992 όπου με την απόφαση του Δικαστηρίου απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα της Κύπρου στην ΕΕ, μέσω Τουρκίας, χωρίς τα απαιτούμενα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. Χειρίστηκε επίσης, την υπόθεση της κατοχύρωσης της φέτας, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στο ΔΕΕ.

Έχει συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδριάσεις Διαχειριστικών Επιτροπών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Κοινών Οργανώσεων Αγορών και σε ειδικές ομάδες και επιτροπές γεωργίας, εκπροσωπώντας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής ή συντονιστής σε σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα εθνικού και ενωσιακού δικαίου και έχει διατελέσει μέλος ή πρόεδρος σε πλήθος επιτροπών και συμβουλίων νομοτεχνικών, πειθαρχικών και γνωμοδοτικών.

Sundberg Fredrik Προϊστάμενος, Διεύθυνση Εκτέλεσης Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

O Fredrik Sundberg είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκτέλεσης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βενιζέλος Ευάγγελος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης κ.ά..

Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).

Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015).

Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:
Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.

Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει διατελέσει εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ιστότοπος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Σχετικές ομιλίες