Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δασικές Πυρκαγιές σε Μεσογειακά οικοσυστήματα στον 21ο αιώνα

Γεωργιάδης Νίκος, Αθανασίου Μιλτιάδης

19 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 104
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γεωργιάδης Νίκος
Αθανασίου Μιλτιάδης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/04/2024

Διάρκεια
01:10:14

Εκδήλωση
Προστασία της Φύσης Lab

Χώρος
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή & Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
μεσογειακά οικοσυστήματα, Κύθηρα, περιβάλλον, δασική πυρκαγιά, μέτρα πρόληψης

Με θέμα τις «Δασικές Πυρκαγιές σε Μεσογειακά οικοσυστήματα στον 21ο αιώνα» συνεχίστηκε ο δεύτερος κύκλος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, με ομιλητές τον Νίκο Γεωργιάδη (PhD, δασοπόνος περιβαλλοντολόγος, επικεφαλής του Χερσαίου Προγράμματος του WWF Ελλάς) και τον Μιλτιάδη Αθανασίου (PhD, εντεταλμένος ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Στην ομιλία του ο Νίκος Γεωργιάδης αναφέρεται στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και προτείνει δράσεις αποκατάστασης και παραδείγματα καλών πρακτικών από την εμπειρία του.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, ο Μιλτιάδης Αθανασίου, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, συζητά για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και παρουσιάζει την περίπτωση των Κυθήρων και το πρόγραμμα της ΕΕΠΦ «Η Αναγέννηση των Κυθήρων και πρόληψη δασικών πυρκαγιών», προτείνοντας λύσεις για το μέλλον. Όπως αναφέρει: «Είναι αναγκαίο οι πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

Πρόκειται για την 3η ομιλία του δεύτερου κύκλου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE.

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η ανάδειξη λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με τον δεύτερο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, παρουσιάζοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή.

Γεωργιάδης Νίκος Δασοπόνος – Περιβαλλοντολόγος – Επικεφαλής Χερσαίου Προγράμματος, WWF Hellas

Είναι δασοπόνος περιβαλλοντολόγος με διδακτορικό (PhD) στη δασική διαχείριση και στα συστήματα πιστοποίησης αυτής, από το πανεπιστήμιο της Ουαλίας (UWB). Έχει εργαστεί ως ιδιώτης μελετητής, ως επιστημονικός σύμβουλος περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών οργανισμών, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι επικεφαλής του Χερσαίου Προγράμματος του WWF Hellas, με αντικείμενο τη διοίκηση, τη διαχείριση και το συντονισμό των διαφορετικών πεδίων δράσης, έργων και συνολικών παρεμβάσεων του προγράμματος. 

Αθανασίου Μιλτιάδης Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Μιλτιάδης Αθανασίου είναι διδάκτορας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, με M.Sc. στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές.

Έχει διδάξει το αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών σε δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, καθώς και τα μαθήματα “Τοπογραφία – Γεωπληροφορική στις Πυροσβεστικές Επιχειρήσεις” και “Γεωπληροφορική GIS” στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Έχει σημαντική εμπειρία στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην εκπόνηση μελετών διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έχει επίσης εργαστεί ως μέλος πληρώματος πυροσβεστικού ελικοπτέρου για 5 αντιπυρικές περιόδους.

Πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις σχετικές με τις δασικές πυρκαγιές σε επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστες, σε στελέχη υπηρεσιών και πολίτες κατόπιν σχετικών προσκλήσεων.

Είναι Ειδικευμένος Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας (Α.Μ.: 41). Είναι συντονιστής και Επιστημονικά Υπέθυνος ερευνητικού προγράμματος που έχει στόχο την εισαγωγή, υιοθέτηση και αξιοποίηση της μεθόδου της προδιαγεγραμμένης καύσης στην ελληνική πραγματικότητα.

Σχετικές ομιλίες

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες 13:33

Οκτ 04, 2018

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Μπασκόζος Γιάννης Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος Σπηλιωπούλου Χαρά Λεμονίδου Χρυσούλα

Γλώσσα: Ελληνική