Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διερευνώντας το επάγγελμα του αλιέα τον 19ο αιώνα

Αλεβυζάκης Νίκος, Δημητρόπουλος Δημήτρης, Μαζαράκης - Αινιάν Κωνσταντίνος

16 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:57:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 355

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν κύκλο τριών διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910. Αν και ο ελληνικός χώρος περιβρέχεται από θάλασσα, η ιστορία της αλιείας δεν αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής μελέτης από τις ανθρωπιστικές σπουδές και παραμένει, εν πολλοίς, ένα άγνωστο κεφάλαιο μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας από τα αλιευτικά σκάφη και το αλιευτικό δυναμικό, επιχειρείται η ανάδειξη της σχέσης της αλιείας με την εμπορική ναυτιλία, τη σπογγαλιεία και με την ιχθυοτροφία, ενώ παρουσιάζεται και ο διάλογος της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό χώρο στα σχετικά θέματα.

Θέμα της δεύτερης συνάντησης αποτέλεσε το επάγγελμα του αλιέα τον 19 αιώνα, με ομιλητή τον Νίκο Αλεβυζάκη, υποψ. Διδάκτορα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και σχολιασμό από τον ιστορικό Δημήτρη Δημητρόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Αλεβυζάκης Νίκος Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Δημητρόπουλος Δημήτρης Ιστορικός - Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία, κυρίως με τη μελέτη των οικισμών και των πληθυσμών του ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, τους θεσμούς, την κοινωνική συγκρότηση και την οικονομία των νησιωτικών κοινωνιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον 16ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και με την Επανάσταση του 1821. Έχει διευθύνει ή συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Έχει συγγράψει βιβλία και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Μαζαράκης - Αινιάν Κωνσταντίνος Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ - Επίτιμος Αρχηγός Στόλου - Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου 1958. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 και σταδιοδρόμησε στις Φρεγάτες και στα Ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτός από τα συνήθη σταδιοδρομικά σχολεία, έχει παρακολουθήσει τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και είναι Εκπαιδευτής και Χειριστής Ελικοπτέρων. Το 2002 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη "Στρατηγική Ανάλυση και Διαχείριση Κρίσεων" του Σκωτικού Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Είναι κάτοχος του Cambridge English Language Proficiency, του διπλώματος Γαλλικής Γλώσσας Sorbonne II και του Diploma della Lingua Italiana.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, στη θάλασσα διατέλεσε Κυβερνήτης του  ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου συσσώρευσε 3.500 ώρες πτητικής εμπειρίας στα Ε/Π του ΠΝ ως χειριστής και εκπαιδευτής Χειριστών Ε/Π.

Έχει συγκεντρώσει εμπειρία ΝΑΤΟ, έχοντας υπηρετήσει στο Ναυτικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, για 4 χρόνια.

Το Νοέμβριο του 2011 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Στόλου, θέση που διατήρησε μέχρι το Μάρτιο 2013, οπότε και αποστρατεύθηκε.

Από τη συνταξιοδότησή του από το Πολεμικό Ναυτικό το 2013, ο Αντιναύαρχος (εα) Κ. Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ ανέλαβε Σύμβουλος Διοίκησης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες και δύο εγγόνια.

Σχετικές ομιλίες